A Foxconn – az Apple egyik legnagyobb iPhone-beszállítója – már jó egy éve terjeszkedik az elektromos mobilitási üzletág felé együttműködések kialakításával, egyebek között a kínai Byton elektromos autó gyártó vállalattal, a kínai Zhejiang Geely Holding Group konszernnel, valamint a Stellantis autóipari konszernnel.

A Foxconn ebben a hónapban jelentette be az amerikai Fisker Inc. elektromos autógyártó vállalattal kötött megállapodását évi legalább 150 ezer autó gyártásáról 2023-tól. A Foxconn és a PTT a thaiföldi piacra szánt elektromos autók és alkatrészeik közös gyártásáról írt alá szándéknyilatkozatot virtuális ceremónia keretében, a thaiföldi miniszterelnök részvételével. Az együttműködési szerződés keretében a felek “nyílt technológiai platformot” biztosítanak mind a hardver, mind a szoftverek tekintetében az elektromos autók gyártásához a thaiföldi autógyártók számára.

A megállapodás termelési és beruházási nagyságrendjét a felek hétfőn tett közös bejelentésükben nem közölték. Az együttműködés technológiai platformja a Foxconn által vezetett MIH ipari szövetségre épül, amely a bejelentés szerint költséghatékony megoldásokat kínál majd az autógyártók számára elektromos autók előállításához.

A tajvani Foxconn tervei szerint 2025 és 2027 között már 10 százalékban fedezi majd a világ elektromos autóiparának alkatrész-beszállítói és szolgáltatási igényét, köszönhetően annak a technológiai tudásnak, amire a világ legnagyobb elektronikai alkatrész-beszállítójaként szert tett.