szerda, november 29, 2023
HomeApple hírekElérte az 50 millió eurót az Apple hollandiai trösztellenes büntetése

Elérte az 50 millió eurót az Apple hollandiai trösztellenes büntetése

Az Apple továbbra sem tett megfelelő engedményeket a helyi randiappoknak.

Januárban már foglalkoztunk a témával, hogy a holland Fogyasztóvédelmi és Piacfelügyeleti Hatóság (ACM) heti 5 millió, de legfeljebb 50 millió eurós büntetést szabott ki az Apple-re, amíg az nem engedélyezi az alternatív fizetési megoldások használatát a helyi randialkalmazásoknak az iOS operációs rendszeren.

Az almás cég a napokban újabb 5 milliós büntetést kapott a nyakába, s ezzel elérte az 50 milliós határt, ám a Reuters jelentése szerint nem kizárt, hogy mégsem áll meg itt a büntetések sorozata.

Pedig nem arról van szó, hogy az Apple ne tett volna engedményeket, ám ezekkel nem igazán sikerült meggyőznie a hatóságokat. A randiappoknak ugyan engedélyezte az alternatív fizetési megoldásokat, de csak azzal a kitétellel, hogy az emellett döntők nem kínálhatnak alkalmazáson belüli vásárlásokat, ami pont a fejlesztői bevételek fő forrása.

A cupertinóiak továbbá a saját fizetési megoldásuk 30%-os jutalékát is 27%-ra csökkentették, ám ehhez az appok üzemeltetőinek havi eladási kimutatásukat kell benyújtaniuk, hogy az Apple számon tudja tartani az őt megillető összeget.

Az ügy most ott áll, hogy az Apple nemrég újabb javaslatcsomagot nyújtott be a hatósághoz, melynek elbírálás alatt álló tartalmától függ majd, hogy további büntetésekkel sújtják-e a céget. Az almás vállalatnak ugyanakkor sokkal nagyobb gondja is van a CMA-nál, az EU új digitális piaci törvényjavaslata ugyanis teljes egészében szétzúzná az App Store dominanciáját.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

Recent Comments