szombat, április 13, 2024
Home Apple hírek A legjobb programok macOS Big Sur rendszerre (és Apple Silicon Macekre) |...

A legjobb programok macOS Big Sur rendszerre (és Apple Silicon Macekre) | Techwok

Az idei év nagy változásokat hozott az Apple Mac gépeivel kapcsolatban: megjelentek az első Apple Silicon (jelenleg Apple M1) processzorral ellátott gépek, s debütált a macOS Big Sur rendszer, amely amellett, hogy támogatja az Intel és az Apple Silicon processzorral ellátott gépeket, ráadásul teljesen új, modernizált felületet és számos új kényelmi és biztonsági funkciót kapott. Éppen ezért arra gondoltunk, összegyűjtjük, melyek jelenleg a legjobb programok macOS Big Sur rendszerre, legalábbis szerintünk.

A legjobb programok macOS Big Sur rendszerre

Ebben a cikkben olyan alkalmazások szerepelnek, amelyek gond nélkül futnak az új rendszeren és kihasználják annak újdonságait is. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ide bekerült alkalmazások már natívan futnak az Apple M1 processzoros gépeken (amúgy a Rosetta 2 technológia segítségével az inteles alkalmazások is futtathatók, de azért ebben az esetben van némi visszaesés a teljesítményükben a natív programokhoz képest). Korábban egyébként már megírtuk, miként tudható meg egy programról, hogy van-e már belőle Apple Silicon kompatibilis változat. Két megoldást is mutattunk, amelyekkel nyomon követhetők a népszerű programok frissítései ebből a szempontból. Természetesen jóval több ilyen alkalmazás van már, de mi most csak a legjobbakat gyűjtöttük össze, amelyek napi szinten is hasznosak lehetnek mindenkinek. Mivel szinte mindegyik szerepelt már nálunk, így a részletes teszteket is linkeljük a rövid leírásokhoz. De most lássuk, melyek jelenleg a legjobb programok macOS Big Sur rendszerre és azon belül az Apple Silicon processzoros Macekre.

Pixelmator Pro

Pixelmator Pro az egyik legjobb maces képszerkesztő az elsők között jött ki macOS Big Sur kompatibilis verzióval. Ha egy gyors, könnyen használható, de kellően sokoldalú képszerkesztőre vágyunk, érdemes vele megismerkedni. Részletes tesztünk itt olvasható róla.

Affinity Publisher, Affinity Photos, Affinity Designer

Az Affinity kreatív alkalmazásai is képesek már kihasználni az új Apple processzorok teljesítményét és gond nélkül futnak macOS Big Sur alatt. Elérhető áron helyettesíthetjük velük az Adobe Photoshop, Adobe Illustrator és Adobe InDesign alkalmazásokat. A Publisherről itt írtunk részletesen.

Logoist 4

Maradjunk még egy pillanatra a grafikai szoftvereknél: a Logoist 4 szintén frissült a macOS Big Sur rendszerre és ezzel együtt az új Apple hardverekre. Egy kiváló vektorgrafikai szoftver, rengeteg egyszerűen használható effekttel, praktikus eszközökkel. Írtunk róla részletes tesztet a megjelenésekor, amely itt olvasható.

Ulysses

Kedvenc markdown szövegíró alkalmazásunk, az Ulysses is megkapta a frissítést, így a 21-es verziótól kezdve natívan használható az Apple M1-es gépein és felületileg is hozzáidomult a macOS Big Sur rendszerhez. Mind a szerkesztőfelület, mind az irományok menedzselése nagyon kényelmes lett, ha valaki írással keresi a kenyerét, ezt a programot feltétlenül meg kell ismernie. Korábban itt írtunk róla.

iA Writer

Szintén nagyszerű – és ugyancsak markdown – szövegíró alkalmazás az iA Writer, amelynek hatalmas előnye, hogy cross-platform, vagyis egy felhő szolgáltatáson keresztül bárhol, bármikor, szinte bármely eszközünkön (Windows, macOS, iOS, Android) elérhetjük írásainkat. Kevésbé eltalált a felülete mint az Ulyssesnek, de maga a szerkesztőfelület ugyanolyan kényelmesen és gyorsan használható ebben is. Természetesen teszteltük ezt is részletesen, emitt.

Fantastical

Fantastical 2020-ban hatalmas változásokon ment keresztül, melyek közül egyedül az előfizetéses használat róható fel negatívumként, bár az is érthető, ha a fejlesztők szeretnének megélni a munkájukból.

Mindenesetre azt nem lehet kétségbe vonni, hogy a Fantastical lett a legjobb naptár alkalmazás mind macOS-re, mind iOS-re. Előbbi pedig gond nélkül használható az új Apple gépeken is. Aki még nem ismeri, feltétlenül olvassa el róla részletes tesztünket, mert egyszerűen kihagyhatatlan ez a program.

Things 3

A Fantasticallal szemben a Things idén nem kapott nagyobb frissítést, de apránként azért farigcsálják ezt a programot is. Számos funkciót és grafikai megoldást hozzáidomítottak a macOS Big Sur rendszerhez, javult a szinkronizálás stb.

Mindent egybevetve azonban még mindig ez a legjobban sikerült GTD alkalmazás macOS-re és iOS-re, tekintve a letisztult felületet, a rendkívül kényelmes használatot és a gyors működést. Mi imádjuk, szerintünk érdemes vele megismerkedni. Anno írtunk is róla teljes tesztet.

MindNode

További hasznos cikkek

Gondolattérképek készítéséhez a MindNode volt eddig is az egyik legjobb választás Macen, s ez az új gépek és az új rendszer esetében sem változott. Ezzel a programmal élmény megtervezni a projekteket, elbíbelődni a terveinkkel, lejegyezni a hirtelen jött gondolatainkat.

Letisztult, könnyen használható és villámgyors. Kihagyhatatlan, ha gondolattérképekkel dolgozunk. Az okokat már kifejtettük korábbi tesztünkben.

OmniGraffle 7

Ha nem csak gondolattérképekkel, hanem grafikonok, diagramok, hálózati vázlatok stb. készítésével is foglalkozunk, akkor az OmniGraffle lehet a segítségünkre Macen. Ezen a téren nincs párja, mindent eszközzel rendelkezik, ami a diagramok készítéséhez szükséges, ráadásul rengeteg profi sablont, ikont, jelölést tölthetünk le hozzá pár kattintással. Mindent elmondtunk róla anno ebben a cikkben.

Bear

Kedvenc markdown jegyzet alkalmazásunk a Bear, amely egyelőre még nem kapta meg az új szerkesztőt (amely már táblázatokat is kezel, illetve képes elrejteni a markdown jelöléseket menet közben), de anélkül is kétségtelenül a legjobb megoldás, ha gyorsan és kényelmesen szeretnénk jegyzetelni.

Rengeteg extra funkciója van (jegyzetek titkosítása, PDF export, csatolmányok menedzselése stb.), így nagyon megkönnyítheti az életünket, legalábbis ami a jegyzetelést, ötletelést illeti. Anno itt írunk róla. Az új szerkesztő amúgy már úton van, mi teszteltük és nagyon szimpatikus. Reméljük, mihamarabb bekerül a Bear egyik soron következő frissítésébe.

Tumult Hype 4

Ha valaki HTML5 animációk és interaktív HTML5 felületek készítésén töri a fejét, ismerkedjen meg a Tumult Hype nevű alkalmazással, amellyel ezek a feladatok játszi könnyedséggel megoldhatók. Az aktuális verziót már frissítették, hogy tökéletesen együttműködjön az új macOS verzióval és persze gond nélkül fusson az Apple M1 processzoros gépeken. Részletes tesztünk itt olvasható róla.

Reeder 5

Reeder az egyik legjobb – sőt, ki merjük jelenteni, hogy konkrétan a legjobb – maces hírolvasó is megjelent már az új gépekre, megújult felülettel és praktikus macOS widgettel. Ha több online forrásból szoktunk híreket, cikkeket olvasni, érdemes lehet beüzemelni, mert így egyetlen felületről elérünk minden friss anyagot. Támogatja a Feedly gyűjteményeket, a Pocket és az Instapaper szolgáltatásokat, illetve saját tárolója és RSS gyűjtője is van, amelyet az iCloudon keresztül szinkronizálhatunk az eszközök között.

Little Snitch 5

Little Snitch 5 a népszerű maces tűzfal kifejezetten a macOS Big Surra készült változata, amely megtartotta a térképes nézetet, a kényelmes jogosultságkezelőt, s minden egyéb vonzó funkcióját, csak éppen már a macOS Big Sur felületéhez igazított ruhába öltöztetve. Emellett a program belsejében is komoly változások történtek, tekintve, hogy a macOS 11 már másként kezeli a kernel kiterjesztéseket, így tulajdonképpen egy alapjaiban teljesen új Little Snitch készült hozzá. Mindent leírtunk erről a tesztünkben.

Movist Pro

Ha valaki egy minden népszerű videoformátumot megemésztő, testreszabható és kényelmes videolejátszó szoftvert keres a legújabb Mac gépekre, a Movist Pro lesz a megfelelő választás. Ez egy gyors, sokat tudó médielejátszó, amellyel konvertálás nélkül megnézhetünk szinte bármilyen formátumú videót. Mi már megválasztottuk a legjobb maces videolejátszónak, az indokokat ebben a cikkben olvashatják el.

Telegram

Kedvenc biztonságos chat és videochat alkalmazásunkból – ez a Telegram – is elkészült az Apple Silicon Maceket natívan támogató változat, így nem kell nélkülözni ezen a platformon sem. Miért fontos a Telegram használata a Messenger és társai helyett? Ezt is megírtunk korábban.

Permute és Downie

Bár két különálló programról van szó, de ugyanaz a készítő és annyira egy színtérre valók, hogy inkább összevontuk őket itt is. A Downie a legjobb maces videoletöltő szoftvert, a Permute pedig az egyik legjobb videokonvertáló alkalmazás ezen a platformon. S most már mindkettő működik natívan a legújabb Mac gépeken és a macOS Big Sur rendszeren. Ha valaki Setapp előfizető, ott is megtalálja mindkettőt. A Permute anno itt szerepelt nálunk, a Downie-ról pedig itt írtunk.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments