vasárnap, május 26, 2024
Home Apple hírek Megjelent a Nikon Z 8

Megjelent a Nikon Z 8

A Nikon új, profiknak szánt tükör nélküli fényképezőgépet jelentett be a Z rendszerébe. A full-frame szenzoros Nikon Z 8 főbb képességeiben megegyezik a már piacon lévő Z 9-cel, annál azonban kisebb és könnyebb, valamint kedvezőbb árú.

A méretek lefaragásának egyik módszere volt az, hogy elhagyták a Z 9-nél alkalmazott portrémarkolatot (de kiegészítő markolat elérhető a Z 8-hoz), amely egyébként különös ismertetőjele a top-pro szériának, ez volt már a tükörreflexes D6 korábbi szériájának korábbi tagjainál is (meg egyébként más gyártók is ezt az utat követik). A kisebb gépet így 1 kg alatti tömeg jellemzi.
Kissé átalakították a kártyafoglalatokat, így a Z 9 dupla CFexpress Type B megoldása helyett a Z 8 esetében egy CFexpress Type B és egy SD kártyafoglalat várja a memóriakártyákat (természetesen a biztonsági írási mód és az egymást követő írási mód, valamint a videók és fotók külön kártyára mentésének lehetősége itt is megmaradt.

A váz ezúttal is kapott időjárásállóságot (por- és cseppállóságot) adó szigeteléseket, igaz, kissé enyhébb mértékben, mint a Z 9 esetében.

A felbontás maradt 45,7 Mpixel, a szenzor is azonos, mint a Z 9-nél, a rétegelt CMOS szenzort 5 Fé-et adó mechanikus szenzorstabilizátorra építették. Ugyanígy a videófelvétel felbontása is maximum 8k, mint a Z 9-nél. Ilyen felbontásban 30 kép/mp, 4k felbontásban pedig akár 120 kép/mp képfrissítés is elérhető. A videók nem csak a szokásos H.265 tömörítéssel, de N-Log, 4:2:2 10 bites HLG módban és feldolgozatlan Apple Pro RES RAW-ként is menthetők (csak CFexpress kártyára). Egy folyamatos videófelvétel hossza max. 90 perc lehet (a Nikon Z 9 125 percével szemben).
A 120 kép/mp elérhető a fotósok számára is, legalábbis képkivágás esetében, 11 Mpixel felbontással. Teljes felbontásban 30 kép/mp a maximum.

A gyors kiolvasási sebességű szenzor nem csupán a sorozatnál jön jól, az igen rövid ideig tartó kiolvasás a gördülő elektronikus záras felvételeknél is jelentősen csökkenti a jello-effektust, ráadásul még a vakuhasználatot is lehetővé teszi, akár 1/200 mp-es vakuszinkronidővel. Az elektronikus zárnak köszönhetően a legrövidebb záridő immár 1/32000 mp is lehet, amely jelentősen kibővíti a nagy fényerejű objektívek használhatóságát még erős napsütésben is.
Mindezek pedig szükségtelenné tették a mechanikus redőnyzár használatát, így ilyen nem is került a gépbe, ami még tovább csökkenti a meghibásodás lehetőségét.

Javult a fókuszrendszer érzékenysége, f/1,2 fényerejű objektív esetén -7 Fé érzékenység érhető el, csillagfény módot bekapcsolva pedig még négyszer jobb érzékenység használható (-9 Fé).
A 405 mezős követő AF mintegy kilencféle témafelismerést támogat (emberek, kutyák, macskák, madarak, kerékpárok, autók, motorok, vonatok és repülőgépek/helikopterek). Ha a témafelismerést automatikusra állítjuk, akkor a gép képes ezeket a témákat önmagától is felismerni. Az élőlények esetében a szemérzékelés és a szemfókusz is elérhető, ráadásul ez az eddiginél kisebb szemméret esetén is használható már (pl. amikor az alany még távolabb van).
A Nikon Z 8 is támogatja a 3D követő fókuszt is (korábban ez csak a tükörreflexeseknél volt elérhető).

A kereső és a hátsó LCD teljes mértékben megegyezik a Z 9-nél alkalmazottal, az EVF 3,68 millió képpontos, 0,8×-es nagyítású, a hátsó LCD pedig 3,2″ képátlójú, 2,1 millió kép felbontású, érintésérzékeny, fel-le valamint két irányban oldalra dönthető.

A Nikon Z 8 május végétől lesz kapható, ára 4600 euró lesz, amely 1300 euróval kedvezőbb, mint a Z 9 ára.
A kiegészítő MB-12 markolatért 400 eurót kérnek.

A Nikon Z 8 főbb tulajdonságai:

 • 52,37 millió teljes, 45,71 millió effektív pixelszámú rétegelt, 35,9×23,9 mm méretű CMOS szenzor
 • igen gyors szenzorkiolvasás
 • elektronikus zár akár 1/32000 mp zársebességgel
 • igen csekély jello-effektus
 • ISO64-25600 érzékenység, kiterjeszthető ISOS32 illetve ISO51200-ig 1/3 Fé-es lépésekben, valamint ISO102400 és ISO204800-ra
 • 9 féle témát követni képes autofókusz rendszer
 • -7 Fé érzékenységű AF (f/1,2 fényerejű objektívvel), -9 Fé érzékenység csillagfény módban
 • 1/200 mp vakuszinkron sebesség (1/250 mp HSS képes rendszervakuval)
 • 1-20 kép/mp beállítható sebességű sorozat, vagy akár 30 kép/mp sorozat sebesség teljes felbontásban
 • 11 Mpixeles felbontásban 120 kép/mp sorozatsebesség (képkivágás nélkül)
 • 8k UltraHD felvétel 30 kép/mp-cel, 4k UltraHD videófelvétel 120 kép/mp-ig
 • N-Log, 4:2:2 10 bites HLG mód és Apple Pro RES RAW támogatás
 • max. 90 perc folyamatos felvételi idő
 • 3,2″ képátlójú, 2,1 millió képpontos, érintésérzékeny, fel-le és két irányban oldalra dönthető LCD
 • 3,68 millió képpontos, 0,8×-es nagyítású, keresősötétedés nélküli elektronikus kereső
 • CFexpress Type B és SDXC (UHS-I) kártyafoglalatok
 • USB Type-C, mikrofon és fejhallgató csatlakozók
 • Nikon EN-EL15c lítium-ion akkumulátor

Sajtóközlemény:

A NIKON KIADJA AZ AGILIS Z 8 FÉNYKÉPEZŐGÉPET. CSÚCSTELJESÍTMÉNY KOMPAKT KIVITELBEN

2023. május 10.: A Nikon ma a nagy teljesítményű és agilis Z 8 fényképezőgéppel bővíti a professzionális Z sorozatú, tükör nélküli fényképezőgépei kínálatát. A Z 9 számos funkciója mellett könnyű vázzal rendelkező, vadonatúj Z 8 elképesztő rugalmasságot biztosít a videókkal és állóképekkel is dolgozó hibrid alkotók számára, amellyel életre kelthetik elképzeléseiket.

A kategóriaelső teljesítmény és a kompakt felépítés hihetetlen ötvözete révén a Z 8 izgalmas folytatása a Z 9 fényképezőgépnek és igazi kreatív utódja a D850-nek. A Z 8 tömege mindössze kb. 910 g, így a váz 30%-kal kisebb a Z 9-nél, és 15%-kal kisebb a D850-nél. Ez a tökéletes hibrid kamera azoknak az alkotóknak, akiknek könnyű vázra van szükségük a felvételek kézből történő rögzítésére, vagy egy olyan teljes képméretű fényképezőgépre, amely tökéletesen kiegyensúlyozható bármilyen felszerelésen, beleértve a legtöbb gimbalt is.

A Z 8 valóságos erőmű: az állóképek 45,7 megapixel felbontása és 8.3K natív videófelbontás számos lehetőséget kínál. A Z 9-ben is megtalálható rétegelt CMOS-érzékelő és EXPEED 7 processzor látványos képminőséget biztosít közvetlenül a fényképezőgépből, maximális rugalmasságot biztosítva az alkotóknak bármilyen munkafolyamathoz való alkalmazkodáshoz. A videók számos képkockasebességgel és kodekkel rögzíthetők, beleértve a közvetlenül a kamerában elérhető 12 bites RAW-videóformátumot akár 8,3K/60p vagy 4.1K/120p felbontásban is. A fotósok számos fájlmérettel és sorozatfelvételi sebességgel dolgozhatnak, beleértve az elképesztő 120 kép/mp sebességet is. A HDR-tartalmak alkotói számára a fényképezőgép 10 bites HEIF állóképeket és 10 bites HLG videórögzítést kínál.

A kisebb, könnyebb váz nem megy a megbízhatóság rovására: a Z 8 professzionális minőségű időjárásálló szigeteléssel büszkélkedhet, és a Nikon D6 és Z 9 csúcsmodelljeivel azonos hidegtűrés biztosítja a megbízható teljesítményt alacsony hőmérsékleten is. A Z 8 az első olyan Nikon tükör nélküli fényképezőgép, amely két USB-C porttal rendelkezik, ami gyors fájlátvitelt tesz lehetővé töltés közben. A fényképezőgépen kívül rendelkezésre áll egy minden elképzelésnek és költségvetésnek megfelelő NIKKOR Z objektív, valamint partnereink számos tartozéka a gimbaloktól a mikrofonokig, és még sok más.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „A Z 8 az agilitás egy teljesen új szintjét hozza el a professzionális termékcsaládunkba. Nagy teljesítményű és rugalmas videó- és állóképrögzítési képességei igazi hibrid munkaeszközzé teszik, miközben kompakt váza a fotósok széles körének igényeit elégíti ki. A fényképezőgép annyi mindent tud, hogy könnyedén helyt áll bármilyen kreatív kihívással szemben.”

Főbb jellemzők: Z 8
Videó: makulátlan minőségű 8K vagy 4K videót rögzít, és számos hely- és időtakarékos funkcióval büszkélkedhet. A felhasználók 12 bites RAW-felvételeket készíthetnek közvetlenül a fényképezőgépen és dolgozhatnak a Nikon N-RAW fájljaival, amelyek fele akkorák, mint egy ProRes RAW HQ-fájl. Belső 8.3K N-RAW vagy 4.1K ProRes RAW HQ-felvételek készítésekor Full-HD proxy fájlok jönnek létre közvetlenül a fényképezőgépen.
Állóképek: kiemelkedő 45,7 MP-es állóképeket készít lenyűgöző dinamikatartománnyal, és rugalmas sorozatfelvételi sebességekkel – többek között az őrületesen gyors, 120 kép/mp sebességgel – büszkélkedhet, teljes AF/AE funkcióval és a kereső elsötétítése nélkül. Az exkluzív portréfunkciókkal a fotósok finomhangolhatják a színárnyalatot és a fényerőt, vagy lágyíthatják a bőr megjelenését.
Rétegelt 45,7 MP-es teljes képes CMOS-képérzékelő: a Nikon által, rendkívül nagy felbontású képminőség biztosítására tervezve. A világ leggyorsabb beolvasási sebességével és az elektronikus zárral gyakorlatilag megszűnik a csúszózár-effektus.1
EXPEED 7: a fényképezőgép villámgyors élességállítását, zökkenőmentes videófelvételt és nagy sorozatfelvételi sebességet tesz lehetővé. Példátlan sebességgel kezeli az összetett AF és AE számításokat, és külön-külön feldolgozza a rétegelt képérzékelőből származó kettős adatfolyamot.
Mélytanulásos AF: precíziós érzékelés és emberek, kutyák, macskák, madarak, autók, motorok, kerékpárok, vonatok és repülők követése. A témaérzékelés és az AF -9 Fé értékig levihető videók és állóképek esetén. A szemek élesek maradnak, még akkor is, ha a téma gyorsan és fejjel lefelé mozog. Az arcok akkor is élesek lesznek erős ellenfény esetén is.
Valódi élő kereső és dönthető monitor: az elsötétedés nélküli kereső zökkenőmentes képet biztosít a dual-stream technológiának köszönhetően. Nagy fényerejű, négytengelyes, dönthető, érintőképernyős monitor.

HDR-tartalomra kész: 10 bites HEIF fényképeket és 10 bites HLG videókat rögzít. A tartalom azonnal megtekinthető HDR képernyőkön, szerkesztés nélkül.
Két USB-C port és kettős kártyafoglalat: külön USB táp- és kommunikációs csatlakozók a gyors átvitelhez töltés közben. Kettős kártyafoglalat a rugalmas felvételkészítéshez és tároláshoz.
Kezelés: mély, kényelmes markolat. Külön kijelzőfelületek a videók és az állóképek számára. A menük függőleges felvételek készítésekor forognak.
Könnyű és strapabíró: tömege mindössze kb. 910 g, és a nagy teljesítményű időjárásálló szigetelés távol tartja a port, a szennyeződéseket és a nedvességet.2 A Nikon D6 és Z 9 csúcsmodelljeivel azonos hidegtűrésnek köszönhetően pedig -10 °C hőmérsékletig tud megbízhatóan felvételeket készíteni.
Külön megvásárolható függőleges elemtartó markolat: A Nikon új MB-N12 egy- vagy kétforrású elemtartó markolata használható függőleges felvételek készítéséhez vagy telefotó objektívek ellensúlyozására, valamint hosszabb, egész napos fényképezéshez.

Megjegyzések:
1 A 30 megapixeles vagy nagyobb képérzékelővel rendelkező tükör nélküli fényképezőgépek között 2023 májusától, a Nikon kutatásai alapján.
2 A fényképezőgép por- és cseppállósága nem garantált minden helyzetben és minden körülmények között.

Előző anyagAz Imaging Resource is bezártKövetkező anyagBeépített mini állvánnyal jön az 1″ szenzoros Canon vlogger kamera

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments