szombat, január 22, 2022
Home Apple hírek Az Apple-nél tíz éve tervben volt egy nanoméretű iPhone

Az Apple-nél tíz éve tervben volt egy nanoméretű iPhone

Az Apple Epic elleni perében került elő Steve Jobs 2010-es e-mailje, amelyben egy bizottsági ülés napirendi pontjait részletezte az akkori cégvezető. A pontok között pedig ott volt az iPhone nano terve.

2010-ben az iPhone 4 volt a legújabb iPhone, és egyben az akkori kínálat legjobb okostelefonja. A mobilpiaci igények, illetve az Apple termékstratégiája is nagyon másként nézett ki tíz évvel ezelőtt. A tepsiméretű okostelefonok még sehol sem voltak, a Samsung csak 2011 októberében mutatta be a phabletkategóriát megteremtő Note-ot, évente pedig egy-két készüléket adtak ki a dél-koreaiak és egyet az Apple a mai minimum öt típussal szemben.

Emellett a kétezer-tízes évek elején még nagyon ment a hordozható zenelejátszók piaca, amelyet az Apple MP3-lejátszója, az iPod dominált, amelyből évi ötvenmillió darabnál is többet adott el a cég. Az iPodok között a legsikeresebbek a Mini- és a 2005-ben bemutatott nano-verziók voltak, hiszen egy drágább, nagy iPod funkcionalitását kínálták jóval megfizethetőbb áron és kompakt méretben. Az e-mail keltének időpontjában az iPod nano rendkívül sikeres termék volt, 2010-ben a hatodik generációjánál tartott a zenelejátszó.

Ahogy az Jobs 2010-es e-mailjéből (itt megnézhető, hála a Verge-nek) kiderül, az Apple 2011-re készülve foglalkozott annak a gondolatával, hogy az iPhone 4S mellé egy iPhone nano is piacra kerüljön. Ezzel az iPhone 3GS-t váltotta volna ki az Apple a kínálatban, a nano okostelefon felépítéséhez pedig az iPod Touch adta volna az alapot.

A Tech Crunch 2011-ben azt írta, az iPhone nano az akkori iPhone-ok méretétől durván egyharmaddal kisebb lenne, korábbi hardverkomponenseket használna és kétszáz dolláros áron kerülne független készülékként piacra. Hogy jobban érthető legyen, ezt érdemes kontextusba helyezni: az akkori csúcs-iPhone (4 és 4S) kijelzőjének átmérője 3,5 hüvelyk volt, és minimum 599 dollárt kellett érte fizetni a vásárlónak.

Ami a Tech Crunch 2011-es cikkéből még érdekes, az a régi hardverkomponensek új házba csomagolva történő felhasználásának előrevetítése. Ezt a stratégiát az elmúlt tíz évben többször használta az Apple, amikor az iPad 2 hardverét bepakolta az első iPad Minibe, vagy amikor az iPhone 5S házába betuszkolta a 6S hardverét, létrehozva az SE-t.

Az iPhone nano végül soha nem született meg vagy került a belső tesztfázisnál előrébb. Az Apple a nano jelzést 2017-ig használta, ekkor nyugdíjazta utolsó iPod nano eszközét, majd innentől számítva Mini jelzővel látta el redukált méretű termékeit (iPhone 12 Mini, HomePod Mini, iPad Mini).

(Borítókép: iPhone 4 telefon egy felhasználó kezében 2011. október 14-én. Fotó: Matthew Lloyd / Bloomberg / Getty Images)

Most Popular

Az iPhone volt a legkelendőbb mobil 2021 végén

Az Apple okostelefonja lett 2021 negyedik negyedévének legnépszerűbb okostelefonja, de közel a konkurencia. Az ünnepi szezon megy a legerősebben általában az Apple-nél,...

Őrzi elsőségét az Apple

A tavalyi negyedik negyedévben is az Apple vált a globális okostelefon-piac vezető gyártójává, megismételve ezzel az egy évvel korábbi sikert – derül ki a...

Ismét az Apple adta el a legtöbb telefont

Az almás cég az év legforgalmasabb időszakában fordította meg a mérkőzést. A tavalyi év egyik nagy kérdése volt, hogy a dinamikus növekedést produkáló Xiaomi...

A holland bíróság beleállt az Apple pénzbeszedésébe

Bár viták és bírósági tárgyalások kereszttüzében áll az App Store, illetve az Apple üzletpolitikája, már vannak országok, ahol a fejlesztőknek nem kell „Apple-adót”...

Recent Comments