vasárnap, július 14, 2024
Home Apple hírek Tim Cookot ezért nem érdekli, hogy az Apple újabb bevételcsökkenést jelentett

Tim Cookot ezért nem érdekli, hogy az Apple újabb bevételcsökkenést jelentett

Az Apple bevételei 3%-kal 94,8 milliárd dollárra csökkentek az év első három hónapjában, mivel a fogyasztók a fenyegető recessziós félelmek miatt visszafogják az okostelefonokra és számítógépekre fordított kiadásaikat.

A vállalat bevétele valamivel jobb volt, mint amire a Wall Street számított, de ez mégis a második egymást követő negyedéves bevételcsökkenést jelentette az iPhone-gyártó számára. Az Apple nettó nyeresége is több mint 3%-kal, közel 24,2 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi negyedévhez képest.

Az Apple (AAPL) azzal próbálta megnyugtatni a befektetőket, hogy közel 90 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást jelentett be. Az Apple (AAPL) részvényei csütörtökön az eredmények után alig több mint 1%-kal emelkedtek a zárás utáni kereskedésben.

A folyamatos bevételcsökkenés ellenére voltak fényes pontok a jelentésben

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elmondta, hogy az Apple a kihívásokkal teli makrogazdasági környezet ellenére „márciusi negyedéves rekordot ért el az iPhone eladások tekintetében”, és hogy az aktív készülékek telepített bázisa minden idők legmagasabb értékét érte el.

Az Apple a negyedévben 20,9 milliárd dolláros szolgáltatási értékesítési rekordot is elért. A szolgáltatási üzletág – amelybe az Apple Music és az Apple TV+ is beletartozik – egyre fontosabb bevételi forrást jelent az Apple számára, amely kevésbé ciklikus, mint a hardvereladások. Az Apple jelenleg több mint 975 millió fizetős előfizetést tart nyilván szolgáltatásai körében, ami 150 millióval több, mint egy évvel korábban – mondta Luca Maestri pénzügyi igazgató az elemzőknek.

Cook azt is hozzátette: „Különösen elégedettek voltunk a feltörekvő piacokon tapasztalt teljesítményünkkel, és minden idők rekordját értük el Mexikóban, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Szaúd-Arábiában, Törökországban és az Egyesült Arab Emírségekben, valamint számos márciusi negyedéves rekordot, többek között Brazíliában, Malajziában és Indiában”.

Globális aggodalmak

Az Apple legutóbbi negyedéves eredménybeszámolója a PC- és okostelefon-eladások globálisan tapasztalt erőteljes visszaesése közepette készült a korábbi hullámvölgy után. A Gartner adatai szerint a PC-szállítások világszerte 30%-kal csökkentek 2023 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. A globális okostelefon-szállítások 14,6%-kal zuhantak az elmúlt negyedévben az IDC piackutató cég külön adatai szerint.

Ennek ellenére a vállalat vártnál jobb értékesítési jelentése „azt sugallja, hogy az Apple prémium okostelefon-üzletága talán elszigetelt a romló fogyasztói bizalom és a romló makrogazdasági kilátások miatti aggodalmaktól” – mondta Jesse Cohen, az Investing.com vezető elemzője egy nyilatkozatában.

Az Apple csütörtöki jelentése lezárja a Szilícium-völgy szorosan figyelt eredményszezonját az általánosabb gazdasági aggodalmak közepette. Mind az öt nagy technológiai vállalat felülmúlta a Wall Street becsléseit, de a számok jelenleg éles képet festenek az iparágról. Az Apple és társai egykor látszólag korlátlan növekedést élveztek. Most ezek a cégek az eladások és a nyereség növelésével küzdenek – vagy csökkenést könyvelnek el.

Átgondolt MI-használat

Cook csütörtökön kifejtette gondolatait a mesterséges intelligenciáról is, amelyet sok nagy technológiai vállalat az elmúlt hónapokban a fő fókuszába helyezett.

„Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy megfontoltan és átgondoltan közelítsük meg ezeket a dolgokat, és számos olyan kérdés van, amelyet rendezni kell … de a potenciál mindenképpen nagyon érdekes, és nyilvánvalóan hatalmas előrelépést tettünk az MI integrálásában” a termékeinkbe és szolgáltatásainkba – mondta Cook. „Óriási dolognak tekintjük az MI-t, és továbbra is nagyon átgondoltan fogjuk beleszőni a termékeinkbe”.

Növekedési rekord Indiában

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook szerint India „hihetetlenül izgalmas piac” és „fő fókuszpont” a vállalat számára, mivel az indiai üzlet „negyedéves rekordot döntött, nagyon erősen, kétszámjegyű növekedést érve el éves szinten”. India „fordulóponthoz érkezett” – mondta a cég vezetője a vállalat második negyedéves eredménybeszámolóján.

Az Apple ambiciózus kiskereskedelmi terjeszkedést térképezett fel Indiában a múlt hónapban, amikor Cook hét év óta első indiai útja során két kiskereskedelmi üzletet nyitott, Mumbaiban és Delhiben. Az Apple vezérigazgatója dicsérte a „piac dinamizmusát”, és azt állította, hogy „hihetetlenül vibráló”.

„Összességében nem is lehetnék elégedettebb és izgatottabb a márka iránti lelkesedéstől, mint amit ott látok. Rengeteg ember kerül a középosztályba, és úgy érzem, hogy India egy fordulóponton van, nagyon jó ott lenni” – mondta Cook.

Cook legutóbbi indiai útja során találkozott Narendra Modi miniszterelnökkel, valamint Ashwini Vaishnaw elektronikai és informatikai miniszterrel és Rajeev Chandrasekhar informatikai államtitkárral, és ígéretet tett a vállalat indiai beruházási elkötelezettségére.

A technológiai óriás szemmel tartja India hatalmas piacát, ahol a növekvő középosztály az eladások növekedésének motorja, és potenciálisan az Apple készülékek millióinak gyártásának hazai bázisává válhat – az Apple diverzifikálja ellátási láncát Kínától.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments