vasárnap, július 14, 2024
Home Apple hírek Az Apple már számolgatja, mennyivel kevesebb iPhone-t tud gyártani a chiphiány miatt

Az Apple már számolgatja, mennyivel kevesebb iPhone-t tud gyártani a chiphiány miatt

A globális ellátási lánc akadozásai és a mikrochiphiány miatt könnyen lehet, hogy idén karácsonykor olyanok is iPhone 13S nélkül maradnak, akiknek az anyagiak nem jelentenének akadályt a készülék megvásárlásában: az Apple akár tízmillióval is csökkentheti a gyártási terveket a gondok miatt.

Az eredeti célkitűzés 90 millió okostelefon gyártása volt 2021-re, de a gyártókat már értesítették a The Guardian cikke szerint arról, hogy a valós szám ennél alacsonyabb lehet, mivel a chipgyártók, köztük a Broadcom és a Texas Instruments nem tud kellő számú alkatrészt rendelkezésre bocsátani.

Számos szektor érintett

Júliusban az Apple lassuló bevételnövekedést prognosztizált, illetve úgy látta, hogy a chiphiány, amely a Macek és iPadek eladásába is beleszólt, az iPhone-gyártást is visszavetheti. A Texas Instruments ugyanebben a hónapban szintén gyengébb bevételi előrejelzést adott, utalva az év hátralévő részére vonatkozó chipellátási aggodalmakra. Ez a legújabb jele a globális ellátási láncot érintő súlyos problémáknak:

a pandémia mélységeiből való gazdasági kilábalás energia-, alkatrész-, késztermék-, munkaerő- és szállítási hiányt okoz.

A technológiai vállalatok mellett az autógyártókat sújtja a legsúlyosabban a hiány – különösen a félvezetők esetében –, idén becslések szerint 7,7 millióval kevesebb járművet állíthatnak elő. Számos amerikai gyár idén leállította a termelést az alkatrészhiány miatt.

Az energiahiány és az emelkedő áramárak az elmúlt hetekben az ázsiai nagy gyártóközpontokban, például Kínában és Dél-Koreában is gyárak leállásához vezettek, ami tovább súlyosbította a globális logisztikai rendszerben amúgy is kritikus késedelmeket.

Már felkészítik az embereket

Az Egyesült Államokban kezdik is az emberek felkészítését arra, hogy az idei karácsony mindezek következtében más lesz, mint az eddigiek: a Fehér Ház kedden azt közölte, hogy

magasabb árakra és üres polcokra is fel kell készülniük a vásárlóknak, és a szokásosnál rugalmasabban és türelmesebben kell majd megélniük az ünnepi időszakot.

„Lesznek olyan áruk, amelyeket az emberek nem tudnak majd beszerezni, ugyanakkor remélhetőleg sok ilyen áru helyettesíthető lesz más dolgokkal … Nem hiszem, hogy valódi okunk lenne a pánikra, de mindannyian érezzük a frusztrációt, türelemre van szükség, hogy átvészeljük ezt a viszonylag rövid időszakot” – mondta a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője a Reuters-nak, amikor az ünnepi vásárlásokról kérdezték.

A briteknél a sofőrhiány továbbra is akut

Az Egyesült Királyságban is egyre inkább tartanak a karácsony előtti hiánytól, miután Felixstowe, az ország legnagyobb konténerkikötője kénytelen volt elutasítani Ázsiából érkező hajók kikötési kérelmét, mert a teherautó-vezetők hiánya miatt nem rendelkezik elegendő konténerrel.

Az AP Moller-Maersk, a világ legnagyobb konténerszállító vállalata szerint a munkaerőhiány miatt a konténereket nem szállítják el és nem viszik vissza elég gyorsan, ami nagy lemaradáshoz vezetett.

Az ellátási lánc akadozása sajnos sokáig velünk maradhat még és

lesz a helyzet rosszabb is, mielőtt javulni kezdene,

legalábbis a Moody’s elemzése ezt a jövőt festi elénk. Az elemzők a sofőrhiányt látják a legkomolyabb problémának a CNN cikke szerint, és arra is rámutattak, hogy hiányzik a globális erőfeszítés a helyzet megoldására.

Van ugyanakkor optimistább jövőkép is a problémákkal kapcsolatban: a JP Morgan szerint jövőre már nem kell ezekkel a gondokkal szembenéznünk.

Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments