vasárnap, június 16, 2024
Home Apple hírek Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez: a Samsung egyelőre búcsút mondott a saját fejlesztésű Exynos processzoroknak, így az S23 már egységesen Snapdragon chipekkel kerül boltokba.

A Samsung tavaly nagy lépésre szánta el magát, hiszen a névlegesen megszüntetett Note-sorozatot beolvasztották az S-szériába, ami azt jelentette, hogy az S22 Ultra megkapta a korábbi Note-telefonok dizájnját, a készülékházba becsúsztatható S-Pen digitális tollat és minden más olyan funkciót, ami addig csak a Note-szériára volt jellemző.

Ez a változtatás kétségkívül bejött nekik, noha arról, hogy az S22-széria hogyan teljesített a boltokban, az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó információk jelentek meg. Míg egyes források szerint a csúcskategóriás széria eladásai némileg elmaradtak a Samsung várakozásaitól, akik 30 millió eladott készülékkel számoltak 2022-re, a koreai The Elec például 31,5 milliós eladásról számolt be. Bármelyik szám is áll közelebb a valósághoz, az ugyanakkor biztos, hogy az S22-sorozatból jóval több fogyott, mint az előző generációból, ebben pedig nem kis szerepe volt az S22 Ultrának, hiszen az S22-széria eladásainak csaknem a felét (a The Elec információi szerint a 45%-át) ez a modell tette ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy az S22 Ultra eladásai jelentősen meghaladták az utolsó Note-szériáét, még úgy is, hogy az olcsóbbik Note jóval kevesebbe (350 ezer forint) került, mint a tavalyi Ultra legolcsóbb változata (490 ezer forint).

Bár a koreai gyártó összességében nem tudta növelni tavaly az eladott készülékeinek a számát, ám a piaci részesedésük még így is némileg növekedett, amire legfeljebb az vethet árnyékot, hogy a készülékenkénti bevételeik jelentősen elmaradnak az Apple-étől. Míg utóbbi vállalat átlagosan 959 dollárért értékesíti a telefonjait, addig a Samsung 2022 második negyedévében átlagosan 383 dollárért adott el egy telefont, amiben nyilván erősen közrejátszik, hogy amíg az Apple csak prémium készülékeket forgalmaz, addig a Samsung kínálata a teljes mobilpalettát lefedi a belépő szintű telefonoktól a csúcskészülékekig. Önmagához viszonyítva a Samsung így sem igazán panaszkodhat, hiszen az elmúlt két évben jelentősen sikerült növelniük a telefonjaik átlagos eladási árát, 2020 második negyedévében például még szinte kereken 100 dollárral olcsóbban, átlagosan 280 dollárért adtak el egy telefont.

A fenti számok tükrében nem meglepő, hogy a Samsung idén nem igyekezett látványos újdonságokkal előállni, ehelyett inkább sok apróbb fejlesztéssel próbálták vonzóbbá tenni az S23-szériát. A kötelezőnek tekinthető, gyorsabb processzorok mellett a két kisebbik modell megújult dizájnnal és nagyobb akkumulátorral érkezik, az Ultra esetében pedig a kameraszenzort cserélték jóval nagyobb felbontásúra, de ezek mellett is számtalan kisebb-nagyobb változást figyelhetünk meg az erősebb védőüvegtől kezdve a nagyobb fényerőn keresztül a fejlettebb Bluetooth-ig.

Exynos helyett Snapdragon

Európából nézve a legjelentősebb különbség a tavalyi szériához képest, hogy a Samsung parkolópályára tette a saját fejlesztésű Exynos processzorát, így az S23-sorozat már világszerte egységesen a Qualcomm legújabb rendszerchipjével, a Snapdragon 8 Gen 2-vel érkezik. Ez nekünk valószínűleg jó hír, hiszen bár az elmúlt években előfordult, hogy az Exynos jobbnak bizonyult a Qualcomm aktuális csúcsprocesszoránál, tavaly ugyanakkor minden benchmark-teszt azt mutatta, hogy a két chip közül a Snapdragon teljesít jobban. A Samsung egyébként nem kaszálta el végleg a saját processzorát, hiszen a hírek szerint az új Exynos 2300 jelenleg is fejlesztés alatt áll, ám ezt az idei S-szériában már nem fogjuk látni.

Távcső a telefonban

Az Ultra esetében a leglátványosabb változás a kameránál történt, hiszen az ISOCELL HP2 szenzorral ellátott főkamera felbontása 200 megapixelre nőtt, aminek az előnyei számos területen visszaköszönnek az éjszakai fotózástól kezdve a képstabilizáláson át a nagyobb zoomal készített fotók minőségéig.

A Samsung egy, a hivatalos bemutatót megelőző eseményen be is mutatta nekünk, hogy mennyit javult a zoom képminősége az előző Ultrához képest, de ha a két készülékkel készült fotókat nem tettük volna egymás mellé, az eredmény akkor is elég szembeötlő lenne. Bár a 100x-os zoom arra továbbra sem alkalmas, hogy Instagram-kompatibilis fotókat készítsünk vele, ugyanakkor a több utcányira levő óriásplakátot lefotózva olyan szövegek is tisztán olvashatóak voltak, amiket szabad szemmel már bőven nem láttunk.

Mivel a 200 megapixeles fotók hatalmasak lennének, a telefon alapbeállításon az úgynevezett tetra binning technológiával összevonja a pixeleket, aminek előnyei főként éjszaka mutatkoznak meg, hiszen a 16 képkocka összevonásából létrehozott 12,5 megapixeles fotók jóval világosabbak lesznek. Ha valakinek teljes felbontású fotókra lenne szüksége, akkor a kameramenüben azt is beállíthatja, hogy a telefon 200 megapixeles fotókat készítsen, noha erre tényleg csak ritkán lesz szükség: a 16320×12240 pixeles felbontású fotók a telefon kijelzőjén értelemszerűen semmiben sem különböznek az alacsonyabb felbontású fényképektől, cserébe jóval több helyet foglalnak, hiszen egy ilyen kép mérete a 20 megabájtot is meghaladja. Ami egy átlagos felhasználó szempontjából sokkal hasznosabb lehet, az az 50 megapixeles fotók készítésének a lehetősége, hiszen ezek a képek már csak alig kétszer annyi helyet foglalnak, mint egy hagyományos fotó, viszont – feltehetőleg a szoftveres megoldásoknak köszönhetően is – látványosan jobban néznek ki.

Kamerafronton további változás, hogy az S23-szériánál immár 30 képkocka/másodperc sebességgel készíthetünk 8K-s felbontású videókat, a szelfikamera pedig mindegyik telefonban egységesen 12 megapixeles lett, ami az S23 és S23+ esetében nagyobb, az Ultra esetében pedig kisebb felbontást jelent az előző generációhoz képest. A Samsung állítása szerint ezzel együtt az éjszakai portréfotók minősége a mesterséges intelligenciának köszönhetően jelentősen javult. A telefon funkciói között megjelent az asztrofotó mód, ami kifejezetten a csillagos égbolt megörökítésére lett kitalálva, emellett kapunk egy Astro Hyperlapse videó módot is, amivel 300x-os gyorsítással örökíthetjük meg az éjszakai eget.

Az Ultrában a 200 megapixeles főkamera mellett ugyanazokat a lencséket találjuk, mint a tavalyi modellben, azaz a hátlapi kamerarendszert egy 12 megapixeles nagy látószögű valamint két 10 megapixeles telefotó lencse alkotja, amelyek közül az egyik 3x-os, míg a másik 10x-es zoomra képes. Ezeket valamint a főkamerát optikai képstabilizátorral is ellátták, ami mellé az Ultra esetében egy lézeres autofókuszt is kapunk. Az S23 valamint az S23 Ultra esetében a kamerarendszer egy 50 megapixeles főkamerából, egy 12 megapixeles nagy látószögű kamerából valamint egy 10 megapixeles, 3x-os optikai zoomra képes telefotó lencséből áll, vagyis ezeknél a telefonoknál hardveresen nem történt változás a tavalyi modellekhez képest.

Extra fényerő mindenkinek

A kijelzőt tekintve ezzel szemben éppen a sima S23-nál történt a legnagyobb változás, legalábbis a fényerő tekintetében. Az új széria legkisebb tagja ugyanis megkapta a Plusnál és Ultránál már tavaly is látott extra fényerő módot, így immár mindhárom készülék egységesen 1750 nites maximális fényerővel rendelkezik. A két kisebbik készülék a tavalyi modellekhez hasonlóan 6,1 valamint 6,6 colos képátlójú, 2340×1080 pixeles felbontású és 120Hz-es képfrissítésre képes Dynamic AMOLED 2x kijelzővel érkezik, amely dinamikus módban 48 és 120Hz között tudja állítani a képernyő képfrissítési gyakoriságát a rajta megjelenő tartalomnak megfelelően. Az Ultránál sem történt változás ezen a téren, ebben a készülékben idén is egy 6,8 colos, 3088×1440 pixeles felbontású Dynamic AMOLED 2X kijelzőt találunk, amely az LTPO technológiának köszönhetően akár 1Hz-re is le tudja csökkenteni a képfrissítési rátát, vagyis valamivel gazdaságosabban üzemeltethető. A Samsung csúcstelefonjaiban debütál a Gorilla Glass vadiúj Victus 2 névre keresztelt biztonsági üvege, ami a gyártó szerint azt is kibírja repedés nélkül, ha a telefont egyméteres magasságból betonra ejtjük.

További újdonságok

Az S23 és az S23 Plus már megjelenésre is különbözik a korábbi generációktól, hiszen a Samsung eltüntette a kameramodul markáns megjelenését, így a lencsék ugyanúgy közvetlenül a telefon hátlapjából “nőnek ki”, mint ahogy az Ultránál. A két készüléknél az akkumulátorok tekintetében is történtek változások, hiszen mindkét modell 200 milliamperórával nagyobb akkumulátort kapott; ez azt jelenti, hogy amíg az Ultrában továbbra is 5000 mAh-os akkumulátort találunk, addig az S23-ban 3900, az S23 Plusban pedig 4700 mAh-ra nőtt az akkumulátor mérete. A készülékek töltési sebessége ugyanakkor nem változott, azokat az Ultra és a Plus esetében továbbra is 45, míg a sima S23-nál 25 wattal lehet tölteni, emellett maradt a 10 wattos vezeték nélküli, valamint a 4,5 wattos fordított töltési funkció is.

Csak az S23-at érintő változás, hogy immár a legkisebb modell is rendelkezik Wi-Fi 6e adatkapcsolattal, az Ultra Wideband adatátviteli szabvány ugyanakkor továbbra is csak a Plus és Ultra telefonoknál érhető el. Apró változás, hogy az S23-széria már a legújabb Bluetooth 5.3 szabvánnyal érkezik, amely valamivel jobb fogyasztást biztosít a csatlakoztatott eszközöknek és a titkosításán is javítottak. A készülékek közül a két kisebbik modell egységesen 8 GB RAM-mal lesz elérhető, míg az Ultra 12 GB-os változatban is kapható lesz, a tárhelyek tekintetében pedig az S23-ál 128 és 256 GB, az S23 Plusnál 256 és 512 GB-os verziókból választhatunk, míg az Ultrána 256 és 512 GB mellett 1 TB tárhellyel is elérhető lesz.

Úton a fentarthatóság felé

Ahogy egy ideje minden bemutatón, a Samsung ezúttal is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a készülékeik fenntarthatóságát hangsúlyozzák, amiben a gyártó szerint jelentősen előreléptek az S22-széria óta. Amíg a Samsung előző zászlóshajójában mindössze hat olyan komponens volt, amely újrahasznosított anyagokból készült, addig az S23-sorozatban már duplaennyi, vagyis 12 ilyen alkatrészt találunk. A SIM-kártya foglalata, az oldalsó gomb valamint a hangerő gombok újrahasznosított alumíniumból készülnek, a telefon kijelzője és hátlapja újrahasznosított üvegből van, a doboza újrahasznosított papír és számos helyen használtak újrahasznosított műanyagot is.

Árak

A Galaxy S23 és Galaxy S23+ és Galaxy S23 Ultra Magyarországon 2023. február 17-től elérhető a samsung.com weboldalon, a szolgáltatóknál és a kiskereskedőknél, az előrendelés pedig ma, azaz február 1-én indul.

A Galaxy S23 modellek 128 GB és 256 GB verziója 409 990 és 439 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érkezik. A Galaxy S23+ 256 GB, illetve 512 GB változata pedig 524 990 és 574 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el. A Galaxy S23+ Ultra készülékek 256 GB méretű változata 609 990 forintért, 512 GB méretű változata 689 990 forintért, 1TB méretű változata pedig 789 990 forintért lesz kapható exkluzívan a Samsung Webáruházban és a Samsung Experience Store-okban.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments