szerda, november 29, 2023
HomeApple hírekMegállapodás született, keményen lecsapna az EU a technológiai óriásokra

Megállapodás született, keményen lecsapna az EU a technológiai óriásokra

Az Európai Parlament és az EU-tagállamok csütörtökön történelmi jelentőségű megállapodásra jutottak a digitális piacokról szóló törvénnyel kapcsolatban, egy olyan átfogó szabályrendszerről, melynek célja az internetes óriások piaci erejének megfékezése. A szabályozás azokra a vállalatokra vonatkozik, amelyek piaci kapitalizációja eléri a 75 milliárd eurót, vagy az elmúlt három évben az EU-ban legalább 7,5 milliárd eurós bevételt értek el. Emellett legalább havi 45 millió felhasználóval, vagy 10 ezer üzleti felhasználóval rendelkeznek az EU-ban.

A jogszabály véglegesített változatát még az Európai Parlamentnek és az EU 27 tagjának hivatalosan el kell fogadnia.

Margarethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa a szabályozást a banki, az energetikai és a távközlési ágazat trösztellenes reformjához hasonló jelentőségűnek nevezte. A szabályozás célja annak megakadályozása, hogy a technológiai óriásvállalatok visszaéljenek piaci helyzetükkel és kárt okozzanak a kisebb riválisoknak – tette hozzá.

Gyakran kritizálják a vállalatokat, mert túlságosan zártak, megnehezítik a felhasználók dolgát, hogy az egyik szolgáltatót a másikra cseréljék. A tervezet értelmében a technológiai óriások nem állíthatják be a szolgáltatásukat alapértelmezettként a felhasználók készülékein és az is tilos lesz, hogy a saját szolgáltatásaikat előnyben részesítsék. Biztosítaniuk kell továbbá az üzenetküldők közötti interoperabilitást, például az Apple iMessage és a WhatsApp, vagy a Facebook Messenger között.

Az Apple potenciális adatvédelmi és biztonsági kockázatokra hívta fel a figyelmet a készülő szabályozás kapcsán.

A szabályok megszegése súlyos következményekkel járhat, akár a globális bevételük 10 százalékáig terjedő büntetést kaphatnak a vállalatok, visszaesők esetén pedig elérheti a 20 százalékot.

Vagyis súlyos dollármilliárdokról van szó az amerikai bigtech cégek esetén. Azok a vállalatok pedig, akik nyolc éven belül háromszor megszegik a szabályokat, strukturális változtatásokra, akár feldarabolásra is kényszeríthetik.

Címlapkép: Getty Images

Most Popular

Recent Comments