kedd, július 5, 2022
Home Apple hírek Kritizálták az Apple-t a gyermekbántalmazást észlelő rendszer miatt | theGeek.hu

Kritizálták az Apple-t a gyermekbántalmazást észlelő rendszer miatt | theGeek.hu

Kritikával illetik az Apple-t egy új rendszer (az ún. CSAM) miatt, amely az amerikai felhasználók készülékein gyermekekkel kapcsolatos szexuális visszaéléseket tartalmazó anyagok után kutat.

A technológia az ismert CSAM-ok egyezéseit keresi, mielőtt a képet feltöltenék az iCloud Fotók-ra. Aggodalomra ad okot azonban, hogy a technológiát tekintélyelvű kormányok esetleg saját állampolgáraik után való kémkedésre használhatják. (Ugyanezzel gyanúsítják a Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli céget is és nem biztos, hogy alaptalanul – a szerk.)

Az Apple azzal védekezik, hogy az iOS és az iPadOS új – még idén megjelenő – verziói “a kriptográfia új alkalmazásaival segítenek majd korlátozni a CSAM online terjedését, miközben ügyelnek a felhasználói adatvédelmre is”.

A rendszer azonnal jelez, ha gyermekpornográfiára utaló adatokat talál, amelyet aztán egy ember manuálisan felülvizsgál. Ezután lépéseket tehet a felhasználó fiókjának letiltására és jelentheti az esetet a bűnüldöző szervek felé. A vállalat szerint az új technológia “jelentős” adatvédelmi előnyöket kínál a meglévő technikákkal szemben – mivel az Apple csak akkor szerez tudomást a felhasználók fotóiról, ha az iCloud-fiókjukban ismert, gyermekekkel kapcsolatos szexuális visszaélésekről szóló anyaggyűjtemény található.

A WhatsApp is beleszólt

Will Cathcart, a WhatsApp igazgatója “nagyon aggasztónak” nevezte az Apple lépését. Szerinte a rendszer “nagyon könnyen felhasználható arra, hogy a privát tartalmakat átvizsgálják bármire, amiről ők vagy egy kormány úgy dönt, hogy ellenőrizni akarja. Azokban az országokban, ahol iPhone-t árulnak, más-más definíciót alkotnak arra, hogy mi az elfogadható” érvelt a vállalat vezetője.

Cathcart a Twitteren azt írta, hogy a WhatsApp rendszere a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagok kezelésére több mint 400 000 esetet jelentett az amerikai National Center for Missing and Exploited Children (Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központja) számára, méghozzá a titkosítás feltörése nélkül.

De hogyan lehetne vigyázni a gyerekekre, anélkül, hogy feltörnék a titkosítást? Vagy a titkosítást kellene korlátozni a gyermekbántalmazás elleni küzdelem érdekében?

Az Electronic Frontier Foundation, egy digitális jogokkal foglalkozó csoport szintén bírálta a lépést, szerintük ez “egy teljesen kiépített rendszer, amely azonban csak a külső nyomásra vár, hogy akár a legkisebb változtatásra is sor kerüljön”.

Egyes politikusok azonban üdvözölték az Apple fejlesztését. Sajid Javid, brit egészségügyi miniszter szerint itt az ideje, hogy mások, különösen a Facebook is kövessék a példát. Richard Blumenthal amerikai szenátor is méltatta az Apple lépését, “üdvözlendő, innovatív és merész lépésnek” nevezve azt. “Ez azt mutatja, hogy meg tudjuk védeni a gyerekeket és az alapvető adatvédelmi jogainkat is” – tette hozzá a politikus.

Forrás: BBC News

Spread the love

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments