Home Apple Watch Az idei iPhone megkaphatja az Always On kijelzőt

Az idei iPhone megkaphatja az Always On kijelzőt

A Bloomberg jelentette, hogy az Apple idén ősszel megjelenő iPhone-jai lehetnek az elsők, melyek az Always On Display (AOD) funkcióval lesznek szerelve. Ha minden igaz, az Apple Watch okosórákban megismert mindig éber kijelzőhöz hasonlót kaphatnak a cég mobiltelefonjai.

iPhone 12

iPhone 12

Fotó: Brendon Thorne / Bloomberg / Getty Images Hungary

Az Always On kijelző egyáltalán nem újdonság az almáskerten kívül, az androidos mobilok között elterjedt funkcióról van szó. Elsőként még a Nokia vezette be 2009-ben az N86-os Symbian-rendszerű készülékén, majd implementálta 2010-ben a többi AMOLED-panellel szerelt Symbian-mobilba (Nokia N8, C7, C06-01 és E7). Innentől kezdve standard funkcióvá vált a Nokia készülékeiben, az összes Windows Phone-rendszert futtató mobilban is megjelent 2013-tól.

Az Android-alapú készülékek piacán a 2016-tól számít csúcskategóriában alapfunkciónak, ekkor vezette be a Samsung a Galaxy S7-tel és az LG a G5-tel.

Az, hogy mindig aktív a kijelző egy bizonyos része, mely az időt és értesítéseket hivatott megjeleníteni, maximum 3% extra energiát használ egy teljes nap alatt egy AMOLED-kijelzős mobilból, mivel ez a kijelzőpanel lehetőséget biztosít arra, hogy csak az aktív pixelek legyenek megvilágítva.

Az, hogy az Apple nem vezette be eddig, érthetetlen. Az iPhone X megjelenésével átállt a cég a csúcs-csúcskészülékeiben az OLED-kijelzőkre, tavaly ősszel pedig az SE kivételével a teljes iPhone-kínálatukat OLED-panellel szerelt mobilokkal frissítették. Óráikban pedig két éve, hogy elérhető az Always On kijelző.

A Bloomberg szerint az Apple egy új típusú kijelző bevezetését tervezheti, mely elősegíti a jobb üzemidő elérését. Ezalatt az új típusú kijelző alatt vélhetően egy LTPO-panelt (alacsony hőmérsékletű polikristályos oxid) ért a lap, amit az Apple Watch 5 óta a cég órái is használnak.

Az LTPO-panel egyik nagy előnye, hogy nincs szükség a kijelzővezérlő és az SoC grafikus egysége között további komponensekre, így a frissítés 1 és 120 Hz között dinamikusan változhat, ezzel pedig jelentősen csökkenthető a kijelző fogyasztása. Például ha a készüléket lerakjuk, miközben bekapcsolva marad a tárcsázó, a mobil leveheti a képfrissítést 1 Hz-re, hisz az időn és az akkumulátor állapotán kívül nem kell más mozgást megjelenítenie. Ellenben ha kézbe vesszük, és elkezdünk görgetni a névjegyek között, visszaválthat 60 vagy akár 120 Hz-re is, amivel sokkal folyékonyabb látványt biztosít.

Az LTPO-technika az Apple saját szabadalma, de a Samsung és az LG is gyártja ezt a technológiát, így az androidos mobilok között már megjelent: a OnePlus 9 Pro vagy a Samsung S21 Ultra is LTPO-panellel szereltek, míg például az egy évvel korábbi Samsung S20 Ultra a nagyon hasonló technikájú hibrid-oxid- és polikristályos szilícium- (HOP) kijelzőt kapott.

Az Apple bízhat az idén ősszel bemutatásra kerülő mobiljaiban, az előzetes jelentések szerint 90 millió darabbal készülnek a startra.

Most Popular

Kiderült, hogy mikor jöhet az új iPhone SE

A jelentések szerint 2022 elején dobja majd piacra a jelenlegi iPhone SE utódját az Apple. Az Apple beszállítóláncából származó információk szerint lesz új iPhone SE,...

Az idei iPhone megkaphatja az Always On kijelzőt

A Bloomberg jelentette, hogy az Apple idén ősszel megjelenő iPhone-jai lehetnek az elsők, melyek az Always On Display (AOD) funkcióval lesznek szerelve. Ha...

Ősszel mutathatja be az Apple az új MacBook Prókat, rögtön kettőt is

Az Apple valamikor szeptember és november között rántja majd le a leplet az új MacBook Prókról, de 2022-ig nem lehet majd őket megvenni. ...

Évek óta várt funkciót kaphat az iPhone 13 | 24.hu

Több szivárogtató is állítja már, hogy az Apple idén ősszel érkező iPhone-jai Always –On Displayt is kapnak, amit eddig csak okosórán vezetett be a...

Recent Comments