szerda, november 29, 2023
HomeApple hírekTim Cookot ezért nem érdekli, hogy az Apple újabb bevételcsökkenést jelentett

Tim Cookot ezért nem érdekli, hogy az Apple újabb bevételcsökkenést jelentett

Az Apple bevételei 3%-kal 94,8 milliárd dollárra csökkentek az év első három hónapjában, mivel a fogyasztók a fenyegető recessziós félelmek miatt visszafogják az okostelefonokra és számítógépekre fordított kiadásaikat.

A vállalat bevétele valamivel jobb volt, mint amire a Wall Street számított, de ez mégis a második egymást követő negyedéves bevételcsökkenést jelentette az iPhone-gyártó számára. Az Apple nettó nyeresége is több mint 3%-kal, közel 24,2 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi negyedévhez képest.

Az Apple (AAPL) azzal próbálta megnyugtatni a befektetőket, hogy közel 90 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást jelentett be. Az Apple (AAPL) részvényei csütörtökön az eredmények után alig több mint 1%-kal emelkedtek a zárás utáni kereskedésben.

A folyamatos bevételcsökkenés ellenére voltak fényes pontok a jelentésben

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elmondta, hogy az Apple a kihívásokkal teli makrogazdasági környezet ellenére „márciusi negyedéves rekordot ért el az iPhone eladások tekintetében”, és hogy az aktív készülékek telepített bázisa minden idők legmagasabb értékét érte el.

Az Apple a negyedévben 20,9 milliárd dolláros szolgáltatási értékesítési rekordot is elért. A szolgáltatási üzletág – amelybe az Apple Music és az Apple TV+ is beletartozik – egyre fontosabb bevételi forrást jelent az Apple számára, amely kevésbé ciklikus, mint a hardvereladások. Az Apple jelenleg több mint 975 millió fizetős előfizetést tart nyilván szolgáltatásai körében, ami 150 millióval több, mint egy évvel korábban – mondta Luca Maestri pénzügyi igazgató az elemzőknek.

Cook azt is hozzátette: „Különösen elégedettek voltunk a feltörekvő piacokon tapasztalt teljesítményünkkel, és minden idők rekordját értük el Mexikóban, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Szaúd-Arábiában, Törökországban és az Egyesült Arab Emírségekben, valamint számos márciusi negyedéves rekordot, többek között Brazíliában, Malajziában és Indiában”.

Globális aggodalmak

Az Apple legutóbbi negyedéves eredménybeszámolója a PC- és okostelefon-eladások globálisan tapasztalt erőteljes visszaesése közepette készült a korábbi hullámvölgy után. A Gartner adatai szerint a PC-szállítások világszerte 30%-kal csökkentek 2023 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. A globális okostelefon-szállítások 14,6%-kal zuhantak az elmúlt negyedévben az IDC piackutató cég külön adatai szerint.

Ennek ellenére a vállalat vártnál jobb értékesítési jelentése „azt sugallja, hogy az Apple prémium okostelefon-üzletága talán elszigetelt a romló fogyasztói bizalom és a romló makrogazdasági kilátások miatti aggodalmaktól” – mondta Jesse Cohen, az Investing.com vezető elemzője egy nyilatkozatában.

Az Apple csütörtöki jelentése lezárja a Szilícium-völgy szorosan figyelt eredményszezonját az általánosabb gazdasági aggodalmak közepette. Mind az öt nagy technológiai vállalat felülmúlta a Wall Street becsléseit, de a számok jelenleg éles képet festenek az iparágról. Az Apple és társai egykor látszólag korlátlan növekedést élveztek. Most ezek a cégek az eladások és a nyereség növelésével küzdenek – vagy csökkenést könyvelnek el.

Átgondolt MI-használat

Cook csütörtökön kifejtette gondolatait a mesterséges intelligenciáról is, amelyet sok nagy technológiai vállalat az elmúlt hónapokban a fő fókuszába helyezett.

„Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy megfontoltan és átgondoltan közelítsük meg ezeket a dolgokat, és számos olyan kérdés van, amelyet rendezni kell … de a potenciál mindenképpen nagyon érdekes, és nyilvánvalóan hatalmas előrelépést tettünk az MI integrálásában” a termékeinkbe és szolgáltatásainkba – mondta Cook. „Óriási dolognak tekintjük az MI-t, és továbbra is nagyon átgondoltan fogjuk beleszőni a termékeinkbe”.

Növekedési rekord Indiában

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook szerint India „hihetetlenül izgalmas piac” és „fő fókuszpont” a vállalat számára, mivel az indiai üzlet „negyedéves rekordot döntött, nagyon erősen, kétszámjegyű növekedést érve el éves szinten”. India „fordulóponthoz érkezett” – mondta a cég vezetője a vállalat második negyedéves eredménybeszámolóján.

Az Apple ambiciózus kiskereskedelmi terjeszkedést térképezett fel Indiában a múlt hónapban, amikor Cook hét év óta első indiai útja során két kiskereskedelmi üzletet nyitott, Mumbaiban és Delhiben. Az Apple vezérigazgatója dicsérte a „piac dinamizmusát”, és azt állította, hogy „hihetetlenül vibráló”.

„Összességében nem is lehetnék elégedettebb és izgatottabb a márka iránti lelkesedéstől, mint amit ott látok. Rengeteg ember kerül a középosztályba, és úgy érzem, hogy India egy fordulóponton van, nagyon jó ott lenni” – mondta Cook.

Cook legutóbbi indiai útja során találkozott Narendra Modi miniszterelnökkel, valamint Ashwini Vaishnaw elektronikai és informatikai miniszterrel és Rajeev Chandrasekhar informatikai államtitkárral, és ígéretet tett a vállalat indiai beruházási elkötelezettségére.

A technológiai óriás szemmel tartja India hatalmas piacát, ahol a növekvő középosztály az eladások növekedésének motorja, és potenciálisan az Apple készülékek millióinak gyártásának hazai bázisává válhat – az Apple diverzifikálja ellátási láncát Kínától.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Source

Most Popular

Recent Comments