szerda, július 6, 2022
Home Macbook Kisebb, vékonyabb és olcsóbb lett a MacBook Air

Kisebb, vékonyabb és olcsóbb lett a MacBook Air

Több mint két éve jelent meg a piacon a MacBook Air, az Apple szupervékony notebookja, amelyet azóta változatlan formában értékesít a vállalat. Ideje volt a modellfrissítésnek, az Apple azonban szokásától eltérően nem csak a belsőt cserélte le, hanem a készülék kinézetét is átszabta, illetve bemutatott egy még kisebb, 11,6″ változatot is.

Két változatban is kapható lesz az új MacBook Air, a kisebbik 11,6″ (1366×768), a nagyobbik 13,3″ (1440×900) LED-háttérvilágítású kijelzőt kapott. A hardver belül azonos, Intel Core 2 Duo processzor, 2 gigabájt memória, GeForce 320M grafikus chip adják az alapokat, a háttértár pedig nem merevlemez, hanem SSD. A frissített MacBook Air modellek kizárólag flash memóriás tárolóval érhetők el, 64, 128 és 256 gigabájtos kivitelből lehet választani. A Bluetooth 2.1+EDR és a 802.11n szabványú Wi-Fi nem meglepetés, a kijelző fölötti videokamera pedig FaceTime beszélgetésekre is használható.

A gépek alumínium “unibody” házat kaptak, továbbra is vékonyak és könnyűek, a kisebbik modell tömege alig haladja meg az 1 kilogrammot, a 13,3 hüvelykes MacBook Air pedig 1,3 kilogramm tömegű. A noteszek belsejének jelentős részét az akkumulátorok foglalják el, ennek köszönhetően az üzemidő 5-7 óra a 11,6″ és a 13,3″ MacBook Air esetében. Az első generációhoz képest jelentős előrelépés hogy már 2 USB-port van rajtuk, a 13,3″ gépre pedig SD-kártyaolvasó is került, a 11,6″-os modellen azonban már csak a mini DisplayPortnak jutott hely (adapterrel csatlakoztatható DVI, HDMI, DisplayPort és VGA), valamint a tápkábel és a fejhallgató aljzatának. Ethernet-adaptert is árul az Apple, amelyet USB-portra kell kapcsolni. Az optikai meghajtó hiányát egy pendrive-val hidalta át az Apple, ezen érkezik a gép újratelepítéséhez szükséges lemezkép.

Érdekelnek a modern CI/CD alapjai?

Június 15-én induló, 8 alkalmas online képzésünk a modern CI/CD pipeline építésébe ad bevezetést. Bemutatásra kerülő technológiák: GitLab, Helm, Kustomize, Flux, ArgoCD, ServiceMesh, Flagger.

Érdekelnek a modern CI/CD alapjai? Június 15-én induló, 8 alkalmas online képzésünk a modern CI/CD pipeline építésébe ad bevezetést. Bemutatásra kerülő technológiák: GitLab, Helm, Kustomize, Flux, ArgoCD, ServiceMesh, Flagger.

A legmeglepőbb az új MacBook Air gépek ára. Az első generáció bemutatásakor legkevesebb 1799 dollárba került, 64 gigabájtos SSD-vel pedig 3000 dollárnál is többet kellett érte fizetni. Ehhez képest az új generáció szinte ajándék, a 11,6″ kijelzős változat 1,4 GHz-es processzorral és 64 gigabájtos SSD-vel 999 dolláros áron rendelhető, a 13,3″ csúcsverzió 2,13 GHz-es Core 2 Duóval és 256 gigabájtos háttértárral is megáll 1599 dollárnál.

Steve Jobs az új gépek mellett bemutatta az OS X 10.7 “Lion” operációs rendszert, amely 2011 nyarán jelenik meg. A szoftver legfontosabb újdonsága a teljes multi-touch támogatás, amely egyben előrevetíti az érintőképernyős Apple PC-k eljövetelét. Az alkalmazások szervezése is megújul az Lionban, az Apple bevezeti a Launchpadet, amely az iOS-hez hasonló lapozható felületen tálalja a gépen található összes alkalmazást. Végre lehet alkalmazásokat teljes képernyőn is futtatni, emellett megjelenik a Mission Control,amely az összes futó programot, widgetet és egyebet egyetlen képernyőn jeleníti meg.

Az iOS után a Mac OS X-hez is indít alkalmazás-piacteret az Apple, a cég azt ígéri, ezen keresztül ugyanolyan egyszerű lesz alkalmazásokat vásárolni, telepíteni a PC-kre mint a mobil eszközökre. Fejlesztői szempontból ez a piactér nagyon hasonlít az iOS-en elérhető változathoz, évente 99 dollár a regisztrációs díj, a tranzakciók után pedig 30 százalékos jutalékot tesz el az Apple.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments