csütörtök, december 8, 2022
Home Apple hírek Az Apple-nél tíz éve tervben volt egy nanoméretű iPhone

Az Apple-nél tíz éve tervben volt egy nanoméretű iPhone

Az Apple Epic elleni perében került elő Steve Jobs 2010-es e-mailje, amelyben egy bizottsági ülés napirendi pontjait részletezte az akkori cégvezető. A pontok között pedig ott volt az iPhone nano terve.

2010-ben az iPhone 4 volt a legújabb iPhone, és egyben az akkori kínálat legjobb okostelefonja. A mobilpiaci igények, illetve az Apple termékstratégiája is nagyon másként nézett ki tíz évvel ezelőtt. A tepsiméretű okostelefonok még sehol sem voltak, a Samsung csak 2011 októberében mutatta be a phabletkategóriát megteremtő Note-ot, évente pedig egy-két készüléket adtak ki a dél-koreaiak és egyet az Apple a mai minimum öt típussal szemben.

Emellett a kétezer-tízes évek elején még nagyon ment a hordozható zenelejátszók piaca, amelyet az Apple MP3-lejátszója, az iPod dominált, amelyből évi ötvenmillió darabnál is többet adott el a cég. Az iPodok között a legsikeresebbek a Mini- és a 2005-ben bemutatott nano-verziók voltak, hiszen egy drágább, nagy iPod funkcionalitását kínálták jóval megfizethetőbb áron és kompakt méretben. Az e-mail keltének időpontjában az iPod nano rendkívül sikeres termék volt, 2010-ben a hatodik generációjánál tartott a zenelejátszó.

Ahogy az Jobs 2010-es e-mailjéből (itt megnézhető, hála a Verge-nek) kiderül, az Apple 2011-re készülve foglalkozott annak a gondolatával, hogy az iPhone 4S mellé egy iPhone nano is piacra kerüljön. Ezzel az iPhone 3GS-t váltotta volna ki az Apple a kínálatban, a nano okostelefon felépítéséhez pedig az iPod Touch adta volna az alapot.

A Tech Crunch 2011-ben azt írta, az iPhone nano az akkori iPhone-ok méretétől durván egyharmaddal kisebb lenne, korábbi hardverkomponenseket használna és kétszáz dolláros áron kerülne független készülékként piacra. Hogy jobban érthető legyen, ezt érdemes kontextusba helyezni: az akkori csúcs-iPhone (4 és 4S) kijelzőjének átmérője 3,5 hüvelyk volt, és minimum 599 dollárt kellett érte fizetni a vásárlónak.

Ami a Tech Crunch 2011-es cikkéből még érdekes, az a régi hardverkomponensek új házba csomagolva történő felhasználásának előrevetítése. Ezt a stratégiát az elmúlt tíz évben többször használta az Apple, amikor az iPad 2 hardverét bepakolta az első iPad Minibe, vagy amikor az iPhone 5S házába betuszkolta a 6S hardverét, létrehozva az SE-t.

Az iPhone nano végül soha nem született meg vagy került a belső tesztfázisnál előrébb. Az Apple a nano jelzést 2017-ig használta, ekkor nyugdíjazta utolsó iPod nano eszközét, majd innentől számítva Mini jelzővel látta el redukált méretű termékeit (iPhone 12 Mini, HomePod Mini, iPad Mini).

(Borítókép: iPhone 4 telefon egy felhasználó kezében 2011. október 14-én. Fotó: Matthew Lloyd / Bloomberg / Getty Images)

Most Popular

Az Apple Car kevesebbe kerül majd mint 100 ezer dollár és kiderült, mikor vezetik be

Fő versenytársa valószínűleg a Tesla lesz. Az Apple 2026-ig szeretne piacra dobni egy Apple márkájú, fogyasztóbarát járművet, és az a célja, hogy 100 ezer...

Zseniális ékszerek készülnek kidobott iPhone-okból

Gab Bois művészetét nehéz jól leírhatóan jellemezni, de ha azt mondjuk, hogy ő volt annak az IKEA-kanapénak az egyik ötletgazdája,...

Felrobbant az okosórák piaca, de nem az Apple Watchtól

És nem is a Samsungtól: Indiában megrohamozták a boltokat az olcsó helyi termékek miatt. Érdekesen alakult az okosórák piaca az elmúlt egy évben:  Minden...

Az iPhone 15-tel korszakváltásra készülhet az Apple, már ha igazak a pletykák

Teljes átalakuláson eshet át az iPhone 15-ös modellcsalád. Az Apple alig három hónapja dobta piacra legújabb okostelefonjait, az iPhone 14-modellcsalád tagjait, máris...

Recent Comments