kedd, május 28, 2024
Home Iphone Ez a hálózat kinyírja az iPhone-ok wifijét

Ez a hálózat kinyírja az iPhone-ok wifijét

Carl Schou fejlesztő fedezett fel egy új hibát az iOS-ben: egy bizonyos névre keresztelt hálózatra történő csatlakozással az Apple telefonjain teljesen elszáll a wifi. A bug miatti kellemetlenség a felhasználók által is orvosolható ugyan, de okozhat kellemetlen perceket, ha a készülék rendszerszinten letiltja a wifi használatát.

Schou Twitteren közzétett videója alapján a „%p%s%s%s%s%n” nevű otthoni hálózatára történő csatlakozás után omlott össze iPhone-ján a wifi. A készülék nemcsak a wifin keresztül történő internetelérést és az új hálózatok utáni keresést tiltotta le, hanem elvágta a rendszer hozzáférését a vezeték nélküli hálózaton történő bármilyen adatátvitelhez, így például az AirDrophoz is.

A hiba a készülék újraindítása és a wifihálózat nevének (SSID) átírása után is fennáll.

MIÉRT TÖRTÉNik EZ?

A hálózat különös nevében lehet a magyarázat. A programozási nyelvek a változók kimeneti karakterláncokká történő formázására használják a „százalékjel [karakter]” szintaxist. Az SSID végén található „%n” pedig jelentheti a kimeneti karakterlánc függvényhez továbbított változóba mentését. Így amennyiben a wifi alrendszer az SSID-t változtatás nélkül küldi tovább az iOS egy belső könyvtárának, ahol karakterlánc-formázás történik, ott a hálózat nevét parancsként értelmezi a rendszer, és beleír a memóriába. Ezt az iOS veszélyként érzékeli, és válaszként letiltja a felhasználó számára a wifi használatát.

Mivel speciális karaktersor a veszélyes hálózat SSID-ja, így a legnagyobb gondot a „%p%s%s%s%s%n” névre keresztelt nyilvános nyílt hálózatok jelenthetik a felhasználók számára.

Szerencsére a készülék hardverében nem okoz hibát a bug, és a szoftver által letiltott wifi is visszakapcsolható.

HOGYAN JAVÍTHATÓ A PROBLÉMA?

Amennyiben áldozatul esne, a készülék újraindítása után a Beállítások – Általános – Alaphelyzetbe állítás – Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása lehetőséggel visszahozható a készülék wifije az életbe.

Ezzel az eszköz összes hálózati beállítása törlődik, így elfelejt minden korábbi vezeték nélküli kapcsolatot – mobilhálózati beállítást és VPN-t is –, köztük a veszélyes hálózat nevét is. Ennek elvégzése után pedig újra képes az eszköz a wifit használni. Igaz, az újracsatlakozás során meg kell adni a korábban már megadott és elmentett jelszavakat.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments