szombat, május 25, 2024
Home Apple hírek Benézte az Apple és a Meta: bűnözőknek adták ki a felhasználók adatait

Benézte az Apple és a Meta: bűnözőknek adták ki a felhasználók adatait

A hackerek rendőrségi osztályok és kormányzati szervek e-mailjeit felhasználva hamisítottak ún. sürgősségi adatkéréseket (EDR), amelyeket online platformoknak, mobilszolgáltatóknak és internetszolgáltatóknak küldtek el, és így jutottak hozzá a felhasználók bizalmas adataihoz.

Az olyan nagy technológiai cégek, mint az Apple és a Meta is bedőltek a csalóknak, és eleget tettek a kéréseiknek azt gondolván, hogy a valós hatóságoknak juttatták el a felhasználók bizalmas információit.

Az adatok átadása előtt az internetszolgáltatók és a technológiai platformok idézést vagy házkutatási parancsot kérnek. Ugyanakkor akkor is megadhatják az adatokat, ha EDR-t küldenek nekik, feltéve, hogy a rendőrség vagy a kormányhivatal bizonyítja a kért adatok sürgősségét.

Kedden a KrebsOnSecurity a hamisított EDR-ek számának növekedéséről számolt be, megjegyezve, hogy egy vállalat számára nincs mód arra, hogy megtudja, hogy egy EDR hamis-e vagy sem. A hackerek kihasználják ezt a kiskaput, egyesek hamis EDR-eket készítenek, és online értékesítik azokat más bűnözőknek.

A Discord megerősítette a KrebsOnSecuritynek, hogy nemrégiben ők is bedőltek egy hamis EDR kérésnek. A Bloomberg arról is beszámolt, hogy a Meta és az Apple is feldolgozott hamis EDR-eket.

banner

Ezekre a történetekre reagálva Ron Wyden oregoni szenátor aggodalmát fejezte ki, és arra kérte a technológiai vállalatokat és a kormányzati ügynökségeket, hogy adjanak tájékoztatást a hamisított EDR-ek elterjedtségéről.

“Különösen nyugtalanít az, hogy a hamisított sürgősségi utasítások kompromittált külföldi bűnüldöző szervektől származhatnak, amelyek majd arra használják az adatokat, hogy sebezhető személyeket vegyenek célba” – jelentette ki a szenátor.

Habár a tech-cégek nem utasíthatják vissza az efféle hatósági megkereséseket azért az elég aggasztó, hogy elég mindössze egy e-mail, és felhasználók tízezreinek adatai kerülhetnek illetéktelen kezekben.


Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments