csütörtök, szeptember 29, 2022
Home Apple hírek Milliókra büntették az Apple-t a holland randiappok miatt

Milliókra büntették az Apple-t a holland randiappok miatt

A cupertinóiak egy hatósági döntést igyekeznek kijátszani, de az illetékes szerv nem vevő a módszerükre.

Az elmúlt években több országban is védekezésre kényszerült az Apple az iOS-es alkalmazásboltja, az App Store jutalékrendszere miatt. Trösztellenes eljárások sorát (pl. Epic-ügy, Anglia, EU, Dél-Korea) indították a vállalat ellen, amiért az csak a saját, 30%-os jutalékot vonó fizetési megoldását engedélyezi a fejlesztőknek, akik még csak nem is utalhatnak (pl. külső oldalra vezető linkekkel, szövegekkel) más lehetőségekre.

Az Apple álláspontja szerint ehhez minden joga megvan a cégnek, mivel ők fejlesztették ki és tették sikeressé azokat a termékeket, amelyeken a vásárlók használják ezeket az alkalmazásokat. A kritikusok szerint viszont a gyakorlat árt a versenynek és a felhasználóknak is, akik így kénytelenek többet fizetni az iOS-en és az iPadOS-en igénybe vett szolgáltatásokért.

A háború végkimenetele valószínűleg piaconként más lesz, most éppen Hollandiában fűtöttek be a cupertinóiaknak. A Fogyasztóvédelmi és Piacfelügyeleti Hatóság (ACM) még tavaly augusztusban határozott úgy, hogy az Apple köteles engedélyezni az alternatív fizetési rendszerek használatát a helyi randialkalmazásoknak, illetve azt is, hogy azokban más fizetési megoldásokra utaljanak.

A cupertinóiak azonban elmulasztották ezt, ezért a CMA most 5 millió euróra büntette őket, azzal a kitétellel, hogy 50 millió eurós összegig minden héten újabb 5 millió dolláros büntetés lép életbe, ha az almás cég nem hajol meg a döntés előtt. A teljes képhez ugyan hozzátartozik, hogy az Apple-t érintő kötelezettségek egy része (pl. hogy kérhetnek-e jutalékot a külsős fizetéssel bonyolított tranzakciók után) még mindig nem jogerős, de az alternatív fizetési rendszerek engedélyezése nem tartozik a lebegtetett kérdések közé.

A holland versenyhatóság szerint az Apple csak addig jutott az engedélyezésben, hogy a randiappok fejlesztői “kifejezhetik az érdeklődésüket”, ha külsős fizetési megoldást szeretnének alkalmazni. A cupertinóiak továbbá arra kényszerítik a fejlesztőket, hogy válasszanak: alternatív fizetési csatornával élnének, vagy csak utalnának erre az appjukban. A CMA szerint ez ellenkezik a hatósági döntéssel, mivel mindkettőt engedélyezni kellene.

Az Apple ugyanakkor vélhetően számolt a büntetés lehetőségével, és valójában még az 50 millió dolláros sarc sem terhelné meg érezhetően a vállalat kasszáját. Így aztán elhúzódó egyezkedésre számíthatunk Hollandiában, melynek végére a cég gyakorlatára vonatkozó összes döntés jogerőssé válása tehet pontot.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments