vasárnap, május 26, 2024
Home Apple hírek Keményen odasózott az MI-zenéknek a Spotify

Keményen odasózott az MI-zenéknek a Spotify

A mesterséges intelligencia felvirágzásával egy új, bizarr csalási módszer is megvetette a lábát a streaming platformon.

Egy ideje már a zeneiparban is áll a bál a generatív mesterséges intelligencia megjelenése miatt, mivel nem mindenki nézi jó szemmel, hogy az algoritmusok által generált tartalmak úgy használják fel az eredeti szerzeményekből összekapart elemeket, hogy közben „elfelejtik” kompenzálni a szerzői jogtulajdonosokat.

A vélhetően még sok vitát kiváltó ügy egyik fontos fejleménye, hogy a világ legnagyobb zenei kiadóvállalata, a Universal Music Group nemrég az Apple Musicot és a Spotifyt is az MI-generálta zenék egy részének törlésére szólította fel, valamint annak megakadályozását követelte, hogy az algoritmusok fejlesztői tanulási céllal fésüljék át a streaming platformok repertoárját.

A Spotify pedig most feltehetően az UGM nyomására lépett is az ügyben, és a Financial Times beszámolója alapján több ezer, MI által létrehozott számtól szabadult meg, amelyek a Boomy nevű szolgáltatótól származnak. Ez egy 2021-ben elindult weboldal, ami tetszőleges dalok generálását és streaming platformokra való feltöltését teszi lehetővé, a hallgatottság alapján akár pénzkereseti lehetőséget is biztosítva.

A gyakorlatban ez egy új csalási módszernek ágyazott meg, amelyben automatizált botok „hallgatják” az automatikusan generált ritmusokat. Az FT cikke alapján a Spotify a Boomyról származó zenék mindössze 7%-át törölte emiatt, ám még ez is több tízezer dalt jelent. A Gizmodo érdeklődésére reagálva a streaming szolgáltató megerősítette a hírt:

„A mesterséges streaming régóta fennálló, az egész iparágra kiterjedő probléma, amelyet a Spotify igyekszik megszüntetni a saját szolgáltatásában. Amikor a streaming-manipuláció lehetséges eseteit azonosítjuk, vagy amikor figyelmeztetést kapunk róluk, olyan intézkedésekkel enyhítjük a hatásukat, amelyek magukban foglalhatják a dalok eltávolítását és a jogdíjak visszatartását. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megvédjük a tisztességes, keményen dolgozó művészek jogdíjkifizetéseit.”

– nyilatkozta a Spotify. A történtek miatt egy időre teljesen letiltották a Boomy hozzáférését a platformhoz, a zenegenerátor üzemeltetői viszont azóta egy discordos közleményben tudatták, hogy ismét engedélyezett a dalaik „válogatott” feltöltése. A megregulázott Boomy egyben arra is ígéretet tett, hogy a továbbiakban együtt fog működni a zeneipar szereplőivel a mesterséges streaming elleni harcban. A weboldal mögött álló cég szerint a fennállásuk óta már 14,5 millió dalt hozott létre a Boomy algoritmusa.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments