Home Apple hírek Az Apple is nyögheti a Google elleni antitrösztpert

Az Apple is nyögheti a Google elleni antitrösztpert

Mint ismert az Egyesült Államok igazságügy-minisztériuma a múlt hét folyamán antitröszteljárást indított a Google ellen. A vizsgálódás arra összpontosít, hogy a cég milyen taktikával érte el a 92 százalékos részesedését az internetes keresők piacán, azon belül is hogyan érte el, hogy alapértelmezett kereső lett minden okostelefonon.

Az elemzők szerint mindez csupán a nyitánya a szabad piac érvényesülését hátráltató óriáscégek elleni hadjáratnak.

A Wall Street Journal és a New York Times egyaránt arról ír, hogy a nemrég indult eljárás mélyén az Apple és a Google másfél évtizedes együttműködése húzódik meg. A történet tömören: a Google iszonyatos pénzeket fizet azért, hogy alapértelmezett kereső lehessen az Apple eszközein, jelentős mértékben hozzájárulva az Apple mesés üzleti eredményeihez.

Mi az az almaszósz?

Az üzletet 2005-ben ütötték nyélbe, Tim Cook aktív közbenjárásával. Akkor még csak Mac gépeken és a Safari böngészőn lehetett tetten érni. Két évvel később, az iPhone első bemutatkozásán a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt már azzal tréfálkozott, hogy AppleGoonak (kb. almaszósz) fogják hívni az összeolvadt óriásokat. Larry Page és Sergey Brin ekkoriban sok hosszas elmélkedő sétát tett az egy igaz technoprófétával Steve Jobsszal.

Az idillbe azonban beleszólt egy apróság, amit Android operációs rendszernek hívtak.

Nem voltak gonoszak

Jobs „termonukleáris háborút” hirdetett, amikor megtudta, hogy Brinék az iPhone konkurenciáján dolgoznak.

Elpusztítom az Androidot. Ha kell, az utolsó lélegzetemig ezen leszek

– mondta Jobs életrajzírójának, Walter Isaacsonnak, és 2010-ben szabadalmi pert akasztott a Google Nexus One-t gyártó HTC nyakába. Egy évvel később már a Microsoft keresője, a Bing ketyegett a frissen bemutatott Siri digitális asszisztens mögött.

A 2005-ös együttműködés azonban nem szűnt meg, időközönként újratárgyalták, és az Apple mindig többet kért. 2014-ben egymilliárd dollárt, mára évente 8 és 12 milliárd dollárt fizet a Google az Apple-nak, cserébe keresési forgalmának közel fele Apple eszközökről érkezik. Ugyanekkor az Apple nyereségének 14-20 százaléka a Google-dealből származik.

Összehasonlításképpen: Európában az Android mobil operációs rendszer és az abban található előre telepített alkalmazásaik erőszakos terjesztéséért kiszabott versenyjogi bírság, ami minden idők legnagyobb ilyen büntetése volt 4,34 milliárd euróra rúgott.

Mivel a pénz beszél, idővel kidobták Siri mögül az alulteljesítő Binget. A két cég együttes értéke elérte a háromezer milliárd dollárt.

Egymás polcán

A Google úgy látja, hogy alapértelmezett keresőnek lenni olyan, mint amikor a Coca-Cola polchelyért fizet a boltoknak. Tim Cook is bizonyosan így látja: az iPhone-eladások 2015 óta stagnálnak, csakis egy jó nagy polcdíj akadályozhatta meg, hogy az egész a fejére boruljon. 

Az amerikai hivatal ezzel szemben úgy látja, hogy fű alatt gyakorlatilag létrejött az AppleGoo, amelyet most szét kell választani. Az Apple ennek kétségtelenül kárát fogja látni, bár a nem teljesen független elemzők úgy látják, hogy a Google leválasztása után Cookék még mindig beszedhetnek valamennyit a rivális keresőktől, mint a Duck Duck Go vagy a Bing.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images Hungary)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments