vasárnap, július 14, 2024
Home Apple hírek Megviselte a világ harmadik legnagyobb cégét az eső olajár

Megviselte a világ harmadik legnagyobb cégét az eső olajár

A néhány évre tőzsdére vezetett Saudi Aramco, a túlnyomórészt a szaúdi állam tulajdonában lévő olajcég nyilvánosságra hozta első negyedéves eredményét. A tavalyi első negyedéves 39,5 milliárd dolláról idén 31,9 milliárdra csökkent a nettó eredmény az olajár esésének köszönhetően.

Extraprofit után olajáresés

Tavaly az orosz-ukrán háború hajtotta igen magasra, jóval 100 dollár fölé a hordónkénti olajárat, ami igencsak jól jött a kitermelőknek és exportőröknek, így a Saudi Aramco is szépen profitált belőle. A piac azóta azonban megnyugodott, sőt, folyamatosan a túlkínálat jelei mutatkoznak, ami az olajárat mostanra jóval 80 dollár alá nyomta, annak ellenére, hogy a OPEC Plusz jelentős kitermelés-csökkentést hajtott végre, Szaúd-Arábiával az élen.

A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei a Napi.hu hírlevelében.

Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.

Ezután megkapja a Napi.hu Hírleveleit reggel és este.

Megnövelt osztalék

A mostani eredmény így inkább megfelel a hosszabb távú reálisnak, a tavalyi háborús eredményt extraprofitnak tekinthetjük. Tavaly egész évben 161 milliárd dollár volt az eredmény, ami 45 százalékos emelkedés 2021-hez képest. A cég 19,5 milliárd dollárt fog normál osztalékként kifizetni az első negyedév után, de bejelentette, hogy ezen felül egy teljesítményarányos külön osztalékot is kifizetnek, amely amely a szabad cash flow 50-70 százalékát fogja kitenni.

A legnagyobb volt, már csak a harmadik

Miután a cég túlnyomó többségében a szaúdi államé, és csak a részvények nagyjából 2 százaléka forog tőzsdén, a méretes osztalék legnagyobb részét a szaúdi állam kapja, és túlnyomórészt ez képezi az ország költségvetésének bevételi oldalát. A céget sokáig a világ legnagyobb vállalatának tekintették, és amikor tőzsdére jött 2019-ben, rövid ideig a tőzsdei cégek között is az volt, ám akkor az olajáresés miatt csökkent az értéke, miközben a nagy amerikai technológiai cégek nagyot nőttek, így némelyik meg is előzte a szaúdi olajvállalatot.

Jelenleg a Saudi Aramco értéke nagyjából 2000 milliárd dollár, ami a harmadik helyhez elegendő, miután az első helyen az Apple áll 2730 milliárdos értékkel, a második a Microsoft 2300 milliárddal. Utána a 10. helyig csupa amerikai cég következik, a 11. helyen viszont a francia LVMH áll, melynek fő tulajdonosa mégis a világ leggazdagabb embere, 50 százalék körüli tulajdonhányadának köszönhetően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments