csütörtök, május 30, 2024
Home Apple hírek Az idei iPhone-okban sem lesz ujjlenyomat-olvasó

Az idei iPhone-okban sem lesz ujjlenyomat-olvasó

A jellemzően jól értesült Mark Gurman szerint az Apple végül kihagyja az ősszel érkező iPhone 13 készülékekből az ujjlenyomat-olvasót. Az újságíró szerint a cupertinói vállalat bár tesztelte az androidos konkurenseknél évek óta elérhető egységet, végül elvetette a beépítést. Gurman szerint a vállalat inkább (idén is) más fejlesztéseket helyez előtérbe. Az Apple ennek ellenére nagy sikerre számít, a Bloomberg szerint ugyanis a bérgyártók az idei évre mintegy 90 millió darab iPhone 13-ra kaptak megrendelést, amely 20 százalékkal múlja felül az iPhone 12-es modellek 75 milliós volumenét.

Érdekelnek a modern CI/CD alapjai?

Június 15-én induló, 8 alkalmas online képzésünk a modern CI/CD pipeline építésébe ad bevezetést. Bemutatásra kerülő technológiák: GitLab, Helm, Kustomize, Flux, ArgoCD, ServiceMesh, Flagger.

Érdekelnek a modern CI/CD alapjai? Június 15-én induló, 8 alkalmas online képzésünk a modern CI/CD pipeline építésébe ad bevezetést. Bemutatásra kerülő technológiák: GitLab, Helm, Kustomize, Flux, ArgoCD, ServiceMesh, Flagger.

Az ujjlenyomat-olvasó csúcsmodellekből való kihagyása sok potenciális vásérló számára lehet fájó. A Face ID, azaz arcelismeréses feloldás bár sokat fejlődött a 2017-es bemutatása óta, az a technológiából adódóan sok esetben nem tudja pótolni az ujjlenyomat-olvasót. A Face ID korlátaira jól világított rá a koronavírus-pandémia miatti maszkviselés, amely miatt macerásabb feladat lett az arcelismeréses iPhone-ok feloldása. Az arcfelismeréses azonosítást lényegében ellehetetlenítették a maszkok, amely miatt a felhasználók számos esetbe kénytelenek a biometrikus azonosítók bevezetése előtti módon, jelkóddal feloldani készüléküket.

Az Apple természetesen régóta tisztában van a problémával, amelyet részben az iOS 14.5-tel igyekezett orvosolni. Az operációs rendszer tavasszal megjelent alverziója a Face ID-s készülékkel és Series 3-as (vagy újabb) Apple Watch-csal rendelkezők felhasználói élményét igyekszik javítani. A szoftver ugyanis a megfelelő beállítások mellett képes könnyebben feloldani az órához párosított iPhone-t. Mindez ugyanakkor csak félmegoldás, hisz amellett, hogy mindenképpen Apple Watch-ra van szükség hozzá, az olyan, Face ID-s jóváhagyást igénylő funkciók, mint például a fizetések, nem engedélyezhetőek a módszerrel.

Gurman szerint az ujjlenyomat-olvasó kihagyásával az idei iPhone-ok (is) leginkább a kamerás fejlesztésekről fognak szólni. Korábbi pletykák szerint az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max készülékek ultraszéles látószögű (13 milliméteres) lencséje mögé is kerül optikai képstabilizátor. A lencserendszer is változik, amely plusz egy taggal bővül (6P). Ennek hála nő a fényerő (f/2.4->f/1.8), valamint ennél az optikánál is megjelenik az autofókusz (AF), vagyis az automatikus élességállítás. A Bloomberg újságírója szerint ezzel együtt fejlődik a készülékek videós képessége is, amit a 120 hertzes frissítésre képes kijelző és friss processzor egészít ki.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments