péntek, június 21, 2024
Home Apple hírek Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

A Qi2 mágneseket hoz az univerzális vezeték nélküli töltésbe, de a kényelemnél többről van szó.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

2023 januárjában a Wireless Power Consortium (WPC) bemutatta a világnak a Qi2-t – a Qi vezeték nélküli töltési szabvány jelentős frissítését. Épp egy teljes évtized telt el azóta, hogy a vezeték nélküli töltés először megjelent az okostelefonokon. Az új Qi2 szabvánnyal a WPC azt reméli, hogy egy csapásra megoldja a technológia legnagyobb problémáit – az energiahatékonyságtól a kényelemig.

A Qi2 nagyrészt az Apple-nek köszönheti létezését. A vállalat szorosan együttműködött a WPC-vel, hogy integrálja az iPhone MagSafe technológiáját az új szabványba. Ez az úgynevezett „mágneses teljesítményprofil” egyben a rápattintható tartozékok egész jövőbeli ökoszisztémájának is megnyitja az ajtót. Természetesen a Qi2 sokkal többet tartalmaz ennél, ezért ebben a cikkben tekintsük át a Qi2-vel érkező összes frissítést, és azt, hogy mikor kerülhet a közeli okostelefonra.

Mi az a Qi2? Hogyan frissíthető a normál vezeték nélküli töltéshez képest?

Amint fentebb említettük, a Qi2 mágneses teljesítményprofilja a meglévő Qi szabványhoz képest a frissítés nagy részét képezi. A mágnesgyűrű azonban nem csak azért van jelen, hogy kényelmesebbé tegye a töltést. Inkább azt is biztosítja, hogy okostelefonja tökéletesen illeszkedjen a töltőhöz. Ahhoz, hogy megértsük, miért fontos ez, érdemes először is beszélni a vezeték nélküli töltés működéséről.

Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

Dióhéjban a vezeték nélküli töltés az elektromágneses indukció törvényén alapul. Minden egyes vezeték nélküli töltőben talál egy rézhuzaltekercset. Amikor csatlakoztatja a töltőt, az ezen a tekercsen áthaladó elektromos áram mágneses mezőt hoz létre. A vezeték nélküli töltést támogató telefonok hátsó műanyag vagy üveg burkolata alatt egy tekercs is található. És amikor a készüléket egy töltőpárnára helyezi, a korábbi mágneses mező elektromos áramot indukál a telefon tekercsében.

Bár a vezeték nélküli töltés mögött meghúzódó ötlet elég egyszerű, az energiaátvitel hatékonysága csökken, amint növeli a távolságot a két tekercs között. Lehet, hogy észrevette, hogy telefonja elég gyorsan leáll, ha például leemeli a vezeték nélküli töltőről. Ugyanez a koncepció érvényes vízszintes irányban is – ha a tekercsek nincsenek egy vonalban, a töltési sebesség csökken. Az alábbi ábra mindkét esetet mutatja:

Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

A Qi2 mágnesei megoldják ezt a problémát az adó- és vevőtekercsek szinte tökéletes összehangolásával. És mivel a vezeték nélküli töltés során jellemzően elveszett energia hővé alakul, a készülék nem is melegszik fel annyira. Ezáltal a Qi2 sokkal kevésbé károsítja az okostelefon akkumulátorának állapotát hosszú távon.

Végül a Qi2 mágneses gyűrűje valószínűleg új, gyorsan rögzíthető tartozékok özönét is eredményezi majd a piacon. Ezt már láthattuk, hiszen számos nem töltőként funkcionáló MagSafe-tartozékot vásárolhat, például állványt, pénztárcát, sőt még hűtőventilátort is az iPhone-hoz.

A WPC szerint a Qi2 szoros csatolása gyorsabb vezeték nélküli töltést tesz lehetővé. A szabvány kezdetben ugyanazzal a 15 W-os korláttal fog megjelenni, de a szabvány érésekor magasabb teljesítményprofilok érkezhetnek.

Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

Az Android Authoritynek adott interjújában a WPC marketingigazgatója elmondta, hogy a Qi2.1 frissített változata valamikor 2024 közepén meghozza a gyors vezeték nélküli töltést. A szervezet az okosórák és a táblagépek támogatását is támogatja. Kezdetben azonban a Qi2 csak telefonokat és vezeték nélküli fülhallgatókat céloz majd meg.

A Qi2 szigorú szabvány. A gyártóknak át kell esniük egy tanúsítási eljáráson, és csak az ellenőrzött termékek viselhetik a szabvány logóját. Ez biztosítja, hogy a hamisított vagy nem biztonságos termékek ne kerüljenek a mindenki számára elérhető boltokba, például az Amazonra.

A The Verge-nek adott közelmúltbeli nyilatkozatában a WPC azt mondta, hogy a mágnesek méretét és erősségét is előírja az erős kapcsolat biztosítása érdekében. Összességében a testület azt állítja, hogy elkötelezett e szabványok betartatása mellett, mivel nem akarja felhígítani a Qi márkajelzést.

Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

Végül a Qi2 szabvány hitelesítést igényel, ami nem ugyanaz, mint a felülről származó tanúsítási folyamat. Egyszerűen fogalmazva, az eszközök egyszerűen megtagadhatják az áramfelvételt a nem megfelelő töltőktől, amelyek nem követik a Qi2 kézfogási eljárásait. Továbbra is találhat harmadik féltől származó vezeték nélküli töltőket majd olyan neves márkáktól mint a Belkin és az Anker.

Mely telefonok és vezeték nélküli töltők támogatják a Qi2-t?

A WPC még nem véglegesítette a Qi2 szabványt, de célja, hogy valamikor 2023-ban legyen konkrét specifikációja. Arra is számít, hogy a Qi2-vel rendelkező eszközök a 2023-as ünnepi szezonra időben megjelennek a piacon.

Tudjuk, hogy a WPC-nek közel 400 tagja van, köztük a legtöbb okostelefon márka, így az új szabvány 2024-ben széles körben elérhető lesz. Sajnos ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag az összes 2023-as okostelefon továbbra is első generációs Qi vezeték nélküli töltést fog használni.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments