kedd, december 6, 2022
Home Apple hírek Csupa jó hírek az Apple-től: veszik az iPhone-okat, az iPadeket és a...

Csupa jó hírek az Apple-től: veszik az iPhone-okat, az iPadeket és a Macintoshokat az emberek, mint a cukrot

A bevételek

Még egy Apple-méretű behemót is tud nagyot nőni – bizonyította be a vállalat a tegnap este közzétett első negyedéves gyorsjelentésében. Az Apple bevétele közel 54 százalékkal emelkedett az első negyedévben az előző év azonos időszakhoz képest és az elemzői várakozásokat is jelentősen felülmúlta, a konszenzus alapján ugyanis „csak” 33 százalékos dinamikát vártak a piacok. Az első negyedéves bevétel egyben új negyedéves rekordot is jelent, ha a karácsony miatt szezonálisan mindig kiugróan erős negyedik negyedéveket nem nézzük.

Az Apple első negyedéves számai (millió USD)
  1Q20 1Q21várt 1Q21tény tény/várt változás(év/év)
bevétel 58313 77354 89584 15,8% 53,6%
bruttó fedezeti szint 38,36% 39,83% 42,51% 2,7% 4,1%
működési eredmény 12853 20021 27503 37,4% 114,0%
nettó eredmény 11249 16665 23630 41,8% 110,1%
EPS (USD) 0,64 0,99 1,40 41,8% 119,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio          

Még mindig az iPhone az Apple fő terméke a bevételek alapján, a lezárt negyedévben a bevételek több mint fele az okostelefon-értékesítésekből származott. Az üzletág erős számokat közölt, 2020 első negyedévéhez képest több mint 65 százalékkal emelkedett az iPhone bevétele. A dinamikus növekedést nagyban segítették az ősszel piacra dobott 5G-s iPhone-ok, amelyek elemzői vélemények szerint egy új szuperciklust indíthatnak el a vállalatnál. De a rég nem látott növekedéshez hozzájárulhatott az is, hogy a bázisidőszak gyengébben sikerült Kína lezárása miatt, ami akkor ellátási problémákhoz és a kínai értékesítések visszaeséséhez vezetett. Az 5G-s telefonokkal kapcsolatban Tim Cook vezérigazgató a negyedéves számokat bemutató konferenciahíváson elmondta, hogy rekordszámban cserélték le a régi telefonjaikat újakra az ügyfeleik és számos régióban még csak most épül ki az 5G elérhetősége, így még nagyon sok telefoncsere előttünk áll.

Hasonlóan erős növekedést mutattak az iPadek és a Macintoshok értékesítései, a táblagépből 78 százalékkal, a személyi számítógépből pedig 79 százalékkal volt több bevétele az Apple-nek 2021 első negyedévében, mint egy évvel korábban. A két terméket a járványos időszak segítette, az otthoni tanulás és munka ugyanis pluszkeresletet teremtett. Az elmúlt három negyedév minden idők legerősebb három negyedéve volt a Macintoshoknál – kommentálta az eredményeket Tim Cook.

Az Apple második legnagyobb üzletága a bevételek szerint a szolgáltatások (az Apple Music, az App Store, az iCloud, az iTunes, az Apple Books, az Apple Pay vagy az Apple TV+ bevételeit tartalmazza), amely a negyedévben 27 százalékos bevételnövekedést tudott felmutatni. Az ötödik termékcsoport, a hordható készülékek üzletág bevétele pedig 25 százalékkal emelkedett az időszakban.

Az egyes régiók közül a bázisidőszak gyengélkedését követően Kínában és az Ázsia-csendes-óceáni térségben érte el a legdinamikusabb növekedést az Apple év/alapon, a régióban közel duplázódott a bevétele az egy évvel korábbi szintről. De Európában is több mint 50 százalékkal ugrott meg az Apple bevétele, Amerikában valamivel kisebb mértékű, de még mindig impozáns, 35 százalékos volt a bevételnövekedés.

Az eredmények

A bevételek erőteljes növekedése mellett a profitabilitásban is jelentős javulást tudott felmutatni az Apple az első negyedévben és eredményszinten is új rekordokat hozott 2021 január-márciusi időszaka (ha a karácsonyi időszakokat tartalmazó negyedik negyedévekkel nem számolunk).

A bruttó fedezeti szint 4 százalékpontos javulással 42 százalékra emelkedett, az Apple működési eredménye és nettó eredménye is több mint a duplájára ugrott.

Az Apple egy részvényre jutó eredménye 1,4 dollárra emelkedett a 2020 első negyedévi 0,64 dollárról, ami nagy meglepetést okozott, az elemzők a konszenzus alapján ugyanis azt prognosztizálták, hogy nem éri el az 1 dollárt a negyedéves egy részvényre jutó eredmény.

Osztalékemelés és saját részvény vásárlás

A várakozásoknak megfelelően az Apple frissítette részvényesi készpénz-visszajuttatási programját, amire rendszeresen az első negyedéves gyorsjelentés időpontjában kerül sor. A saját részvény vásárlási programot 90 milliárd dollárral toldotta meg a cég (tavaly 50 milliárd dollárral emelte), az osztalékot pedig 7 százalékkal emelte meg, negyedévente 0,22 dollár osztalékot fizet a vállalat. Ez évesítve, a jelenlegi árfolyammal számolva 0,6 százalékos osztalékhozamot jelent, ami nem túl magas, nem mondhatjuk el az Apple-ről egyelőre, hogy osztalékpapír lenne.

A kilátások

A hardverértékesítések erős számai azt mutatják, hogy az Apple-nél a globális chiphiány közepette sem akadozott olyan mértékben a beszerzést, ami a gyártást drasztikusan visszavetette volna, szemben számos vállalattal, amelyeknél chiphiány miatt akadozik a gyártás. Az Apple méreténél fogva is erős pozícióban van a beszállítókkal való tárgyalás során és az Apple több milliárd dolláros stratégiai beruházásokat eszközöl annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű félvezetőhöz és kijelzőhöz hozzájusson – tették hozzá elemzők.

Tim Cook hozzátette, hogy őket is érinti a chiphiány, ami a folyó negyedévben 3-4 milliárd dollárnyi bevételkiesést okozhat, főként az iPadeknél és a Macintoshoknál.

Az április-júniusi negyedévvel kapcsolatban számszerű várakozásokat nem fogalmazott meg a menedzsment, Luca Maestri, a vállalat pénzügyi igazgatója annyit közölt, hogy a bevételek év/év alapon kétszámjegyű ütemben növekedhetnek, viszont negyedév/negyedév alapon jelentősebb lehet a visszaesés az utóbbi években megszokottnál.

Tim Cook szerint bár a járvány hozzájárult az iPadek és a Macintoshok keresletének megugrásához, de kitarthat a lendület a járvány csillapodásával is, sok vállalat ugyanis azt tervezi, hogy hibrid módban, vagyis részben irodából, részben home office-ból dolgoztatja munkavállalóit a jövőben, a járvány elmúltával is.

Árfolyamreakció

A negyedéves eredményeket követően kismértékben emelkedett az Apple árfolyama a zárás utáni kereskedésben, 2 százalékkal került feljebb a részvény. Idén alulteljesítő a papír az amerikai tőzsdén, miközben az S&P 500 több mint 11 százalékot emelkedett, addig az Apple árfolyama 0,6 százalékos pluszban áll az év eleje óta.

Címlapkép: Sorbanállás egy Apple-üzletnél Taipeiben 2020 novemberében, az iPhone 12-sorozat piacra dobásakor. Walid Berrazeg/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Most Popular

Heteken belül helyreállhat a termelés a világ legnagyobb iPhone-gyárában

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési...

Az Apple a beszállítóinak: intenzíven tervezzék a gyártás Kínából való áthelyezését!

Az Apple azon dolgozik, hogy felgyorsítsa beszállítói lánca egy részének Kínából való áthelyezését más országokba, és a beszállítói láncban lévő partnereit is figyelmeztette, hogy...

A Google szerint az 1990-es években ragadt az Apple üzenetküldője

Nem ez az első alkalom, hogy a Google felszólalt az Android felhasználókat kirekesztő iMessage ellen, és most egy újabb alkalmat találtak erre, mégpedig az...

Mégsem realityOS lesz az Apple kiterjesztett valóság rendszerének neve

Az Apple kiterjesztett valóság rendszerének mégsem realityOS lesz a neve, a pletykák szerint xrOS lehet az új rendszer elnevezése.A Bloomberg szerint az Apple kiterjesztett...

Recent Comments