Home Apple hírek Az Apple is nyögheti a Google elleni antitrösztpert

Az Apple is nyögheti a Google elleni antitrösztpert

Mint ismert az Egyesült Államok igazságügy-minisztériuma a múlt hét folyamán antitröszteljárást indított a Google ellen. A vizsgálódás arra összpontosít, hogy a cég milyen taktikával érte el a 92 százalékos részesedését az internetes keresők piacán, azon belül is hogyan érte el, hogy alapértelmezett kereső lett minden okostelefonon.

Az elemzők szerint mindez csupán a nyitánya a szabad piac érvényesülését hátráltató óriáscégek elleni hadjáratnak.

A Wall Street Journal és a New York Times egyaránt arról ír, hogy a nemrég indult eljárás mélyén az Apple és a Google másfél évtizedes együttműködése húzódik meg. A történet tömören: a Google iszonyatos pénzeket fizet azért, hogy alapértelmezett kereső lehessen az Apple eszközein, jelentős mértékben hozzájárulva az Apple mesés üzleti eredményeihez.

Mi az az almaszósz?

Az üzletet 2005-ben ütötték nyélbe, Tim Cook aktív közbenjárásával. Akkor még csak Mac gépeken és a Safari böngészőn lehetett tetten érni. Két évvel később, az iPhone első bemutatkozásán a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt már azzal tréfálkozott, hogy AppleGoonak (kb. almaszósz) fogják hívni az összeolvadt óriásokat. Larry Page és Sergey Brin ekkoriban sok hosszas elmélkedő sétát tett az egy igaz technoprófétával Steve Jobsszal.

Az idillbe azonban beleszólt egy apróság, amit Android operációs rendszernek hívtak.

Nem voltak gonoszak

Jobs „termonukleáris háborút” hirdetett, amikor megtudta, hogy Brinék az iPhone konkurenciáján dolgoznak.

Elpusztítom az Androidot. Ha kell, az utolsó lélegzetemig ezen leszek

– mondta Jobs életrajzírójának, Walter Isaacsonnak, és 2010-ben szabadalmi pert akasztott a Google Nexus One-t gyártó HTC nyakába. Egy évvel később már a Microsoft keresője, a Bing ketyegett a frissen bemutatott Siri digitális asszisztens mögött.

A 2005-ös együttműködés azonban nem szűnt meg, időközönként újratárgyalták, és az Apple mindig többet kért. 2014-ben egymilliárd dollárt, mára évente 8 és 12 milliárd dollárt fizet a Google az Apple-nak, cserébe keresési forgalmának közel fele Apple eszközökről érkezik. Ugyanekkor az Apple nyereségének 14-20 százaléka a Google-dealből származik.

Összehasonlításképpen: Európában az Android mobil operációs rendszer és az abban található előre telepített alkalmazásaik erőszakos terjesztéséért kiszabott versenyjogi bírság, ami minden idők legnagyobb ilyen büntetése volt 4,34 milliárd euróra rúgott.

Mivel a pénz beszél, idővel kidobták Siri mögül az alulteljesítő Binget. A két cég együttes értéke elérte a háromezer milliárd dollárt.

Egymás polcán

A Google úgy látja, hogy alapértelmezett keresőnek lenni olyan, mint amikor a Coca-Cola polchelyért fizet a boltoknak. Tim Cook is bizonyosan így látja: az iPhone-eladások 2015 óta stagnálnak, csakis egy jó nagy polcdíj akadályozhatta meg, hogy az egész a fejére boruljon. 

Az amerikai hivatal ezzel szemben úgy látja, hogy fű alatt gyakorlatilag létrejött az AppleGoo, amelyet most szét kell választani. Az Apple ennek kétségtelenül kárát fogja látni, bár a nem teljesen független elemzők úgy látják, hogy a Google leválasztása után Cookék még mindig beszedhetnek valamennyit a rivális keresőktől, mint a Duck Duck Go vagy a Bing.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images Hungary)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Appon belüli vásárlásokat is megoszthatóvá tesz az Apple

Kiterjeszti az App Store Family Sharing funkcióját az Apple: a megoldással a családtagok már az olyan alkalmazáson belüli vásárlásaikat is megoszthatják egymás között, mint...

Appon belüli vásárlásokat is megoszthatóvá tesz az Apple

Kiterjeszti az App Store Family Sharing funkcióját az Apple: a megoldással a családtagok már az olyan alkalmazáson belüli vásárlásaikat is megoszthatják egymás között, mint...

Viszlát Touch Bar, helló portok – komoly változáson eshet át az idei MacBook Pro

Hirdetés Már négy év is etelt azóta, hogy az Apple bizonyos MacBook Pro változatok esetében lecserélte a felső billentyűzet sort...

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Az idei „nagy” iPhone-család várhatóan szeptemberben érkezik, viszont még az év első felében bemutathat az Apple egy olcsóbb iPhone-t. Sokan remélik is ezt,...

Recent Comments