csütörtök, május 19, 2022
Home Apple hírek Milliókra büntették az Apple-t a holland randiappok miatt

Milliókra büntették az Apple-t a holland randiappok miatt

A cupertinóiak egy hatósági döntést igyekeznek kijátszani, de az illetékes szerv nem vevő a módszerükre.

Az elmúlt években több országban is védekezésre kényszerült az Apple az iOS-es alkalmazásboltja, az App Store jutalékrendszere miatt. Trösztellenes eljárások sorát (pl. Epic-ügy, Anglia, EU, Dél-Korea) indították a vállalat ellen, amiért az csak a saját, 30%-os jutalékot vonó fizetési megoldását engedélyezi a fejlesztőknek, akik még csak nem is utalhatnak (pl. külső oldalra vezető linkekkel, szövegekkel) más lehetőségekre.

Az Apple álláspontja szerint ehhez minden joga megvan a cégnek, mivel ők fejlesztették ki és tették sikeressé azokat a termékeket, amelyeken a vásárlók használják ezeket az alkalmazásokat. A kritikusok szerint viszont a gyakorlat árt a versenynek és a felhasználóknak is, akik így kénytelenek többet fizetni az iOS-en és az iPadOS-en igénybe vett szolgáltatásokért.

A háború végkimenetele valószínűleg piaconként más lesz, most éppen Hollandiában fűtöttek be a cupertinóiaknak. A Fogyasztóvédelmi és Piacfelügyeleti Hatóság (ACM) még tavaly augusztusban határozott úgy, hogy az Apple köteles engedélyezni az alternatív fizetési rendszerek használatát a helyi randialkalmazásoknak, illetve azt is, hogy azokban más fizetési megoldásokra utaljanak.

A cupertinóiak azonban elmulasztották ezt, ezért a CMA most 5 millió euróra büntette őket, azzal a kitétellel, hogy 50 millió eurós összegig minden héten újabb 5 millió dolláros büntetés lép életbe, ha az almás cég nem hajol meg a döntés előtt. A teljes képhez ugyan hozzátartozik, hogy az Apple-t érintő kötelezettségek egy része (pl. hogy kérhetnek-e jutalékot a külsős fizetéssel bonyolított tranzakciók után) még mindig nem jogerős, de az alternatív fizetési rendszerek engedélyezése nem tartozik a lebegtetett kérdések közé.

A holland versenyhatóság szerint az Apple csak addig jutott az engedélyezésben, hogy a randiappok fejlesztői “kifejezhetik az érdeklődésüket”, ha külsős fizetési megoldást szeretnének alkalmazni. A cupertinóiak továbbá arra kényszerítik a fejlesztőket, hogy válasszanak: alternatív fizetési csatornával élnének, vagy csak utalnának erre az appjukban. A CMA szerint ez ellenkezik a hatósági döntéssel, mivel mindkettőt engedélyezni kellene.

Az Apple ugyanakkor vélhetően számolt a büntetés lehetőségével, és valójában még az 50 millió dolláros sarc sem terhelné meg érezhetően a vállalat kasszáját. Így aztán elhúzódó egyezkedésre számíthatunk Hollandiában, melynek végére a cég gyakorlatára vonatkozó összes döntés jogerőssé válása tehet pontot.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments