vasárnap, május 26, 2024
Home Apple hírek Nem ilyen áprilist várt a világ, de a héten jöhet a feketeleves

Nem ilyen áprilist várt a világ, de a héten jöhet a feketeleves

Látszólag minden rendben van az amerikai részvénypiacon, az S&P 500 az áprilisi 1,5 százalékos áprilisi emelkedés után 8,6 százalékkal áll magasabban, mint az év elején. Ráadásul ennek nagy része az olyan technológiai és növekedésorientált részvényeknek köszönhető, mint a Microsoft, az Amazon és a Google-anyavállalat Alphabet.

Elfedett problémák

A felszín alatt azonban a gazdaság olyan komoly szektorai, mint a szállítmányozás, a félvezetők és a kis kapitalizációjú részvények áprilisban estek, így az úgynevezett defenzív szektorok felülteljesítették a piac egészét, ami komoly problémákra utalhat.

A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei a Napi.hu hírlevelében.

Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.

Ezután megkapja a Napi.hu Hírleveleit reggel és este.

Az elemzők szerint a piaci szereplőket egy csomó dolog készteti óvatosságra. Ezek közül a legfontosabb az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos vita, illetve az attól való félelem, hogy a Federal Reserve agresszív monetáris szigorítása recessziót idézhet elő.

A befektetők kezdenek óvatosabbá válni. Még mindig sokan tartanak a recessziótól és piac és a gazdaság gyengeségétől az év második felében

– mondta Aaron Dunn, az Eaton Vance értékpapírosztályának vezetője a Reutersnek.

A piac olyan részei gyengélkedtek, mint például a kisebb vállalatok részvényeiből álló Russell 2000 index, ez 1,9 százalékot esett áprilisban. A szállítási szektort lefedő Dow Jones Transportation Average  mindeközben 2,9 százalékot veszített az értékéből. Az egyik legrégebbi technikai teória, a Dow-elmélet szerint ez a divergencia rossz jel, arra utal, hogy a cégek raktárra termelnek. Szintén aggasztó jel volt a Philadelphia SE Semiconductor index 7,3 százalékos esése, mivel a chipeket a termékek széles skáláján belül felhasználják. Igaz, ez utóbbi index még így is 18 százalékos éves emelkedést mutat.

A piaci félelmek középpontjában álló regionális bankok sem szerepeltek igazán jól. A KBW regionális banki index 3,5 százalékot veszített értékéből a hónap folyamán, miután a héten a First Republic Bank részvényei is megrogytak.

A héten a befektetők a Fed ülésre összpontosítanak, a központi bank várhatóan szerdán újabb 25 bázispontos kamatemelést jelent be. De napirenden van még egy csomó gyorsjelentés is, köztük az Apple-é csütörtökön.

Az S&P 500 jó szereplése nagyon koncentrált volt. Mindössze hét részvény  az Apple, a Microsoft, az Alphabet, az Amazon, a Tesla, a Meta Platforms és a Nvidia  volt felelős csütörtökig az éves emelkedés több mint 88 százalékáért. 

Az elmúlt időben mindenesetre az optimisták és a pesszimisták is megtalálták azt, ami igazolhatta a hozzáállásukat. Előbbiek a megacapok eredményeinek és az erős gazdasági adatoknak örülhettek, utóbbiak a gazdaságilag érzékeny szektorokban működő vállalatok kedvezőtlen híreire összpontosíthattak.

A UPS részvényei 10 százalékot zuhantak kedden, miután a világ legnagyobb csomagküldő vállalata az éves bevételét az előrejelzések alsó határára ígérte, és figyelmeztetett a volumenekre nehezedő tartós nyomás miatt. Másnap az Old Dominion Freight Line részvényei szintén 10 százalékot estek, miután a teherfuvarozó cég elmaradt a negyedéves profit- és bevételi becslésektől.

Nehéz ilyen környezetben pesszimistának lenni

Ennek ellenére az első negyedévben a profitok eddig összességében a vártnál jobban alakultak. A Refinitiv szerint az S&P 500-as index cégeinek alig több mint fele jelentett eddig, nyereségük átlagosan 1,9 százalékkal esett vissza az első negyedévben az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Április elején még 5,1 százalékot várt a piac.

Ráadásul a csütörtöki adatok a fogyasztói kiadások gyorsulását mutatták az első negyedévben. Márpedig ahogy az egyik legjobb elemzőcég, a Yardeni Research szakértői írták, nehéz recesszióról beszélni, amikor a fogyasztók jövedelme növekszik, és többet költenek árukra és szolgáltatásokra egyaránt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments