szerda, március 22, 2023
Home Apple hírek Nem véletlen emlékeztet egy népszerű sci-fi sorozatra a NASA új szkafandere

Nem véletlen emlékeztet egy népszerű sci-fi sorozatra a NASA új szkafandere

Az űrügynökségnek az Axiom Space fejleszti az új szkafandert, a dizájnhoz pedig egy ismert sci-fi sorozat kosztüm mesterét is felkérték.

A NASA már egy ideje fejleszti az Artemis küldetésre szánt szkafandert, amit végül az Axiom Space fog szállítani, és ahogy maga az újabb Holdra szállás, úgy az űrruha is egyre közelebb jut a megvalósuláshoz. A lentebbi cikkben írtunk arról, hogy a küldetés szempontjából kritikus űrhajó hosszas hányattatás után megérkezett a Holdhoz, és azóta vissza is tért.

Az Orion megérkezett a Holdhoz Az űreszköz, ami később legénységet szállít majd a Hold felé, közel került a Hold felszínéhez és sikeresen teljesítette a manővert, ami a pénteki pályára állásához szükséges. Az első képek is elkészültek az Orion 16 kamerájának segítségével.

A most bemutatott prototípus a NASA által kifejlesztett xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) dizájnára épül – és ez az első teljesen új szkafander, amit a NASA az elmúlt 40 évben kifejlesztett. A xEMU lényege a moduláris megoldás, amit mindenféle szélsőséges viszony elviselésére át lehet alakítani. Erőssége amellett, hogy védelmet nyújt, az, hogy a földi környezetben megszokott, nagyobb mozgásszabadságot is lehetővé teszi – ez például egyáltalán nem volt jellemző az Apollo program nehézkes űrruháira.

Most tehát a xEMU alapján továbbgondolt prototípust mutattak be, amit immár egy magánvállalat, az Axiom Space fejleszt – a bemutatóra tegnap került sor. Érdekesség, hogy ezt a végső változatot az Axiom majd bérbe adja a NASA számára missziókhoz. Mint Mike Suffredini, az Axiom Space vezérigazgatója nyilatkozott a bemutatón:

“Az Axiom Space Artemis III szkafandere meg fog felelni a Hold déli pólusa által támasztott összetett kihívásoknak, és segít nekünk jobban megérteni a Holdat, hogy lehetővé tegyük a hosszú távú jelenlétet azon az égitesten.”

Mint azt a Space.com írja a sajtótájékoztató kapcsán, 2022-ben a NASA 228,5 millió dolláros megbízást adott az Axiomnak egy 1,26 milliárd dolláros szerződés keretében az ügynökség következő generációs űrruháinak megépítésére az Artemis Hold-missziók támogatására. Az új ruha neve immár Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), ami a NASA eredeti elképzelésének megfelelően jóval nagyobb mozgásszabadságot tesz lehetővé a korábbi szkafandereknél. Mindezt természetesen fokozott védelmi megoldások, valamint több, direkt a Holdra szán eszközök beépítése mellett.

A végső változat, amit az űrhajósok majd a Holdon viselnek, az természetesen fehér külső réteget kap majd, hogy védje az asztronautát az égitest világos részein az extrém napsugárzástól. A szerdai bemutatón azonban a ruha egy speciális külső borítást kapott, amit az Axiom logója és a cég márkaszínei, a kék, fekete és narancs díszített. Érdekesség, de a szkafander kapcsán az Axiom együttműködött Esther Marquis jelmeztervezővel, aki az Apple TV+ alternatív Apollo történeti sorozatán, a For All Mankind-on dolgozott – ezt a külső borítást pedig ő tervezte, így nem véletlen, hogy valóban betyárul néz ki.

Az Axiom nem kezdő az űriparban, hiszen ez a vállalat képezi ki a különböző, az ISS-re küldött magánmissziók asztronautáit, sőt saját kereskedelmi űrállomást is fejleszt. Ennek ellenére ez az első eset, hogy a cég kifejezetten űrbe szánt szkafandert fejleszt, sőt egyenesen egy olyat, amit a Holdra szánnak.

Egy ismeretlen magánvállalat elkezdett építeni egy űrállomást Nagy a mozgolódás a kereskedelmi űrállomások területén, a NASA is ebben látja a Nemzetközi Űrállomás folytatását.

A jelenlegi tervek szerint az emberiség 2025 decemberében tér majd vissza a Holdra az Artemis 3 misszió keretében – ekkor fog először az égitestre lépni női asztronauta is.

(Kép: Axiom Space)

Source

Most Popular

Az Apple sokat kritizált lépését veheti át a Samsung

Korábban sok kritika érte a cupertinói vállalatot, amiért kivette a töltőt a dobozból, ám úgy tűnik, hamarosan a Samsung is hasonló útra léphet. ...

KárpátHír • Hírek Kárpátaljáról, Ukrajnából Önnek!

A Kremlben elrendelték, hogy senki sem használhatja az Apple mobiljait az épületben. A Reuters információi szerint az oroszok a nyugati kémektől tartanak. Source

Különleges hadművelet indul az iPhone ellen

Az orosz kormányzat nem szeretne egyetlen Apple okostelefont sem látni a minisztériumi tisztségviselők kezében. A Kommerszant tegnapi beszámolója szerint orosz kormányzati körökben kötelezően el...

Recent Comments