szerda, március 22, 2023
Home Apple hírek Több techcég, köztük a Spotify is versenyellenesnek nevezi az Apple-t!

Több techcég, köztük a Spotify is versenyellenesnek nevezi az Apple-t!

TECH HÍREK – Egy nyílt levelet juttattak el az EU versenyjogi biztosának, Margrethe Vestagernek.

 

Kilenc cég vezérigazgatója írt egy közös levelet, amiben kifejtik, hogy az Apple illegális, versenyellenes viselkedést tanúsít a zenestreamelő szolgáltatások terén. A levél címe „Téma: Felhívás a digitális „kapuőrök” versenyellenes gyakorlata elleni gyors és határozott fellépésre”, és mögötte találhatjuk Daniel Ek-et, a Spotify vezérigazgatóját és alapítóját, éés mellette például a Proton vezetőségéből is találhatunk egy aláíró felet. A levelet magyarra fordítva idézzük:

„Azért fordulunk Önhöz, hogy gyors és határozott fellépést kérjünk az Európai Bizottságtól egyes globális „digitális kapuőrök”, különösen az Apple versenyellenes és tisztességtelen gyakorlata ellen. Az Apple évek óta tisztességtelen korlátozásokkal sújtja vállalkozásainkat. Ezek a korlátozások akadályozzák fejlődésünket és károsítják az európai fogyasztókat. Ezek közé tartozik az App Store-nak az Apple saját fizetési rendszeréhez való kötése, az alkalmazásfejlesztők túlzott jutalékával; a mesterséges akadályok létrehozása, amelyek megakadályozzák, hogy vállalkozásaink szabadon kommunikáljanak ügyfeleinkkel; a fejlesztők saját felhasználóik adataihoz való hozzáférésének korlátozása; valamint a feltételek szeszélyes megváltoztatása. Az Apple monopolhelyzetben van a mobil ökoszisztémája felett, és túlzott bérleti díjakat szed ki az alkalmazásfejlesztőkből, akiknek nincs más választásuk, mint az App Store-ban maradni, hogy elérjék az európai fogyasztókat.

Ezért gyors döntést kérünk az Apple ellen a zenei streaming szolgáltatásokkal kapcsolatos jogellenes, versenyellenes magatartása miatt indított versenyjogi ügyben. A Bizottság kifogásközlésében az Apple ellen leírt versenyellenes magatartások közül sokat nemcsak a zenei streamingszolgáltatások, hanem számtalan más alkalmazásszolgáltató is érzékel, akik az iOS App Store-on keresztül kívánnak árukat és szolgáltatásokat kínálni. A kifogásközlés közel két éves, és a visszaélések és a fogyasztóknak okozott károk mindaddig folytatódni fognak, amíg a jogorvoslat nem lesz érvényesítve. A konkrét App Store-ügyön túl az uniós hatóságoknak sürgősen meg kell vizsgálniuk az Apple visszaélő magatartását más területeken is, például a könyvkiadás, a webes szoftverek, a kommunikáció és a piacterek területén,” írja a levél, amiről a MacRumors számolt be.

Az Eurpai Unió korábban az Apple mellett más cégek ellen is felszólalt. Ennek eredménye lett az, hogy az iPhone-okon nemsokára kötelező lesz az USB-C port alkalmazása, de szoftveresen is bele szokott avatkozni a történésekbe. Az Apple App Store hamarosan engedélyezheti (kényszerből), hogy a sideloading (nem közvetlenül róla származó applikációk futtatását), illetve a fejlesztők a más app store-okhoz való hozzáférést megvalósulhassanak.

Még nem tudni, hogy az EU lépni fog-e a levél kapcsán, de mivl korábban a fellépés miatt kényszerítették az Apple-t az USB-C-re, nem kizárt, hogy jogi lépés lesz ebből.

Forrás: WCCFTech

Source

Most Popular

Az Apple sokat kritizált lépését veheti át a Samsung

Korábban sok kritika érte a cupertinói vállalatot, amiért kivette a töltőt a dobozból, ám úgy tűnik, hamarosan a Samsung is hasonló útra léphet. ...

KárpátHír • Hírek Kárpátaljáról, Ukrajnából Önnek!

A Kremlben elrendelték, hogy senki sem használhatja az Apple mobiljait az épületben. A Reuters információi szerint az oroszok a nyugati kémektől tartanak. Source

Különleges hadművelet indul az iPhone ellen

Az orosz kormányzat nem szeretne egyetlen Apple okostelefont sem látni a minisztériumi tisztségviselők kezében. A Kommerszant tegnapi beszámolója szerint orosz kormányzati körökben kötelezően el...

Recent Comments