vasárnap, szeptember 25, 2022
Home Apple hírek Az űrlények már köztünk járnak, csak épp senki nem tud róluk

Az űrlények már köztünk járnak, csak épp senki nem tud róluk

Érdekfeszítő inváziós sci-fit összerakni nem könnyű. Az elmúlt évtizedekben a filmkészítők próbálkoztak humorral a Támad a Mars!-ban, A függetlenség napja akciódús látványorgia lett, a Cloverfield pedig kézikamerás felvételekkel mutatta be, milyen lenne, ha egy hatalmas szörnyeteg pusztítani kezdene a bolygónkon. A holnap határában Tom Cruise élte át ugyanazt a napot, míg az idén bemutatott A holnap háborújában Chris Pratt ment a jövőbe, hogy idegenekkel harcoljon.

Ezek a nagyköltségvetésű blockbusterek azonban úgy tűnik, elfedtették a nézőkkel, hogy lehet ezt másképp is csinálni. Sokkal visszafogottabban, az emberi drámára koncentrálva, ahelyett, hogy kőkemény katonák lőnék halomra az űrlényeket. Az Invázió (Invasion) című új sci-fi sorozat lassú tempójával, és sokak szerint sehova nem haladó sztorijával kicsapta a biztosítékot az embereknél. Pedig egy nagyon is megrázó tudományos-fantasztikus szériáról van szó.

Az első jelenet alapján még azt lehetne hinni, hogy a készítők rögtön a közepébe csapnak. Egy férfi a sivatagban jár, amikor egy ismeretlen eredetű tárgy becsapódik a homokba. Közelebb merészkedve pedig úgy tűnik, intelligens faj tette be a lábát a Földre, mert életbe lép egy finomhangoltnak látszó védekezési mechanizmus, ami messzire repíti a fickót.

Ezt követően azonban az Invázió története meglepően szerteágazik, és egészen kis léptekkel kezd előrehaladni.

Az Apple TV+ a sorozat első három részét egyszerre tette közzé, ez pedig nem véletlen, mert kell ennyi idő, hogy a sok karakter egy kicsit közelebb kerüljön hozzánk. Ott van például John Bell Tyson (Sam Neill), egy vidéki seriff, aki visszavonulni készül, és azon szomorkodik, hogy a sors kibabrált vele.

Hiába őrizte a rendet negyven éven keresztül, átlagos maradt, és nem tett soha semmi emlékezeteset. Tyson jelet kér Istentől, ha korai még a visszavonulása. A gabonamezőn pedig kap is egyet, de azt

tuti nem a Teremtő küldte.

Az Invázió többi szála ugyancsak elég érdekes, megismerhetünk egy Aneesha Malik (Golshifteh Farahani) nevű nőt, akinek válságban a házassága, a férje pedig épp lelépne, amikor rejtélyes robbanás rázza meg a szomszédságukat. Japánban Hinata Murai (Rinko Kikuchi) az űrbe megy, ám a misszió brutális véget ér, szerelme, Mitsuki (Shiori Kutsuna) pedig egyedül marad a Földön, hogy megpróbáljon rájönni, mi történhetett a nővel. Ha mindez nem lenne elég, kapunk egy kisiskolás szálat is, ahol a gyerekek busszal mennek kirándulni, de a kiruccanás ugyancsak meghökkentő tragédiával zárul.

A megmagyarázhatatlan jelenségek mellett persze nem mennek el szó nélkül a sorozatban. De a többség azt hiszi, a 9/11-hez hasonló terrortámadásokról van szó, csak éppen globálisan összehangolva.

Érdekes megközelítése ez az űrlényes-inváziós műfajnak, mert főképp a személyes sorsok viszik előre a produkciót. Olyan emberek történetei, akik nem tudják, mégis mi történik velük. A tét épp ezért jóval kisebb, mint egy Világok háborújában, de a dráma csontig hatol, és főképp a kiváló színészi játékoknak köszönhetően az ember izgulni tud ezekért a karakterekért.

A széria egy-egy csontot azért dob az egyszeri sorozatrajongónak, hogy azok se sírják el magukat a dühtől, akik ahhoz vannak szokva, hogy óriási űrhajók jelennek meg a legnagyobb világvárosok fölött. Van ugyanis még egy történetszál, ami sokkal jobban illeszkedik az inváziós filmek többségéhez. Itt egy Afganisztánban szolgáló katona, Trevante Cole (Shamier Anderson) szó szerint belefut az UFO-kba, a megvalósítás pedig még a sokat látott sci-fi fanatikusokat is meglepheti.

Mivel Simon Kinberg készíti az Inváziót, ezért már a premier előtt sokan kételkedtek benne, hogy vajon nézhető lesz-e a végeredmény. Az alkotót nem mindenki szereti, az X-Men franchise több filmjét, valamint a Mr. & Mrs. Smith-t és a Robert Downey Jr-féle Sherlock Holmest íróként jegyző Kinberg megítélése finoman fogalmazva is vegyesnek nevezhető.

[embedded content]

Az Apple TV+ új sorozatára pedig halmozottan igaz, hogy rétegszéria. Az Invázió rengeteg türelmet igényel a nézőtől, de a kitartás kifizetődő. Az ötödik részre beindulnak a dolgok, a sorozat szépsége pedig az, hogy kiszámíthatatlan. Így fogalmunk sincs még, hova fut ki a csöndes megszállás sztorija.

Az Invázió magyar felirattal az Apple TV+-on érhető el.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments