vasárnap, június 16, 2024
Home Apple hírek Bloomberg: Oroszország rekordméretű beruházásokkal játszotta ki a szankciókat

Bloomberg: Oroszország rekordméretű beruházásokkal játszotta ki a szankciókat

Oroszország úgy vészelte át az Ukrajnával kapcsolatos nyugati szankciókat, hogy növelte a hazai termelésbe és az új ellátási útvonalakba történő beruházásokat – jelentette szerdán a Bloomberg statisztikákra és elemzőkre hivatkozva.

A jelentés szerint a beruházási kiadások tavaly 6%-kal nőttek, miközben sok közgazdász arra számított, hogy röviddel az ukrajnai konfliktus kirobbanása után ezek akár 20%-kal is visszaeshetnek.

Az orosz jegybank egy friss jelentésében azt írta, hogy a legtöbb orosz vállalkozás 2022-ben vagy növelte a beruházásokat, vagy az előző évi szinten tartotta azokat. Ennek eredményeként a kibocsátás mindössze 2%-kal zsugorodott, ami jóval alacsonyabb, mint amit a közgazdászok a legutóbbi szankciók bevezetésekor jósoltak.

A korlátozások miatt Oroszországot számos importtól elvágták, és az orosz vállalatok kénytelenek voltak vagy növelni a kiadásokat a most már nem elérhető külföldi berendezések és szoftverek pótlására, vagy új útvonalak kiépítésébe fektetni, hogy alternatív piacokról biztosítsák az ellátást. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Roszsztat) szerint az orosz gazdaság öt legtőkeigényesebb ágazata közül négy növelte a beruházási kiadásokat, köztük a közlekedés, a bányászat, az ingatlanügyletek, valamint a tudomány és technológia.

Az ország egyik legnagyobb acélgyártója, a Szeversztal a szankciók miatt fennakadások veszélyének kitett projektekből csoportosította át a beruházásokat, és jelenleg a fémipar számára hazai gyártású információs technológiába fektet be.

A nagy bankok, mint a Sber és a VTB, szintén a külföldi szoftverek kiváltására fektetnek be. A múlt hónapban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a bankok NFC (Near-Field Communication) chipeket tartalmazó matricák kibocsátását tervezik, amelyekkel az Oroszországban már nem működő külföldi érintésmentes fizetési szolgáltatásokat, például az Apple Payt és a Google Payt kívánják helyettesíteni.

A kereskedelmi ingatlanokba történő beruházások volumene tavaly történelmi csúcsot ért el Oroszországban, 487,2 milliárd rubelt (6,8 milliárd dollár), ami 21%-kal magasabb, mint 2021-ben – derül ki az NF Group ingatlanügynökség tanulmányából.

“A befektetések volumene rekordot döntött a külföldi tőke minimális részaránya mellett. Az orosz befektetők a különböző szegmensekben a prémium kategóriás ingatlanok túlnyomó többségének tulajdonosai lesznek, és ez a tendencia valószínűleg folytatódik mindaddig, amíg a távozó cégek el nem adják az összes vagyonukat” – mondta a bróker.

A gáz- és olajtermelők eközben szintén fokozták a kiadásokat, akár a közlekedési infrastruktúrára, akár a nyugati export átirányításának finanszírozására.

“Ez a tendencia a következő években támogatni fogja a befektetett beruházásokat” – mondta Tatyjana Orlova, az Oxford Economics munkatársa a Bloombergnek.

Számos vállalkozás profitált az importhelyettesítést támogató kormányzati támogatásokból és programokból is. A Roszsztat szerint az állami finanszírozás a beruházások legnagyobb forrásai közé tartozott, mintegy 17,8%-ot tett ki.

“A nehéz idők elmúlnak, a projektek pedig maradnak – ezek hosszú távúak, így nem állunk le semmivel” – mondta a hírügynökségnek Szergej Jancsukov, a Mangazeja csoport vezetője, egy diverzifikált vállalat, amelynek fő tevékenysége az aranybányászat, az építkezés és a fejlesztés.

Megjegyezte, hogy a vállalat úgy látja, hogy “szükséges előre lépni” és befektetni a jövőbe.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments