Home Apple hírek Az Apple is nyögheti a Google elleni antitrösztpert

Az Apple is nyögheti a Google elleni antitrösztpert

Mint ismert az Egyesült Államok igazságügy-minisztériuma a múlt hét folyamán antitröszteljárást indított a Google ellen. A vizsgálódás arra összpontosít, hogy a cég milyen taktikával érte el a 92 százalékos részesedését az internetes keresők piacán, azon belül is hogyan érte el, hogy alapértelmezett kereső lett minden okostelefonon.

Az elemzők szerint mindez csupán a nyitánya a szabad piac érvényesülését hátráltató óriáscégek elleni hadjáratnak.

A Wall Street Journal és a New York Times egyaránt arról ír, hogy a nemrég indult eljárás mélyén az Apple és a Google másfél évtizedes együttműködése húzódik meg. A történet tömören: a Google iszonyatos pénzeket fizet azért, hogy alapértelmezett kereső lehessen az Apple eszközein, jelentős mértékben hozzájárulva az Apple mesés üzleti eredményeihez.

Mi az az almaszósz?

Az üzletet 2005-ben ütötték nyélbe, Tim Cook aktív közbenjárásával. Akkor még csak Mac gépeken és a Safari böngészőn lehetett tetten érni. Két évvel később, az iPhone első bemutatkozásán a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt már azzal tréfálkozott, hogy AppleGoonak (kb. almaszósz) fogják hívni az összeolvadt óriásokat. Larry Page és Sergey Brin ekkoriban sok hosszas elmélkedő sétát tett az egy igaz technoprófétával Steve Jobsszal.

Az idillbe azonban beleszólt egy apróság, amit Android operációs rendszernek hívtak.

Nem voltak gonoszak

Jobs „termonukleáris háborút” hirdetett, amikor megtudta, hogy Brinék az iPhone konkurenciáján dolgoznak.

Elpusztítom az Androidot. Ha kell, az utolsó lélegzetemig ezen leszek

– mondta Jobs életrajzírójának, Walter Isaacsonnak, és 2010-ben szabadalmi pert akasztott a Google Nexus One-t gyártó HTC nyakába. Egy évvel később már a Microsoft keresője, a Bing ketyegett a frissen bemutatott Siri digitális asszisztens mögött.

A 2005-ös együttműködés azonban nem szűnt meg, időközönként újratárgyalták, és az Apple mindig többet kért. 2014-ben egymilliárd dollárt, mára évente 8 és 12 milliárd dollárt fizet a Google az Apple-nak, cserébe keresési forgalmának közel fele Apple eszközökről érkezik. Ugyanekkor az Apple nyereségének 14-20 százaléka a Google-dealből származik.

Összehasonlításképpen: Európában az Android mobil operációs rendszer és az abban található előre telepített alkalmazásaik erőszakos terjesztéséért kiszabott versenyjogi bírság, ami minden idők legnagyobb ilyen büntetése volt 4,34 milliárd euróra rúgott.

Mivel a pénz beszél, idővel kidobták Siri mögül az alulteljesítő Binget. A két cég együttes értéke elérte a háromezer milliárd dollárt.

Egymás polcán

A Google úgy látja, hogy alapértelmezett keresőnek lenni olyan, mint amikor a Coca-Cola polchelyért fizet a boltoknak. Tim Cook is bizonyosan így látja: az iPhone-eladások 2015 óta stagnálnak, csakis egy jó nagy polcdíj akadályozhatta meg, hogy az egész a fejére boruljon. 

Az amerikai hivatal ezzel szemben úgy látja, hogy fű alatt gyakorlatilag létrejött az AppleGoo, amelyet most szét kell választani. Az Apple ennek kétségtelenül kárát fogja látni, bár a nem teljesen független elemzők úgy látják, hogy a Google leválasztása után Cookék még mindig beszedhetnek valamennyit a rivális keresőktől, mint a Duck Duck Go vagy a Bing.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images Hungary)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Megerősítették: ezek az iPhone-ok mehetnek a kukába, nincs több frissítés – Pénzcentrum

2021. szeptember 24. 16:49 Megérkezett a legújabb iPhone-frissítés, a felhasználók már hozzáférnek az iOS 15-höz. Kiderült többek között az is, hogy...

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Sokkolóan amatőr az Apple hibajavítása

Abszurd okból továbbra is támadható távolról a macOS. Kellemetlen biztonsági hibára derült nemrég fény az Apple számítógépes operációs rendszerében, támadók .inetloc kiterjesztésű állományok megnyittatásával kódfuttatást...

Recent Comments