kedd, május 28, 2024
Home Iphone Kiderültek minden idők legnagyobb iPhone-hackjének részletei

Kiderültek minden idők legnagyobb iPhone-hackjének részletei

Az Epic Games elleni perben az Apple olyan e-maileket hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy 128 millió felhasználó töltött le olyan alkalmazásokat az App Store-ból, amelyek tartalmazták az XCodeGhost nevű kártevő programot.

Hat éve történt, most derült ki

2015-ben ismeretlen hackerek az iPhone App Store több ezer alkalmazásába csempésztek kártevőt. Akkor a kutatók úgy vélték, hogy a hack több százmillió embert érinthetett, mivel a kutatók becslése szerint mintegy 4000 alkalmazásba került bele.

Ezzel az érintett felhasználók számát tekintve talán ez volt az eddigi legnagyobb iPhone elleni hackelés. A hack tényleges kiterjedése azonban évekig ismeretlen volt a nyilvánosság előtt. Egyesek még azt is gondolták, hogy a hack valódi hatása – az XCodeGhost néven ismert, a használt malware neve – soha nem fog kiderülni.

Összesen 128 millió ügyfél töltötte le a több mint 2500 érintett alkalmazást. Ezek az ügyfelek 203 millió letöltést hajtottak végre a több mint 2500 érintett alkalmazásból.

– írta az egyik e-mailben Dale Bagwell, aki akkoriban az Apple iTunes ügyfélélményért felelős vezetője volt.

Egy másik Apple-alkalmazott azt írta az e-mailekben, hogy „Kína az ügyfelek 55 százalékát és a letöltések 66 százalékát teszi ki. Mint látható, jelentős számú (18 millió ügyfél) érintett az Egyesült Államokban is.”

A nyelvi lokalizáció miatt visszakoztak

Az e-mailekből az is kiderül, hogy az Apple igyekezett kideríteni a támadás hatását, és dolgozott az áldozatok értesítésén.

A potenciálisan érintett ügyfelek nagy száma miatt tényleg akarunk-e mindenkinek e-mailt küldeni? Ez a kiküldött e-mailek nyelvi lokalizációja miatt némi kihívást okozhat, mivel ezen alkalmazások letöltése a világ számos App Store áruházában történt.

– írta Matt Fischer, az Apple App Store-ért felelős alelnöke.

Bagwell akkor egyetértett azzal, hogy az összes áldozat elérése kihívást jelentene:

Csak szeretném tisztázni az elvárásokat. Van ugye egy tömeges lekérdezési eszközünk, amellyel elküldhetjük az e-maileket, azonban még teszteljük, hogy pontosan meg tudjuk-e adni az egyes ügyfelek esetében az alkalmazások nevét. A múltban voltak problémák ezzel a konkrét funkcióval. Továbbá, szeretném azt is tisztázni, hogy az eszköz nagyon korlátozottan képes kezelni az e-mailek számát. Egy ekkora tétel (128 millió) esetén valószínűleg akár egy hetet is el kellene töltenünk az üzenetek elküldésével, így az e-mailek lokalizálása után (ami több napot vesz igénybe) legalább egy hétre lesz szükségünk a küldéshez – ha a tömeges-kérés eszközt használjuk.

Napjainkban már a „best practice” része

Manapság nagyon gyakori, hogy a vállalatok közvetlenül a felhasználókhoz fordulnak az adatvédelmi incidensekkel kapcsolatban, és ez a multiknál ismert „legjobb gyakorlat” része. Emellett az Egyesült Államokban minden államban van egy olyan jogszabály is, amely előírja a vállalatok számára az áldozatok értesítését.

Az Apple 

sohasem hozta nyilvánosságra

az áldozatok pontos számát, de akkor azt állította, hogy értesíteni fogja őket. Miután az ügy kipattant, a vállalat pénteken azt nyilatkozta, hogy folyamatosan tájékoztatta a felhasználókat, de konkrétan nem mondta, hogy minden egyes áldozatot értesített volna.

Szorosan együttműködünk a fejlesztőkkel, hogy az érintett alkalmazások a lehető leggyorsabban visszakerüljenek az App Store-ba, hogy a vásárlók élvezhessék azokat.

– írta az Apple a 2015-ös incidensről szóló GYIK (gyakran ismételt kérdések) tájékoztatóban, amely már nem elérhető online.

Bár a puszta számok ebben a vírusfertőzésben nagyon magasak voltak, maga a malware viszont nem volt olyan kifinomult és veszélyes.

Nincs olyan információnk, amely arra utalna, hogy a rosszindulatú programot bármilyen rosszindulatú tevékenységre használták volna, vagy hogy ez az exploit bármilyen személyazonosításra alkalmas adatot használhatott volna fel – ha egyáltalán is használták bármire

– írta az Apple a GYIK-oldalon.

A hackerek a rosszindulatú kódot az Xcode, az Apple alkalmazásfejlesztő szoftverének egy manipulált változatába illesztették be, ezáltal 

appok ezreibe

tudták azt becsempészni.

Az XcodeGhost alkotói újracsomagolták a rosszindulatú kóddal ellátott Xcode telepítőket, és a telepítőre mutató linkeket számos népszerű iOS/OS X fejlesztői fórumon tették közzé. A fejlesztőket azért csábították az Xcode ezen manipulált verziójának letöltésére, mert az Kínában sokkal gyorsabban töltődött le, mint az Xcode hivatalos verziója az Apple Mac App Store-ból.

– jelentette akkoriban a Lookout biztonsági cég.

A nyilvánosság kizárása

Ha biztonságról van szó, az Apple-nek mindig is jó hírnévnek örvendett – ez csak az utóbbi időben kezdett erősebben megfakulni. A vállalat azonban eddig vonakodott nyilvánosan és őszintén beszélni konkrét biztonsági incidensekről. Így ezek az e-mailek, amelyek csak az Epic kontra Apple Fortnite-perben történt felfedezés miatt kerültek nyilvánosságra, érdekes betekintést nyújtanak a függöny mögé, amelyek megmutatják a hackelésből származó károk teljesebb mértékét, valamint konkrétumokat arról, hogy a vállalat korábban hogyan kezelte a hackelés következményeit.

A Lookout szerint a malware-t úgy tervezték, hogy ellopjon néhány személyes adatot az áldozatoktól, például a fertőzött alkalmazás nevét, az alkalmazáscsomag azonosítóját, az eszköz nevét és típusát, hálózati információkat és az eszköz „identifierForVendor” azonosítóját.

(Vice)

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments