szerda, december 6, 2023
HomeApple hírekAz Apple hivatalos határidőt kapott az új iPhone-ok töltőportjának cseréjére

Az Apple hivatalos határidőt kapott az új iPhone-ok töltőportjának cseréjére

Az Európai Bizottság az októberi döntés nyomán most közzétette az USB-C-re vonatkozó szabályokat, határidővel együtt.

A Sky News számolt be arról, hogy az Európai Bizottság közzétette az USB-C-re vonatkozó szabályokat, s közel kétéves határidőt szabott arra vonatkozóan, hogy az összes hordozható eszköz megfeleljen a követelményeknek: a határidő 2024. december 28.


Soron kívül

Mol-vezér: az ársapka szükséges volt, de csak átmenetileg volt fenntartható

A döntés az Apple számára jelenti a legnagyobb kihívást, a vállalatnak ugyanis a jelenlegi lightning töltőportját USB-C-re kell cserélje. A vállalat nem túl boldogan, de megerősítette, hogy meg fog felelni az uniós irányelvnek, mely előírja, hogy minden okostelefon, táblagép, fényképezőgép és egyéb hordozható eszköz átvegye a szabványt.

NE HAGYD KI

Az EU álláspontja szerint az irányelv bevezetésével jelentősen csökkenthetjük az e-hulladék mennyiségét, ám az Apple inkább úgy látja, hogy a blokk célja az innováció elfojtása. Amióta az Apple létezik, megszokhattuk, hogy kizárólag a saját, lightning-portjukkal jelentek meg a készülékek, noha az elmúlt években egyes iPad-modellek már C-csatlakozóval jelentek meg.

Mint ismert, az EU már korábban is megpróbálkozott a szabvány bevezetésével, ám a 2018-as kísérlet elég gyorsan kudarcba fulladt. Végül 2022 elején sikerült közös nevezőre jutni, az ideiglenes megállapodást pedig az Európai Parlament októberben végül megszavazta.

Az USB-C-re vonatkozó hivatalos iránymutatást pedig közzétette az Európai Bizottság, melynek értelmében 2024. december 28-ig minden gyártónak át kell állnia a szabványra. A laptopok azonban kivételt képeznek, ugyanis a végrehajtási határidőt 2026. április 28-ig határozták meg; a vezeték nélküli töltéssel működő eszközök pedig természetesen minden kötelezettség alól mentesülnek.

Most Popular

Recent Comments