vasárnap, május 26, 2024
Home Apple hírek Kiszivárogtak az utolsó részletek, ilyen lesz a következő iPhone

Kiszivárogtak az utolsó részletek, ilyen lesz a következő iPhone

Az elmúlt hónapokban szinte nem telt el olyan hét, hogy ne szivárogtak volna ki új információk a következő iPhone-nal kapcsolatban, mely természetesen elkerülhetetlen, az Apple okostelefonjai iránt ugyanis hatalmas az érdeklődés.

Az első információk egyike az volt, hogy az új készülékek elhagyják a több mint tíz éven át használt Lightning csatlakozót, és az EU-s szabályozásoknak megfelelve USB-C-vel szereli őket az Apple, azóta azonban annyi új szivárogtatás látott napvilágot, hogy aki nem követte napról napra az eseményeket, teljesen elveszhetett közöttük. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, mit lehet jelenleg tudni az Apple következő csúcskategóriás készülékeiről, amelyekről a részletek alapján már valósághű renderek is készültek.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az Apple idén is négy készüléket fog bemutatni, melyek név szerint az iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max neveket viselik majd. Előbbi kettő kevésbé izgalmas a számunkra, azok ugyanis – a jelenlegi információk szerint – egy az egyben úgy fognak kinézni, mint az iPhone 14-es mobilok, melyek egy az egyben olyanok voltak, mint az iPhone 13-as készülékek, annyi változtatást azonban bevállalt az Apple, hogy az alapmodelleket is Dynamic Islanddel, a tabletta alakú kamerakivágással szerelje.

Ennek függvényében akárcsak korábban, úgy az idei őszi esemény sztárjai is a Pro modellek lesznek. Bár a készülékek elnevezésével kapcsolatban még vannak „viták”, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a korábban iPhone 15 Ultra néven emlegetett készülék egyszerűen csak iPhone 15 Pro Max néven fog a boltok polcaira kerülni, ennek ellenére azonban tartalmazni fogja azokat az extrákat, melyeket az Ultra modellnek jósoltak – erről azonban kicsit később.

Világelső lehet az Apple

Ahogy arról már írtunk, a csúcskategóriás iPhone-ok egyik legnagyobb újítása a lekerekített titánház, valamint a minden eddiginél vékonyabb kijelző körüli keret lehet. Az első helyet ilyen téren jelenleg a Xiaomi birtokolja a barcelonai MWC-n bemutatott Xiaomi 13-as telefonjával, mely mindössze 1,81 milliméteres keretet kapott, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max azonban még ezt is felülmúlhatja. A mobilok keretei egy ice universe nevezetű szivárogtató szerint 1,55 milliméteresek lesznek, ami 28 százalék körüli zsugorodást jelent a jelenlegi iPhone-okhoz képest, mellyel egyértelműen trónfosztást vihet véghez az Apple.

A két telefon kijelzője az előző mobilokéhoz hasonlóan továbbra is 6,1, valamint 6,7 hüvelyk marad, a készülékek fizikai mérete azonban pár millimétert zsugorodni fog, köszönhetően a vékonyabb káváknak. Ami azonban nem fog zsugorodni, az az új iPhone-ok kameraszigete lesz, melyről minden évben azt hisszük, hogy már nem lehet nagyobb – aztán mégis. A jelenlegi felállás szerint a megapixelek számában nem lesz változás, marad a 48+12+12-es felállás, annyi változtatással, hogy a Pro Max modell a hagyományos telefotólencse helyett egy periszkópos kamerát kap – mely azt jelenti, hogy két generáció után ismét eltérés lesz két „Pro” iPhone kameráinak specifikációja között, korábban ilyet az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max esetében láthattunk.

A periszkópos lencsének köszönhetően a Pro Max sokkal jobb zoomolási képességekkel fog rendelkezni, még az iPhone 15 Próhoz viszonyítva is, hátrány azonban, hogy ennek köszönhetően valamivel a kamera kitüremkedése is nagyobb lesz.

Művelet gombot kap az iPhone is

Korábban olyan híreszteléseket is lehetett olvasni, hogy az Apple egy az egyben újratervezi a csúcskategóriás iPhone-ok hangerőgombjait, egy olyan érintés- és nyomásérzékeny felülettel helyettesítve azt, amelyeken le- és felfelé irányuló simításokkal tudunk a készülék hangerején változtatni. A legfrissebb szivárogtatók szerint ezt a tervet végül elkaszálták a kaliforniaiak, helyette maradtak a jól bevált megoldásnál – az ikonikus némítógombot azonban lecserélték.

Helyét egy ugyancsak érintés- és nyomásérzékeny felület vette át, amely hasonlóan működhet majd, mint az Apple Watch Ultrából már megismert Művelet gomb. Ennek lényege, hogy a felület végre több feladatot is elláthat, míg az korábban ugyanis csak az iPhone-ok némítására volt használható, addig ezentúl már különböző műveleteket programozhatunk rá – lenyomására például elsüthetünk egy fotót, bekapcsolhatjuk a vakut, vagy megnyithatunk egy tetszőleges alkalmazást, a lehetőségek határtalanok.

Pofátlanul drága lesz

Az új iPhone-ok az Apple szeptemberi eseményén debütálnak majd, amelyet ha tippelnünk kellene, a hónap 12. napján tarthat meg a vállalat. A készülékek az ezt következő 1-2 hétben kerülhetnek a boltok polcaira, azok árazásában azonban nem lesz köszönet, az Apple ugyanis emelésen gondolkodik. Erre az amerikai piacon 2017 óta nem volt példa, az iPhone X debütálása után ugyanis rendre 999 volt a kisebb, és 1099 dollár a nagyobb kijelzővel szerelt „Pro” iPhone-ok indulóára, mely idén 1200, valamint 1300 dollárra módosulhat. Azzal számolva, hogy a nettó 999 dolláros iPhone 14 Pro idehaza tavaly bruttó 570 ezer forintról indult,

benne van a pakliban, hogy a legkisebb tárhellyel szerelt iPhone 15 Próért is 700 ezer forint körüli összeget kell majd kifizetni,

feltéve, ha továbbra sem normalizálódik a dollár-euró-forint árfolyam. A rendereken látottak alapján mindenesetre kifejezetten szép mobilok lesznek az új iPhone-ok, ennyi pénzt azonban egyetlen telefonért sem lenne szabad elkérni – legalábbis a mi belátásunk szerint. Nemrégiben arról is írtunk, hogy milyen újdonságokat hozhat majd az iPhone 15-ökön már alapból fent lévő iOS 17, az erről szóló cikkünket ide kattintva érheti el.

Index.hu logo

Kövesse az Indexet Facebookon is!

Követem!

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments