kedd, május 28, 2024
Home Apple hírek Csupa jó hírek az Apple-től: veszik az iPhone-okat, az iPadeket és a...

Csupa jó hírek az Apple-től: veszik az iPhone-okat, az iPadeket és a Macintoshokat az emberek, mint a cukrot

A bevételek

Még egy Apple-méretű behemót is tud nagyot nőni – bizonyította be a vállalat a tegnap este közzétett első negyedéves gyorsjelentésében. Az Apple bevétele közel 54 százalékkal emelkedett az első negyedévben az előző év azonos időszakhoz képest és az elemzői várakozásokat is jelentősen felülmúlta, a konszenzus alapján ugyanis „csak” 33 százalékos dinamikát vártak a piacok. Az első negyedéves bevétel egyben új negyedéves rekordot is jelent, ha a karácsony miatt szezonálisan mindig kiugróan erős negyedik negyedéveket nem nézzük.

Az Apple első negyedéves számai (millió USD)
  1Q20 1Q21várt 1Q21tény tény/várt változás(év/év)
bevétel 58313 77354 89584 15,8% 53,6%
bruttó fedezeti szint 38,36% 39,83% 42,51% 2,7% 4,1%
működési eredmény 12853 20021 27503 37,4% 114,0%
nettó eredmény 11249 16665 23630 41,8% 110,1%
EPS (USD) 0,64 0,99 1,40 41,8% 119,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio          

Még mindig az iPhone az Apple fő terméke a bevételek alapján, a lezárt negyedévben a bevételek több mint fele az okostelefon-értékesítésekből származott. Az üzletág erős számokat közölt, 2020 első negyedévéhez képest több mint 65 százalékkal emelkedett az iPhone bevétele. A dinamikus növekedést nagyban segítették az ősszel piacra dobott 5G-s iPhone-ok, amelyek elemzői vélemények szerint egy új szuperciklust indíthatnak el a vállalatnál. De a rég nem látott növekedéshez hozzájárulhatott az is, hogy a bázisidőszak gyengébben sikerült Kína lezárása miatt, ami akkor ellátási problémákhoz és a kínai értékesítések visszaeséséhez vezetett. Az 5G-s telefonokkal kapcsolatban Tim Cook vezérigazgató a negyedéves számokat bemutató konferenciahíváson elmondta, hogy rekordszámban cserélték le a régi telefonjaikat újakra az ügyfeleik és számos régióban még csak most épül ki az 5G elérhetősége, így még nagyon sok telefoncsere előttünk áll.

Hasonlóan erős növekedést mutattak az iPadek és a Macintoshok értékesítései, a táblagépből 78 százalékkal, a személyi számítógépből pedig 79 százalékkal volt több bevétele az Apple-nek 2021 első negyedévében, mint egy évvel korábban. A két terméket a járványos időszak segítette, az otthoni tanulás és munka ugyanis pluszkeresletet teremtett. Az elmúlt három negyedév minden idők legerősebb három negyedéve volt a Macintoshoknál – kommentálta az eredményeket Tim Cook.

Az Apple második legnagyobb üzletága a bevételek szerint a szolgáltatások (az Apple Music, az App Store, az iCloud, az iTunes, az Apple Books, az Apple Pay vagy az Apple TV+ bevételeit tartalmazza), amely a negyedévben 27 százalékos bevételnövekedést tudott felmutatni. Az ötödik termékcsoport, a hordható készülékek üzletág bevétele pedig 25 százalékkal emelkedett az időszakban.

Az egyes régiók közül a bázisidőszak gyengélkedését követően Kínában és az Ázsia-csendes-óceáni térségben érte el a legdinamikusabb növekedést az Apple év/alapon, a régióban közel duplázódott a bevétele az egy évvel korábbi szintről. De Európában is több mint 50 százalékkal ugrott meg az Apple bevétele, Amerikában valamivel kisebb mértékű, de még mindig impozáns, 35 százalékos volt a bevételnövekedés.

Az eredmények

A bevételek erőteljes növekedése mellett a profitabilitásban is jelentős javulást tudott felmutatni az Apple az első negyedévben és eredményszinten is új rekordokat hozott 2021 január-márciusi időszaka (ha a karácsonyi időszakokat tartalmazó negyedik negyedévekkel nem számolunk).

A bruttó fedezeti szint 4 százalékpontos javulással 42 százalékra emelkedett, az Apple működési eredménye és nettó eredménye is több mint a duplájára ugrott.

Az Apple egy részvényre jutó eredménye 1,4 dollárra emelkedett a 2020 első negyedévi 0,64 dollárról, ami nagy meglepetést okozott, az elemzők a konszenzus alapján ugyanis azt prognosztizálták, hogy nem éri el az 1 dollárt a negyedéves egy részvényre jutó eredmény.

Osztalékemelés és saját részvény vásárlás

A várakozásoknak megfelelően az Apple frissítette részvényesi készpénz-visszajuttatási programját, amire rendszeresen az első negyedéves gyorsjelentés időpontjában kerül sor. A saját részvény vásárlási programot 90 milliárd dollárral toldotta meg a cég (tavaly 50 milliárd dollárral emelte), az osztalékot pedig 7 százalékkal emelte meg, negyedévente 0,22 dollár osztalékot fizet a vállalat. Ez évesítve, a jelenlegi árfolyammal számolva 0,6 százalékos osztalékhozamot jelent, ami nem túl magas, nem mondhatjuk el az Apple-ről egyelőre, hogy osztalékpapír lenne.

A kilátások

A hardverértékesítések erős számai azt mutatják, hogy az Apple-nél a globális chiphiány közepette sem akadozott olyan mértékben a beszerzést, ami a gyártást drasztikusan visszavetette volna, szemben számos vállalattal, amelyeknél chiphiány miatt akadozik a gyártás. Az Apple méreténél fogva is erős pozícióban van a beszállítókkal való tárgyalás során és az Apple több milliárd dolláros stratégiai beruházásokat eszközöl annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű félvezetőhöz és kijelzőhöz hozzájusson – tették hozzá elemzők.

Tim Cook hozzátette, hogy őket is érinti a chiphiány, ami a folyó negyedévben 3-4 milliárd dollárnyi bevételkiesést okozhat, főként az iPadeknél és a Macintoshoknál.

Az április-júniusi negyedévvel kapcsolatban számszerű várakozásokat nem fogalmazott meg a menedzsment, Luca Maestri, a vállalat pénzügyi igazgatója annyit közölt, hogy a bevételek év/év alapon kétszámjegyű ütemben növekedhetnek, viszont negyedév/negyedév alapon jelentősebb lehet a visszaesés az utóbbi években megszokottnál.

Tim Cook szerint bár a járvány hozzájárult az iPadek és a Macintoshok keresletének megugrásához, de kitarthat a lendület a járvány csillapodásával is, sok vállalat ugyanis azt tervezi, hogy hibrid módban, vagyis részben irodából, részben home office-ból dolgoztatja munkavállalóit a jövőben, a járvány elmúltával is.

Árfolyamreakció

A negyedéves eredményeket követően kismértékben emelkedett az Apple árfolyama a zárás utáni kereskedésben, 2 százalékkal került feljebb a részvény. Idén alulteljesítő a papír az amerikai tőzsdén, miközben az S&P 500 több mint 11 százalékot emelkedett, addig az Apple árfolyama 0,6 százalékos pluszban áll az év eleje óta.

Címlapkép: Sorbanállás egy Apple-üzletnél Taipeiben 2020 novemberében, az iPhone 12-sorozat piacra dobásakor. Walid Berrazeg/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments