vasárnap, július 14, 2024
Home Apple hírek Az Apple ekézésében talált egymásra a Spotify és Elon Musk

Az Apple ekézésében talált egymásra a Spotify és Elon Musk

Elon Musknak és a Spotify vezetőjének sem tetszenek az App Store szabályai.

Az Apple nemrég komoly győzelmet aratott a vállalatot beperlő Epic Gamesszel szemben, a másodfokon eljáró bíróság ugyanis az előző ítéletet megerősítve ismét kimondta, hogy a cupertinóiak nem sértik a szabad verseny feltételeit a több millió embert kiszolgáló App Store alkalmazásbolt szoros ellenőrzésével és korlátozásaival.

Nem az Epic azonban az egyetlen szereplő, amelyik rossz szemmel nézi, hogy az almás cég vasmarokkal irányítja a platformot, és még egy 30%-os jutalékot is von az áruházban lebonyolított eladások után: a Spotify streaming platform korábban az EU-ban be is perelte ezért az Apple-t, a milliárdos Elon Musk pedig egy Twitter-bejegyzésben nevezte olyannak a jutalékrendszert, mintha valaki „megadóztatná az internetet”.

A két fél nemrég látványosan egymásra talált, miután Musk az App Store-ra panaszkodott a tulajdonába került Twitteren. A mágnás a napokban arról posztolt, hogy az iPhone-on egy pár nappal lassabban aktiválódnak  a Twitter Blue-előfizetések a webes feliratkozáshoz képest, mivel azokat az Apple-nek is jóvá kell hagynia. A posztra pedig nem más, mint a Spotify fejese, Daniel Ek is reagált, „abszurdnak” nevezve a dolgot, majd felhozta a jutalék témáját is:

„És mi van akkor, ha egy platform úgy gondolja, hogy a megfelelő díj 0%, vagy 10% az Apple 30%-a helyett?

– írta a zenei streaming szolgáltató első embere, Musk pedig egy viszontválaszban csak annyit fűzött hozzá a gondolathoz, hogy a cupertinóiak eljárása kezd „komoly méretezési problémát jelenteni”. A felek tehát ugyanazon az oldalon állnak, így az sem lenne meglepő, ha később együtt próbálnák meg lebontani az Apple uralmát. A Spotifytól legalábbis nem áll távol a szövetségkötés, hiszen a svéd cég korábban a Coalition for App Fairness nevű érdekképviseleti szervezetbe is belépett, melynek deklarált célja az App Store és az azonos díjakkal operáló Play Áruház szabályainak fellazítása.

A megoldás azonban már lehet, hogy úton van Musk és a Spotify számára, az egész megbízhatónak számító Apple-szivárogtató, Mark Gurman ugyanis korábban úgy értesült, hogy a szigorodó EU-s szabályokhoz igazodva az almás cég az androidhoz hasonlóan engedélyezni fogja az iOS-en a harmadik felek által üzemeltett alkalmazásboltok használatát, amelyekben akár alacsonyabb is lehet a vásárlások után levont jutalék.

A Musk által panaszolt elhúzódó előfizetési jóváírás kapcsán ugyanakkor érdemes leszögezni, hogy itt valójában inkább maga a Twitter eszközölhet szándékos lassítást annak érdekében, hogy a jutalékmentes webes feliratkozás felé terelje az embereket, mivel normál esetben az App Store-os előfizetések is azonnal aktiválódni szoktak.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments