csütörtök, június 20, 2024
Home Apple hírek Már Linuxot is telepíthetünk M1 processzorral futó Apple számítógépekre - Liner.hu

Már Linuxot is telepíthetünk M1 processzorral futó Apple számítógépekre – Liner.hu

Az Asahi Linux az első olyan operációs rendszer, ami hibátlanul működik natívan az eredetileg macOS-re tervezett, M1 chippel üzemelő gépeken.

Az Asahi Linux fejlesztői bejelentették, elkészültek az új oprendszer alfa verziójával, ami bár problémamentesen feltelepíthető az Apple hordozható és asztali számítógépeire, még mindig rengeteg hibát tartalmaz, ezért arra intik a felhasználókat, óvatosan bánjanak a disztribúcióval.

A futtatáshoz nem szükséges feltörni jailbreakkel a kiválasztott MacBookot vagy Mac minit, továbbá a macOS-t sem befolyásolja, hiszen párhuzamosan működik mellette, miközben az olyan funkciókat is megtartja, mint például a FileVault, vagy éppen a Netflix 4K-ban történő streamelése.

Egyelőre csak a fejlesztőknek és a power júzereknek ajánlják az operációs rendszer aktív használatát, ám az elkövetkező napokban bővülhet a kompatibilitás, ezáltal egyre szélesebb körben alkalmazhatják az egyébként letisztult és könnyen kezelhető Asahi Linuxot.

Jelenleg nem kell más a disztribúció futtatásához, mint egy M1, M1 Pro vagy M1 Max lapkakészlettel ellátott gép, amelyen macOS 12.3, illetve annál újabb verzióval szuperál, és legalább 53 GB szabad tárhellyel rendelkezik.

A telepítő a macOS-hez hasonlóan megkérdezi, szeretnénk-e particionálni a merevlemezt, valamint az SSD-meghajtót, ezt követően szinte pillanatok alatt feldobálja a szükséges fájlokat és alkalmazásokat.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments