szombat, május 25, 2024
Home Apple hírek Az orosz elnöki adminisztráció nem használhat iPhone-t

Az orosz elnöki adminisztráció nem használhat iPhone-t

Az orosz elnöki adminisztráció azon tagjait, akiknek munkája a belpolitikára összpontosul, arra utasították, hogy március végéig csereljék le iPhone-jukat – jelentette hétfőn a Kommerszant című gazdasági napilap. A döntést a nyugati kémkedés veszélye miatt hozták meg – írta a lap.

Az orosz tisztviselőknek “el kell dobniuk vagy oda kell adniuk a gyerekeiknek” az iOS operációs rendszert futtató készülékeiket – így foglalta össze egy forrás egy március eleji szemináriumon folytatott megbeszélést.

A Kommerszant forrásai szerint a végső szót a kérdésben és a határidőben közvetlenül Szergej Kirienko kabinetfőnök-helyettes mondta ki, aki az elnöki hivatalban több, a belpolitika különböző aspektusaiért felelős osztályt felügyel. A tilalom azokat a tisztviselőket is érinti, akik a kormányzat nevében tartják a kapcsolatot a regionális kormányokkal – jelentette a lap.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a hírt, de hangsúlyozta, hogy a tisztviselőknek amúgy sem engedélyezett az okostelefonok használata “munka céljára”. Minden ilyen készülék, függetlenül az operációs rendszertől, túlságosan is kiszolgáltatott ahhoz, hogy titkos információkat kezeljen – mondta.

Az Apple büszke arra a fokozott biztonságra, amelyet azáltal ért el, hogy szigorúan korlátozza, mit tehetnek a felhasználók a termékeivel, és milyen programok futtathatók rajtuk. A márka népszerűsége azonban azt is eredményezte, hogy a készülékek a feltörésükre irányuló kiterjedt kutatások célpontjává váltak.

Egyes fejlett kiberhadviselési eszközök, mint például a hírhedt izraeli Pegasus szoftver, állítólag lehetővé teszik az Apple készülékek feltörését anélkül, hogy a felhasználókat be kellene csapni, ellentétben a kevésbé kifinomult malware-ekkel. Az orosz tiltást a Kommerszant szerint állítólag pontosan ez a megfontolás motiválja.

A közigazgatás alkalmazottait arra utasították, hogy váltsanak Android operációs rendszert, kínai szoftvert vagy az orosz Aurora rendszert futtató telefonokra – mondta a lapnak egy forrás. A hazai rendszer 2016 óta fejlesztés alatt áll, és a Linux-alapú Sailfish operációs rendszerből származik.

Natalja Kaszperszkij kiberbiztonsági szakértő megjegyezte, hogy az okostelefonokat “kémeszközöknek tervezték”, amelyek olyan információkat gyűjtenek és tárolnak, amelyeket máshová továbbíthatnak. A potenciális támadók számára kevésbé ismerős elektronika használata azonban javítaná a felhasználók biztonságát – tette hozzá.

“Minél több orosz komponenssel rendelkezik egy készülék, annál kisebb a kockázata annak, hogy az információk ellenséges államokhoz szivárognak ki. Ebből a szempontból egy hazai operációs rendszer előnyösebb lenne egy külföldi operációs rendszerrel szemben” – mondta Kaspersky.

A nyugati államok jelenleg a TikTok, egy kínai cég tulajdonában lévő népszerű videómegosztó szolgáltatás ellen folytatnak “hadjáratot”. Az elmúlt hetekben több, az Egyesült Államokkal szövetséges ország kormányszervei megtiltották, hogy az alkalmazást az alkalmazottak eszközeire telepítsék, állítólagos kiberbiztonsági kockázatok miatt.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments