péntek, június 21, 2024
Home Apple hírek Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét.

A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő követőkütyükhöz, azonban az olcsó Apple AirTag megjelenésével végleg kibújt a szellem a palackból, az Egyesült Államokban látszólag máris sporttá vált a termékkel való visszaélés.

Apple AirTagForrás: Apple

A Motherboard ennek kapcsán szeretett volna képet kapni az AirTag követési riasztásának hatékonyságára, így közérdekű adatigényléssel fordult számos rendőrséghez, közülük nyolc összesen 150 beszámolót bocsátott a rendelkezésére.

A nem reprezentatív merítés alapján a követőeszköz védelme az esetek pontosan harmadában volt képes felhívni az áldozatok figyelmét a követésükre, míg a további száz esetben egyéb módon derült fény az AirTag jelenlétére.

Az elkövetők konfrontáció hatására bevallották a követést, vagy az áldozataik autóinak átvizsgálásakor kerültek elő a kütyüik.

További érdekesség, hogy a legtöbb airtages követési ügyben a párkapcsolatuk véget érésébe beletörődni képtelen férfiak voltak az elkövetők, az ellopni kívánt autók követése és egyéb okok kisebbségben voltak.

A családon belüli erőszak áldozatainak segítséget nyújtani próbáló Women’s Advocates munkatársa szerint a nők kütyükkel való követése körülbelül egyidős a GPS-technológiával, azonban Mary Beth Becker-Lauth tapasztalatai alapján a közelmúltig minden esetben a technológia iránt különösen érdeklődő, vagy konkrétan informatikus férfiak vetették be, ez változott meg az elmúlt évben.

Az emberi jogok digitális térben való védelmével foglalkozó Electronic Frontier Foundation kiberbiztonsági vezetője szerint az egyharmados riasztási arány sikernek nevezhető, főleg mivel szükség esetén felhasználható bizonyítékként. Eva Galperin szerint a valódi sikerességi ráta számottevően magasabb lehet, rengeteg áldozat ugyanis a követőeszköz felfedezése ellenére nem keresi fel a rendőrséget.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments