szombat, május 25, 2024
Home Macbook A vártnál gyengébb hardverrel érkezhet az új Mac Pro

A vártnál gyengébb hardverrel érkezhet az új Mac Pro

A gyártás során támadt gondok miatt az eredetileg tervezettnél gyengébb hardver hajthatja az új csúcs-számítógépet.

Az Apple 2020 őszét követően fokozatosan kivezette az Intel-alapú Maceket, így az aktuális modellek elsöprő többségét már csak a házon belül fejlesztett, ARM-alapú M-processzorokkal vásárolhatjuk meg.

Az utolsó mohikán a kínálat abszolút csúcsát képviselő Mac Pro, amely továbbra is az Intel Xeon W-platformon alapul. A profiknak és ipari felhasználása szánt masina 2019 decemberében frissült utoljára, így az előrejelzések szerint jövőre már ez is generációt vált, a legfrissebb pletyka viszont arról szól, hogy az utódja gyengébb lehet az eddig vártnál.

A jelentés forrása a Bloomberg szerzője, a többnyire jól értesültnek bizonyuló Mark Gurman, aki néhány hete szellőztette meg, hogy a negyedik generációs Mac Pro az M1 Ultra és az M2 Extreme chipekkel fog érkezni, melyek közül az utóbbi 48 CPU- és 152 GPU-maggal tépi le a fejünket. A szivárogtató azonban a legfrissebb hírlevelében váratlanul korrigálta magát, és immáron azt írja, hogy nem érdemes az M2 Extreme-re várnunk.

Gurman szerint ugyanis a cupertinóiaknak gondokat okoz a SoC összetettsége, és aggódnak a költségek elszállása miatt, így inkább teljesen lemondtak az új csúcs-chip gyártásáról. A frissített Mac Pro ehelyett kizárólag a 24 CPU- és a 76 GPU-magot hozó M2 Ultra processzorra épülhet, amit több memória, nagyobb tárhely és egyéb extrák igénylésével turbózhatnak majd fel a vásárlók.

A jelenlegi paletta fényében ez egyébként nem feltétlenül kompromisszum, hiszen az M1 chipnél is a tavaly bemutatott Ultra-variáns jelenti a csúcsot, amely lényegében két darab M1 Max SoC-ot takar. Ami pedig a többi érkező újdonságot illeti, Gurman előrejelzése alapján 2023-ban M2 Pro chipre épülő Mac minit, Mac Prót és 14 hüvelykes MacBook Prót is kapunk, míg a 16 hüvelykes MacBook Pro az M2 Max-processzorral erősít majd.

Mindez persze csak pletyka, és ahogy az M2 Extreme-mel kapcsolatos helyesbítés is mutatja, bármikor módosulhatnak az aktuális „jóslatok”.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments