vasárnap, május 26, 2024
Home Macbook Kisebb, vékonyabb és olcsóbb lett a MacBook Air

Kisebb, vékonyabb és olcsóbb lett a MacBook Air

Több mint két éve jelent meg a piacon a MacBook Air, az Apple szupervékony notebookja, amelyet azóta változatlan formában értékesít a vállalat. Ideje volt a modellfrissítésnek, az Apple azonban szokásától eltérően nem csak a belsőt cserélte le, hanem a készülék kinézetét is átszabta, illetve bemutatott egy még kisebb, 11,6″ változatot is.

Két változatban is kapható lesz az új MacBook Air, a kisebbik 11,6″ (1366×768), a nagyobbik 13,3″ (1440×900) LED-háttérvilágítású kijelzőt kapott. A hardver belül azonos, Intel Core 2 Duo processzor, 2 gigabájt memória, GeForce 320M grafikus chip adják az alapokat, a háttértár pedig nem merevlemez, hanem SSD. A frissített MacBook Air modellek kizárólag flash memóriás tárolóval érhetők el, 64, 128 és 256 gigabájtos kivitelből lehet választani. A Bluetooth 2.1+EDR és a 802.11n szabványú Wi-Fi nem meglepetés, a kijelző fölötti videokamera pedig FaceTime beszélgetésekre is használható.

A gépek alumínium „unibody” házat kaptak, továbbra is vékonyak és könnyűek, a kisebbik modell tömege alig haladja meg az 1 kilogrammot, a 13,3 hüvelykes MacBook Air pedig 1,3 kilogramm tömegű. A noteszek belsejének jelentős részét az akkumulátorok foglalják el, ennek köszönhetően az üzemidő 5-7 óra a 11,6″ és a 13,3″ MacBook Air esetében. Az első generációhoz képest jelentős előrelépés hogy már 2 USB-port van rajtuk, a 13,3″ gépre pedig SD-kártyaolvasó is került, a 11,6″-os modellen azonban már csak a mini DisplayPortnak jutott hely (adapterrel csatlakoztatható DVI, HDMI, DisplayPort és VGA), valamint a tápkábel és a fejhallgató aljzatának. Ethernet-adaptert is árul az Apple, amelyet USB-portra kell kapcsolni. Az optikai meghajtó hiányát egy pendrive-val hidalta át az Apple, ezen érkezik a gép újratelepítéséhez szükséges lemezkép.

Érdekelnek a modern CI/CD alapjai?

Június 15-én induló, 8 alkalmas online képzésünk a modern CI/CD pipeline építésébe ad bevezetést. Bemutatásra kerülő technológiák: GitLab, Helm, Kustomize, Flux, ArgoCD, ServiceMesh, Flagger.

Érdekelnek a modern CI/CD alapjai? Június 15-én induló, 8 alkalmas online képzésünk a modern CI/CD pipeline építésébe ad bevezetést. Bemutatásra kerülő technológiák: GitLab, Helm, Kustomize, Flux, ArgoCD, ServiceMesh, Flagger.

A legmeglepőbb az új MacBook Air gépek ára. Az első generáció bemutatásakor legkevesebb 1799 dollárba került, 64 gigabájtos SSD-vel pedig 3000 dollárnál is többet kellett érte fizetni. Ehhez képest az új generáció szinte ajándék, a 11,6″ kijelzős változat 1,4 GHz-es processzorral és 64 gigabájtos SSD-vel 999 dolláros áron rendelhető, a 13,3″ csúcsverzió 2,13 GHz-es Core 2 Duóval és 256 gigabájtos háttértárral is megáll 1599 dollárnál.

Steve Jobs az új gépek mellett bemutatta az OS X 10.7 „Lion” operációs rendszert, amely 2011 nyarán jelenik meg. A szoftver legfontosabb újdonsága a teljes multi-touch támogatás, amely egyben előrevetíti az érintőképernyős Apple PC-k eljövetelét. Az alkalmazások szervezése is megújul az Lionban, az Apple bevezeti a Launchpadet, amely az iOS-hez hasonló lapozható felületen tálalja a gépen található összes alkalmazást. Végre lehet alkalmazásokat teljes képernyőn is futtatni, emellett megjelenik a Mission Control,amely az összes futó programot, widgetet és egyebet egyetlen képernyőn jeleníti meg.

Az iOS után a Mac OS X-hez is indít alkalmazás-piacteret az Apple, a cég azt ígéri, ezen keresztül ugyanolyan egyszerű lesz alkalmazásokat vásárolni, telepíteni a PC-kre mint a mobil eszközökre. Fejlesztői szempontból ez a piactér nagyon hasonlít az iOS-en elérhető változathoz, évente 99 dollár a regisztrációs díj, a tranzakciók után pedig 30 százalékos jutalékot tesz el az Apple.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments