Home Apple hírek A törvényeket még az Apple sem tudja kikerülni

A törvényeket még az Apple sem tudja kikerülni

Az Apple a környezetvédelem miatt spórolja ki új készülékei mellől a fülhallgatót és a töltőt, azonban ezt bizonyos országokban mégsem teheti. Itt pedig faramuci megoldással volt kénytelen előállni a gyártó.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, az új iPhone 12-es szériát már töltő és fülhallgató nélkül szállítja az Apple. A vállalat hosszasan értekezett ennek az értelméről, és természetesen leginkább a környezetvédelmi szempontokat hozták fel érvként. A töltő és a fülhallgató kihagyásával ugyanis kevesebb elektromos hulladék termelődik, és a cég jogosan feltételezi, hogy a felhasználók jelentős része egyébként is rendelkezik már ilyen eszközökkel, tehát nem feltétlenül kell egy újabb adag.

Azt persze nem igazán hangoztatja az Apple, hogy ezen nyilvánvalóan spórol is, és nem csak a töltő és a fülhallgató elhagyásán, hanem így a doboz is kisebbé válhat, ami pedig a szállításkor jelent extra dollárokat.

Persze, a kisebb doboz is jobb környezetvédelmi szempontból, tehát végső soron nem lehet azt mondani, hogy az Apple kizárólag a saját pénztárcáját nézi. Ezzel együtt persze számos felhasználónak mégiscsak hiányozhatnak ezek a kiegészítő alkatrészek, amik így a telefon megvásárlása után további költségeket eredményeznek: a töltőadapter körülbelül 8 ezer forintba, és a legolcsóbb EarPods fülhallgató és szintén nagyjából ennyibe kerül.

Forrás: Origo

Akadnak azonban bizonyos országok, ahol nagyon faramuci helyzet állt elő. Egészen konkrétan Franciaországban már biztosan úgy kerültek piacra az új iPhone 12-es modellek, hogy azok mellé az ország törvényei szerint kötelező fülhallgatót mellékelni.

Az Apple azonban emiatt nem tervezte át a csomagolást, úgyhogy a kiegészítőt egy külön dobozban, a készüléket rejtő dobozzal egybe csomagolva értékesíti.

Ez összességében azt jelenti, hogy az iPhone 12-t így egy jóval nagyobb “csomagban” kapjuk meg, mintha eleve egy olyan dobozt tervezett volna az Apple, amiben elfér a fülhallgató és adott esetben a töltő is, így tehát a vállalat megoldása Franciaországban egészen biztosan több hulladékot fog termelni.

Ráadásul ebben az esetben is csak az abszolút minimumot teljesíti az Apple, hiszen töltőt még Franciaországban sem rejt egyik doboz sem, úgy látszik, hogy erről még az ottani törvények sem rendelkeznek. Szintén érdekes lesz látni, hogy mi a helyzet a korábbi iPhone-modellekkel, hiszen ezek egy részét továbbra is forgalomban tartja majd a gyártó, azonban ezek csomagolását szintén áttervezte, és kikerült mellőlük a fülhallgató és a töltő. Gyaníthatóan ezeknél is ilyen faramuci megoldást használnak majd.

Az iPhone 12 mellé az Apple bemutatta az új, vezetéknélküli MagSafe-töltőket is, melyek mágnesesen cuppannak rá a készülékek (vagy a szintén újonnan bemutatott tokok) hátuljára, ezzel megkönnyítve a felhasználók dolgát. Az Apple valószínűleg úgy gondolta, hogy sokan fogják ezt a megoldást választani, így az alap töltő tényleg felesleges lenne, azonban nem szabad elfelejteni, hogy itt csak a MagSafe töltő 17 ezer forintba kerül, ami mellé szintén szükségünk lesz a 8 ezer forintos adapterre.

Mindez azért különösen fájó pont, mert lassan már a középkategóriás androidos telefonoknál is alapnak számít, hogy a gyártó egy gyorstöltőt mellékel a készülékhez, azonban az Apple már az alap, hagyományos töltőt is inkább megspórolja. Ráadásul az androidos telefonoknál még a “pótlást” is könnyebb megoldani, hiszen a számos eszköznél használható USB-C-s kábelek mégiscsak gyakrabban fordulnak elő, mint a kizárólag az iPhone-hoz használható Lightning-kábel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Csinosabbá válhatnak az Apple számítógépei

Többek közt búcsúzhat a Touch Bar a laptopokról, megújulhat végre az iMac. A rendre jól értesültnek bizonyuló Ming-chi Kuo piacelemző szerint nem csak a saját...

Újabb cég fordult az EU-hoz az Apple adó miatt

Újabb tartalomterjesztő platform fordult panasszal az Európai Bizottság versenyügyi szervéhez az Apple által az App Store piactéren keresztül végzett értékesítések kapcsán számított jutalékrendszere miatt....

Legyőzte az Apple-t a kis magyar cég

Különleges élmény volt, hogy »egy lapon« emlegetnek a világ egyik legnagyobb márkájának vezérigazgatójával, még ha bírósági tárgyalási idézés is volt, azt viszont már...

Appon belüli vásárlásokat is megoszthatóvá tesz az Apple

Kiterjeszti az App Store Family Sharing funkcióját az Apple: a megoldással a családtagok már az olyan alkalmazáson belüli vásárlásaikat is megoszthatják egymás között, mint...

Recent Comments