szombat, április 13, 2024
Home Iphone Nagy kérdés, lesz-e elég iPhone jövőre

Nagy kérdés, lesz-e elég iPhone jövőre

Az Apple a héten bejelentette az iPhone-ok gyártására vonatkozó 2021-es terveit. Noha az összesített termelés rekordközeli lehet, de az elemzők még így is azt találgatják, lehetséges-e, hogy hiány alakul ki az iPhone készülékekből.

Az Apple kedden jelentette be, hogy a jövő év első felében a tervei szerint 96 millió darab iPhone-t gyárt le. Ez az idei év első feléhez képest közel 30 százalékos növekedés lenne. A vállalat ezzel együtt közölte, 2021 egészében 230 millió iPhone gyártását tervezik. Ez 20 százalékkal haladná meg a 2019-es szintet, és megközelítené a 2015-ben elért, 231,5 millió darabos rekordot – írja a 24/7 Wall St.

A jövő év első felére vonatkozó prognózis magában foglalja az iPhone 12, iPhone 11, valamint az iPhone SE készülékek gyártásait. Egyes iparági források szerint egyébként az iPhone 12 Pro és Pro Max modellek iránt a korábban vártnál erősebb a kereslet. A „sima” 12-es modell kereslete pedig megfelel a várakozásnak, míg a 12 mini iránti kereslet némileg elmarad a várttól.

Ahogy azonban az Apple bemutatta az első 5G-kompatibilis készülékeit, jelentősen megugrott a kereslet az iPhone-ok iránt az idei első kilenc hónapban. Összesen 116 millió készüléket adtak el, ami mindössze 1 százalékkal maradt el a megelőző év azonos időszakában mérttől.

Hiány lehet okostelefonokból 2021-ben?Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Mindazonáltal az új okostelefonok iránt olyan jelentős a kereslet, hogy a gyártók sokszor problémába ütköznek a gyártás során – egyes összetevőkből súlyos hiány is kialakulhat. Nem véletlen, hogy az elemzők felteszik a kérdést: a potenciális hiányok mellett elegendő-e a 96 millió iPhone-ra vonatkozó terv 2021 első felére?

A nagy kérdés az, hogy jövőre hogy alakul az okostelefonok iránti kereslet, főleg az 5G-kompatibilis készülékek növekvő népszerűsége mellett. A piac egésze egyébként az idei évtől várta a felpattanást a gyenge tavalyi eladások után, azonban ezt a koronavírus-járvány megakasztotta. Az IDC előrejelzése szerint az idei év egészében az okostelefon-piac összesített eladása (éves alapon) 9,5 százalékkal, 1,2 milliárd darabra csökkenhet.

Az átalakulást jól mutatja, hogy míg idén nagyjából 1 milliárd darab 4G-kompatibilis készüléket gyártanak, addig jövőre már 825 millió 4G-s mellett 450 millió darab 5G-s telefont szállíthatnak le a gyártók. 2023-ra pedig már 50-50 százalék lehet az eladások aránya.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments