Home Iphone Ez a hálózat kinyírja az iPhone-ok wifijét

Ez a hálózat kinyírja az iPhone-ok wifijét

Carl Schou fejlesztő fedezett fel egy új hibát az iOS-ben: egy bizonyos névre keresztelt hálózatra történő csatlakozással az Apple telefonjain teljesen elszáll a wifi. A bug miatti kellemetlenség a felhasználók által is orvosolható ugyan, de okozhat kellemetlen perceket, ha a készülék rendszerszinten letiltja a wifi használatát.

Schou Twitteren közzétett videója alapján a „%p%s%s%s%s%n” nevű otthoni hálózatára történő csatlakozás után omlott össze iPhone-ján a wifi. A készülék nemcsak a wifin keresztül történő internetelérést és az új hálózatok utáni keresést tiltotta le, hanem elvágta a rendszer hozzáférését a vezeték nélküli hálózaton történő bármilyen adatátvitelhez, így például az AirDrophoz is.

A hiba a készülék újraindítása és a wifihálózat nevének (SSID) átírása után is fennáll.

MIÉRT TÖRTÉNik EZ?

A hálózat különös nevében lehet a magyarázat. A programozási nyelvek a változók kimeneti karakterláncokká történő formázására használják a „százalékjel [karakter]” szintaxist. Az SSID végén található „%n” pedig jelentheti a kimeneti karakterlánc függvényhez továbbított változóba mentését. Így amennyiben a wifi alrendszer az SSID-t változtatás nélkül küldi tovább az iOS egy belső könyvtárának, ahol karakterlánc-formázás történik, ott a hálózat nevét parancsként értelmezi a rendszer, és beleír a memóriába. Ezt az iOS veszélyként érzékeli, és válaszként letiltja a felhasználó számára a wifi használatát.

Mivel speciális karaktersor a veszélyes hálózat SSID-ja, így a legnagyobb gondot a „%p%s%s%s%s%n” névre keresztelt nyilvános nyílt hálózatok jelenthetik a felhasználók számára.

Szerencsére a készülék hardverében nem okoz hibát a bug, és a szoftver által letiltott wifi is visszakapcsolható.

HOGYAN JAVÍTHATÓ A PROBLÉMA?

Amennyiben áldozatul esne, a készülék újraindítása után a Beállítások – Általános – Alaphelyzetbe állítás – Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása lehetőséggel visszahozható a készülék wifije az életbe.

Ezzel az eszköz összes hálózati beállítása törlődik, így elfelejt minden korábbi vezeték nélküli kapcsolatot – mobilhálózati beállítást és VPN-t is –, köztük a veszélyes hálózat nevét is. Ennek elvégzése után pedig újra képes az eszköz a wifit használni. Igaz, az újracsatlakozás során meg kell adni a korábban már megadott és elmentett jelszavakat.

Most Popular

Bosszantó hibától szabadulhatnak meg az iPhone-osok

Az operációs rendszer legújabb frissítése többek között az iPhone 12-es készülékekhez szabott MagSafe Battery Pack támogatását is elhozta. A telefonok hátuljához mágnesesen kapcsolódó, hátizsák...

Hamarosan itt vannak az új MacBook Pro laptopok

Szeptember és november között érkezik meg állítólag az új, 14 és 16 hüvelykes Apple MacBook Pro. Mark Gurman a Bloomberg hírlevél-szolgáltatásán keresztül újabb érdekességeket közölt...

Magyar fotós fényképe lett a 2021-es iPhone Photography Awards győztese

A zsűri Kerekes Istvánt díjazta az Év fotósa címmel a 14. iPhone Photography Awardson. Szép magyar sikerrel zárult a 14. iPhone Photography Awards....

Ha így mobilozunk, nem lesz több új iPhone – Napi.hu

A felhasználók 2-3 évente cserélik a telefonjaikat, mert megjelent egy új modell, vagy az előző tönkrement, amiben a profitmaximalizálásra törő gyártók is érdekeltek....

Recent Comments