szerda, december 6, 2023
HomeApple hírekBeperelte egy férfi az Apple-t, mert szerinte rasszista az okosórájuk

Beperelte egy férfi az Apple-t, mert szerinte rasszista az okosórájuk

Bőrszín szerint válogatja meg az eszköz, mennyire pontosan méri a véroxigénszintet, ebből lett elege Alex Moralesnek.

Általában pozitív hírek kapcsán említjük az Apple okosóráját: ott volt az az eset, amikor egy karambolozó sofőr életét mentette meg, vagy amikor egy 12 éves kislány rákos betegségét segített felfedezni. A mostani történet már nem ilyen vidám:

Egy New York-i férfi csoportos pert kezdeményezett a cég ellen, mert szerinte az Apple Watch rasszista.

Mégpedig azért, mert bőrszíntől függ, mennyire pontosan méri a véroxigénszintet. Alex Morales a keresetben azt írta, 2020-21 környékén vásárolta meg az eszközt és azt hitte, a bőrszínének semmi köze nem lesz a mért értékekhez, de tévedett.

A perhez benyújtott iratok tudományos eredményekre hivatkoznak, melyek szerint évtizedek óta probléma ez a hasonló eszközökkel, a koronavírus-járvány alatt pedig különösen fontos lett volna, hogy pontosan mérjenek. Mindez összecseng a társadalomban egyébként is tapasztalható „rendszerszintű rasszizmussal”.

A véroxigén-mérő app az Apple Watch Series 6 óta elérhető a cég okosóráira. Bár a fenti hírre nem reagáltak, az eszköz leírásában egyértelműen jelzik, hogy csak általános fittséget mér az alkalmazás, nem alkalmas sem orvosi teszt kiváltására, sem diagnózisra. A végső szót természetesen nem a mi tisztünk kimondani, de nekünk nem tűnt rasszistának az Apple Watch Series 8, amikor teszteltük.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Source

Most Popular

Recent Comments