csütörtök, június 20, 2024
Home Apple hírek Leállította a termékei oroszországi árusítását az Apple

Leállította a termékei oroszországi árusítását az Apple

Egy sor korlátozással sújtják az oroszokat a cupertinóiak, az ukrán miniszterelnök-helyettes kérését viszont nem teljesítették.

Ukrajna Oroszország általi lerohanására a tech cégek is reagáltak, az elmúlt napok során több iparági szereplő is változásokat jelentett be a szolgáltatásaival kapcsolatban. A Google, a YouTube és a Microsoft például az orosz állami média elérhetőségét korlátozza, az AMD és az Intel az Oroszországba szánt szállítmányait állítja le, a Facebook pedig a profilok zárolásával igyekszik védeni az ukrán lakosságot.

Az Apple nemrég sajtóközlemény útján tudatta, hogy szintén csatlakozik az invázió elleni tiltakozáshoz, méghozzá meglehetősen drasztikus intézkedésekkel.

Az amerikai szankciókkal összhangban a cupertinóiak azonnali hatállyal beszüntették a termékeik oroszországi árusítását, és leállították az Oroszországba irányuló szállításokat is. Korlátozták az Apple Payt és más, nem részletezett szolgáltatásokat, Ukrajnában pedig a lakosság védelmére blokkolják az Apple Térképek forgalomsűrűségi adatainak megjelenítését. A Microsoft példáját követve világszerte törölték az alkalmazásboltjukból az állami finanszírozású Russia Today és a Sputnik News appjait is, Oroszországban viszont nem távolították el őket.

Hiába kérte továbbá Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Mihail Fedorov levélben Tim Cooktól, nem került sor az App Store oroszországi leállítására. A CNET megkérdezte erről David Kaye-t, az ENSZ korábbi, szólásszabadsággal foglalkozó különleges előadóját, aki szerint az Apple nem feltétlenül tenne jót a kérés teljesítésével, mivel az alkalmazásbolt blokkolása az oroszországi újságírók és háborúellenes aktivisták dolgát is megnehezítené.

Tim Cook egyébként korábban a Twitteren fejezte ki aggodalmát a konfliktus miatt, és egyúttal közölte, hogy az Apple is támogatni fogja a helyzet enyhítésére irányuló humanitárius erőfeszítéseket.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments