szombat, április 13, 2024
Home Apple hírek Élesedik az Apple követéstiltása, fokozódik a bagoly-veréb szájkarate

Élesedik az Apple követéstiltása, fokozódik a bagoly-veréb szájkarate

Vicces, amikor az internetes gazdaság legnagyobb haszonélvezői egymásnak esnek, hogy ki a nagyobb adatrabló.

Hamarosan élesedik a már korábban belengetett követéstiltás az iOS 14-ben, és ezzel együtt a szájkarate az intézkedés egyik legnagyobb vesztese, a Facebook és az Apple között. A Facebook még újsághirdetésekben is bírálta az intézkedést, olyan lapokban jelentek meg egész oldalas hirdetései, mint a The Wall Street Journal, a New York Times vagy a Washington Post. Ezekre természetesen az Apple, sőt maga Tim Cook visszaszólt.

Az egész civakodásnak van ugyan egy kis óvódás „lacialegnagyobbhüje” jellegű felhangja, csak épp itt a tét sokkal komolyabb: ki tudja jobban lenyúlni a netes gazdaságot, hogy a legkevésbé kelljen osztoznia másokkal.

Mint azt a Bitport is megírta, az Apple már az iOS 14 őszi megjelenésével szigorította volna a felhasználók követhetőségét appokból. Ha egy alkalmazás bármilyen módon nyomon akarja követni a felhasználók viselkedését, azt a használat előtt engedélyeztetni kell a felhasználóval, aki dönthet úgy is, hogy akár funkciócsökkenés árán, de köszöni, nem kér a követésből. A Facebook, amelynek üzleti modellje lényegében ezen alapul, már akkor az internet apokalipszisét vizionálta, mert az appfejlesztőket hátrányosan fogja érinteni, persze a Facebook hirdetési rendszerére, a Audience Networkre is hátrányosan hat.

Végül akkor az Apple elállt a tervétől, hogy az iOS 14 megjelenésével egy időben élesítse a módosítást. Most viszont már vészesen közeledik az időpont, amikortól csak az új szabályoknak megfelelő appok kerülhetnek fel az Apple alkalmazásboltjába, és ez újra felszínre hozta a háttérben azóta is folyó huzakodást. Így értesülhetett a nagyközönség újsághirdetésekből arról, hogy az Apple új szabályai 1. tönkreteszik a kisebb cégeket, 2. súlyosan rombolják az internetet (így végső soron az emberek életminőségét rontják). 3. Az egész intézkedés azért van, hogy az Apple még többet keressen mások kárára.

Pénz, pénz, sok-sok pénz!

Ahogy az ilyen ügyek mögött általában, itt is pénzről van szó, sok pénzről. Mint elemzők figyelmeztetnek rá, az intézkedés súlyos csapást jelenthet a Facebooknak, egyesek szerint bevételeik felének is búcsút mondhatnak Zuckerbergék, sőt vannak (szintén túlzó, azaz az Apple-fan facebookozók többségét tudatos felhasználónak tekintő) becslések is, hogy a visszaesés akár 60 százalék is lehet, ráadásul egyik napról a másikra. Kétségtelen, ha az embernek minden pillanatban beleverik az orrát, hogy most épp mit gyűjt róla egy szolgáltató, az segíthet. Legalábbis addig, amíg ki nem alakul a tömegimmunitás (lásd a cookie-használatra figyelmeztető ablakokat, amik jelen formájukban inkább idegesítőek, mint segítenek).

A Facebook támadását maga az Apple vezetője, Tim Cook védte, majd gyors kontrát is indított: burkoltan megvádolta az új szabályozás ellenzőit, hogy kihasználják a felhasználók helyzetét. Mint írta egy Twitter-posztjában, az Apple álláspontja szerint a felhasználóknak meg kell adni a választás lehetőségét, hogy ki és mire használhassa személyes adatait. Szerinte a Facebooknak nincs mitől tartania, hiszen továbbra is követheti a felhasználóit, csak most ezt átláthatóan és az érintettek aktív közreműködésével, azaz beleegyezésével teheti meg.

Az ehhez párosított App Store-funkció már éles: a boltba feltöltött alkalmazásokhoz kell a fejlesztőknek fel kell töltenie egy adatvédelmi összefoglalót, amiből a felhasználó még a telepítés előtt megtudhatja, hogy az app milyen adatokat gyűjt, és azokat mely harmadik felekkel osztja meg.

Csakhogy a dolog nem ilyen egyszerű. Azzal, hogy az Apple szűkíti az alkalmazásboltján keresztüli jövedelemszerzési lehetőségeket, nem csak azért történik, mert annyira szívén viseli a felhasználók személyes adatainak védelmét, mert azzal – a többi céghez hasonlóan – legfeljebb annyit foglalkozik, hogy megfeleljen a szabályzóknak. Ha talál kiskaput, könyörtelenül kiaknázza saját céljaira.

Jelen esetben például sokan arra gyanakszanak – a Facebook hirdetései is utalnak erre, és ki ismerné náluk jobban a konkurenseiket –, hogy az Apple az egész alkalmazásbolt-modellt át akarja alaktani. Egyrészt eltolná a fizetős alkalmazások irányába, másrészt az appon belüli vásárlásokat és előfizetéseket preferálná, mert ezzel még több bevételhez jutna.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments