vasárnap, december 10, 2023
HomeApple hírekMár Linuxot is telepíthetünk M1 processzorral futó Apple számítógépekre - Liner.hu

Már Linuxot is telepíthetünk M1 processzorral futó Apple számítógépekre – Liner.hu

Az Asahi Linux az első olyan operációs rendszer, ami hibátlanul működik natívan az eredetileg macOS-re tervezett, M1 chippel üzemelő gépeken.

Az Asahi Linux fejlesztői bejelentették, elkészültek az új oprendszer alfa verziójával, ami bár problémamentesen feltelepíthető az Apple hordozható és asztali számítógépeire, még mindig rengeteg hibát tartalmaz, ezért arra intik a felhasználókat, óvatosan bánjanak a disztribúcióval.

A futtatáshoz nem szükséges feltörni jailbreakkel a kiválasztott MacBookot vagy Mac minit, továbbá a macOS-t sem befolyásolja, hiszen párhuzamosan működik mellette, miközben az olyan funkciókat is megtartja, mint például a FileVault, vagy éppen a Netflix 4K-ban történő streamelése.

Egyelőre csak a fejlesztőknek és a power júzereknek ajánlják az operációs rendszer aktív használatát, ám az elkövetkező napokban bővülhet a kompatibilitás, ezáltal egyre szélesebb körben alkalmazhatják az egyébként letisztult és könnyen kezelhető Asahi Linuxot.

Jelenleg nem kell más a disztribúció futtatásához, mint egy M1, M1 Pro vagy M1 Max lapkakészlettel ellátott gép, amelyen macOS 12.3, illetve annál újabb verzióval szuperál, és legalább 53 GB szabad tárhellyel rendelkezik.

A telepítő a macOS-hez hasonlóan megkérdezi, szeretnénk-e particionálni a merevlemezt, valamint az SSD-meghajtót, ezt követően szinte pillanatok alatt feldobálja a szükséges fájlokat és alkalmazásokat.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Most Popular

Recent Comments