szerda, április 24, 2024
Home Apple hírek Néhány hónapon belül érkezhet az Apple okosszemüvege, de ennek nem mindenki örül

Néhány hónapon belül érkezhet az Apple okosszemüvege, de ennek nem mindenki örül

A hírek szerint az Apple már júniusban bemutatja a régóta várt kevert valóság szemüvegét, ám a cégen belül is vannak, akik ezt komoly hibának tartják.

Azt már régóta óta lehet tudni, hogy a Google-höz, a Metához, a Xiaomihoz és számtalan más gyártóhoz hasonlóan az Apple is saját okosszemüveg fejlesztésén fáradozik, és noha az elmúlt években menetrendszerűen láttak napvilágot azok a pletykák, miszerint a szemüveg bemutatása már a küszöbön áll, ezek eddig egytől-egyig téves információnak bizonyultak. Idő közben ugyanakkor az is kiderült, hogy nem egy készülékről van szó, ugyanis a Google Glass-szerű okosszemüveg mellett az Apple egy hagyományosabb headsetet is fejleszt, ami a hírek szerint a virtuális valóság tartalmak mellett kevert valóság funkciókkal is rendelkezni fog.

Ez utóbbiról egyre több forrás állítja, hogy az Apple már a júniusban megrendezett WWDC fejlesztői konferenciáján leránthatja róla a leplet – ezt támasztja alá az is, hogy a Financial Times rendkívül pontos információkat osztott meg a készülékről, amely szerintük Reality Pro néven kerül majd boltokba, mintegy 3000 dolláros áron – írja a Pocket-Lint. Bár a mai árfolyamon több mint 1,1 millió forintos árazás elsőre megdöbbentően magasnak tűnik, ne felejtsük el, hogy ez még így is 500 dollárral lenne olcsóbb, mint a Microsoft Hololens 2 szemüvege és a Magic Leap 2 fejlesztői verziójánál is nagyjából 300 dollárral kevesebb kerülne.

Az „emberi szem felbontásával” rendelkező okosszemüveget mutatott be a Xiaomi A kínai gyártó a barcelonai Mobil Világkiállításon mutatta be az okosszemüvege fejlesztői verzióját, ami teljesen vezeték nélkül kapcsolódik a telefonunkhoz és akár ránézéssel is felkapcsolhatjuk vele a szobában a lámpát.

A lap információi szerint a Reality Pro az említett készülékekhez hasonlóan leginkább egy síszemüvegre fog emlékeztetni, amelyben két darab, egyenként 4K-s felbontású kijelzőn láthatjuk majd a tartalmakat. A szemüveg képes lesz érzékelni a felhasználó test- és szemmozgását, a processzor teljesítménye pedig a Mac számítógépekben található chipek számítási kapacitásához közelít majd. Arról, hogy mire lehet majd használni a szemüveget, egyelőre kevés infó szivárgott ki, de a Financial Times szerint többek között három dimenziós videókat is lehet majd nézni a Reality Prón, valamint a FaceTime a készülékre optimalizált változatával a felhasználók 3D-s avatarokként is beszélgethetnek majd egymással.

A készülék rendkívül magas ára miatt az Apple a hírek szerint egyelőre limitált kiadásban gondolkodik és úgy számolnak, hogy az első évben nagyjából egymillió Reality Pro headset találhat majd gazdára. Hogy ez optimista vagy pesszimista várakozás, az attól függ, hogy honnan nézzük: a csak MR-funkciókkal rendelkező Hololensből a Microsoft a hírek szerint nagyjából 300 ezer darabot adott el annak 2016-os bevezetése óta, míg a Meta az első évben mintegy 10 millió példányt értékesített az Oculus Quest 2-ből – igaz, ez a készülék a bemutatásakor alig tizedannyiba került, mint az Apple szemüvegének a várható ára, ám a Reality Próval ellentétben csak VR-tartalmak megjelenítésére alkalmas.

A Financial Times információi szerint a szemüveg az Apple munkatársait is megosztotta, a cég tervezői részlegénél ugyanis azt szerették volna, ha inkább kivárnak, hogy később egy olyan készüléket tudjanak bemutatni, ami jóval könnyebb és sokkal inkább hasonlít egy normál szemüveghez. Az Apple vezetősége ezzel szemben azt tartotta fontosnak, hogy minél előbb piacra tudjanak lépni a szemüveggel, és mivel a tervezők által ideálisnak tartott elképzelés miatt akár éveket is csúszhatott volna a szemüveg bemutatása, így végül figyelmen hagyták az aggályaikat.

(A borítókép illusztráció, azon az XRSpace Manova nevű VR-szemüvege látható, Forrás: XRSpace)

Ha unod a monitort, hordj helyette szemüveget A berlini IFA-n két vállalat, a Lenovo és a TCL is bemutatott olyan készüléket, ami az ígéretek szerint leválthatja nem csak a számítógépek, de az okostelefonok kijelzőjét is. A technológiának ugyanakkor egyelőre megvannak a maga hátrányai.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments