Home Apple hírek A törvényeket még az Apple sem tudja kikerülni

A törvényeket még az Apple sem tudja kikerülni

Az Apple a környezetvédelem miatt spórolja ki új készülékei mellől a fülhallgatót és a töltőt, azonban ezt bizonyos országokban mégsem teheti. Itt pedig faramuci megoldással volt kénytelen előállni a gyártó.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, az új iPhone 12-es szériát már töltő és fülhallgató nélkül szállítja az Apple. A vállalat hosszasan értekezett ennek az értelméről, és természetesen leginkább a környezetvédelmi szempontokat hozták fel érvként. A töltő és a fülhallgató kihagyásával ugyanis kevesebb elektromos hulladék termelődik, és a cég jogosan feltételezi, hogy a felhasználók jelentős része egyébként is rendelkezik már ilyen eszközökkel, tehát nem feltétlenül kell egy újabb adag.

Azt persze nem igazán hangoztatja az Apple, hogy ezen nyilvánvalóan spórol is, és nem csak a töltő és a fülhallgató elhagyásán, hanem így a doboz is kisebbé válhat, ami pedig a szállításkor jelent extra dollárokat.

Persze, a kisebb doboz is jobb környezetvédelmi szempontból, tehát végső soron nem lehet azt mondani, hogy az Apple kizárólag a saját pénztárcáját nézi. Ezzel együtt persze számos felhasználónak mégiscsak hiányozhatnak ezek a kiegészítő alkatrészek, amik így a telefon megvásárlása után további költségeket eredményeznek: a töltőadapter körülbelül 8 ezer forintba, és a legolcsóbb EarPods fülhallgató és szintén nagyjából ennyibe kerül.

Forrás: Origo

Akadnak azonban bizonyos országok, ahol nagyon faramuci helyzet állt elő. Egészen konkrétan Franciaországban már biztosan úgy kerültek piacra az új iPhone 12-es modellek, hogy azok mellé az ország törvényei szerint kötelező fülhallgatót mellékelni.

Az Apple azonban emiatt nem tervezte át a csomagolást, úgyhogy a kiegészítőt egy külön dobozban, a készüléket rejtő dobozzal egybe csomagolva értékesíti.

Ez összességében azt jelenti, hogy az iPhone 12-t így egy jóval nagyobb “csomagban” kapjuk meg, mintha eleve egy olyan dobozt tervezett volna az Apple, amiben elfér a fülhallgató és adott esetben a töltő is, így tehát a vállalat megoldása Franciaországban egészen biztosan több hulladékot fog termelni.

Ráadásul ebben az esetben is csak az abszolút minimumot teljesíti az Apple, hiszen töltőt még Franciaországban sem rejt egyik doboz sem, úgy látszik, hogy erről még az ottani törvények sem rendelkeznek. Szintén érdekes lesz látni, hogy mi a helyzet a korábbi iPhone-modellekkel, hiszen ezek egy részét továbbra is forgalomban tartja majd a gyártó, azonban ezek csomagolását szintén áttervezte, és kikerült mellőlük a fülhallgató és a töltő. Gyaníthatóan ezeknél is ilyen faramuci megoldást használnak majd.

Az iPhone 12 mellé az Apple bemutatta az új, vezetéknélküli MagSafe-töltőket is, melyek mágnesesen cuppannak rá a készülékek (vagy a szintén újonnan bemutatott tokok) hátuljára, ezzel megkönnyítve a felhasználók dolgát. Az Apple valószínűleg úgy gondolta, hogy sokan fogják ezt a megoldást választani, így az alap töltő tényleg felesleges lenne, azonban nem szabad elfelejteni, hogy itt csak a MagSafe töltő 17 ezer forintba kerül, ami mellé szintén szükségünk lesz a 8 ezer forintos adapterre.

Mindez azért különösen fájó pont, mert lassan már a középkategóriás androidos telefonoknál is alapnak számít, hogy a gyártó egy gyorstöltőt mellékel a készülékhez, azonban az Apple már az alap, hagyományos töltőt is inkább megspórolja. Ráadásul az androidos telefonoknál még a “pótlást” is könnyebb megoldani, hiszen a számos eszköznél használható USB-C-s kábelek mégiscsak gyakrabban fordulnak elő, mint a kizárólag az iPhone-hoz használható Lightning-kábel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments