szombat, május 25, 2024
Home Apple hírek Ezt tudja egy telefon, ami 600 ezer forintba kerül

Ezt tudja egy telefon, ami 600 ezer forintba kerül

A Samsung Galaxy S23 Ultra Snapdragon processzort és 200 megapixeles kamerát is kapott, emellett pedig nagyjából minden tud, amit egy mai csúcskategóriás telefonnak tudnia kell. Kérdés, hogy ez mennyire fogja meggyőzni a vásárlókat arról, hogy érdemes kiadniuk 600 ezer forintot egy új telefonra.

Ahogy a népszerű zenekarok életében is eljön az a pillanat, amikor már inkább a meglévő rajongótáboruknak készítenek zenét, az elmúlt években ez a jelenség a vezető telefongyártóknál is egyre világosabban elkezdett kirajzolódni. Az iPhone 14 őszi bemutatója kapcsán már írtunk róla, hogy az Apple-nek a prémium szegmensben tapasztalható, toronymagas piacvezetői pozíciója megőrzése érdekében ma már sokkal fontosabb, hogy a látványos újítások helyett évről-évre egy megbízhatóan kiszámítható telefonnal biztosítsák, hogy akik korábban iPhone-t vettek, azok továbbra se gondolkozzanak a váltáson, a február elején bemutatott S23 Ultra alapján pedig úgy tűnik, hogy a Samsungnál is ehhez hasonlóan gondolkodnak.

Azzal nyilvánvalóan a koreai gyártónál is tisztában vannak, hogy az 1000 dollár feletti, úgynevezett ultra prémium szegmensben nem csak megelőzni, de még megközelíteni sem fogják soha az iPhone eladásait, hiszen ebben az árkategóriában az Apple-nek még 2022 második negyedévében is közel 80%-os volt a részesedése, noha az év során ebben az időszakban értékesítették a legkevesebb telefont. A Samsung az S23 Ultra kategóriájában más gyártókkal sem igazán van versenyben, hiszen azok a kínai cégek, akik veszélyesek lehetnének rájuk, az elmúlt években nem igyekeztek behozni a nemzetközi piacra a csúcskategóriás készülékeik legerősebb változatait, így többek között a Xiaomi 12S Ultra és a Honor Magic 4 Ultimate is csak Kínában került forgalomba. A Samsungnál emiatt valójában csak a saját, korábbi eladásaikhoz tudják mérni az Ultra sikerét, ez viszont idén nem indokolta, hogy a gyártónak merész és innovatív húzásokkal kelljen megerősítenie a pozícióját.

A Samsungnál vélhetőleg elégedettek lehettek, amikor ránéztek az S22-széria eladásaira, hiszen miközben az okostelefon-piac a tavalyi évben 2013 óta nem látott mélyrepülést produkált, a Samsung pedig nagyjából 12-13 millióval kevesebb telefont értékesített, mint az azt megelőző évben, ez a visszaesés a prémium kategóriás telefonjaikat látszólag egyáltalán nem érintette: amíg az S21 szériából egy év alatt 20-25 millió darabot sikerült értékesíteniük, addig az S22 széria eladásai a hírek szerint megközelíthették, vagy akár át is léphették a 30 milliót. Bár ez a fellendülés részben annak is köszönhető, hogy a Samsung időközben kivonta a forgalomból a Note-szériát, de mivel az annak a helyére érkező, hajlítható kijelzős Z-sorozat szintén jobb számokat produkált, mint a Note, így a Samsung összességében jóval több csúcskategóriás telefont értékesíthetett tavaly, mint korábban. Mindebben pedig nagyon komoly szerepe volt az S22 Ultrának, ami messze a tavalyi széria legkelendőbb modellje volt.

Forma-1-es hasonlattal szólva a Samsung a fentiek miatt a saját tempójában autózhat, és leginkább arra kellett odafigyelniük, hogy az S23 Ultrával egy olyan telefont dobjanak piacra, amelyre szívesen fognak váltani azok a felhasználók, akik 2-3 év után újabb modellre cserélnék a korábbi Samsung-telefonjukat. Ennek megfelelően az Ultrában nem igazán találunk korszakalkotó újdonságokat, ellenben a Samsungtól megszokott módon egy szinte minden elemében tökéletesen összerakott készüléket kapunk, a tavalyi modellre jellemző, idegesítő bugok nélkül.

Exynos helyett Snapdragon

Ahogy a bemutató kapcsán már szó volt róla, a telefon egyik legnagyobb újdonsága igazából nem is újdonság, hiszen a koreai gyártó idén úgy döntött, hogy parkolópályára teszi a saját fejlesztésű Exynos-processzorát, így az S23-széria Európába is a Qualcomm legújabb processzorával, a Snapdragon 8 Gen 2-vel érkezik. Ez persze azt is jelenti, hogy a Samsung kevésbé tudja magát megkülönböztetni a többi, szintén ugyanezt a processzort használó gyártótól, de mivel a Galaxy S23 Ultra az egyik legelső telefon, amiben az új rendszerchip megtalálható, így mégis helyzeti előnyben vannak a konkurenciával szemben. Nem meglepő módon az általunk tesztelt, 12 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel ellátott modell a benchmark tesztek szerint is az egyik legerősebb androidos telefon a piacon, ami a hétköznapi használat során sem okoz csalódást a sebességével, igaz, ez ebben a kategóriában minden készülékről elmondható.

A telefon formaterve semennyit sem változott az S22 Ultrához képest, ami egyáltalán nem baj, hiszen ebben a méretben már nagyon kevés mozgástere van a tervezőknek, ha olyan telefont szeretnének alkotni, ami egyszerre néz ki jól, emellett pedig viszonylag kényelmesen is kezelhető. A Samsung telefonjára mindkettő igaz: a Galaxy Note-sorozat külsőségeit megöröklő készülék igazán jellegzetes dizájnnal rendelkezik, ez viszont az S23-sorozat másik két tagjával szemben nem megy a használhatóság rovására; még úgy sem, hogy 163x78x9 milliméteres méretével és 234 grammos tömegével az S23 Ultra még a csúcskategóriás telefonok között is egy igencsak tekintélyt parancsoló darab. Külön jó pont, hogy bár az S23 Ultrának a hátlapja is üvegből készült, a borítás egyáltalán nem csúszik és az ujjlenyomatok sem látszanak meg rajta, igaz, mivel a legtöbb felhasználó minden bizonnyal tokban fogja tartani a telefont, így ez kevésbé lényeges szempont. A készüléket egyébként elöl és hátul is Gorilla Glass Victus 2 védőüveg borítja, ami a gyártó szerint kibírja, ha a telefont egyméteres magasságból betonra ejtjük, de a Youtube-on fellelhető tesztek alapján azért érdemes tokkal is védeni a készüléket.

A fejlettebb védőüveget leszámítva a kijelző ugyanaz, mint a tavalyi Ultrában, aminek az az oka, hogy a Samsung nem is nagyon tudott volna hova fejlődni: a 6,8 colos, 3088×1440 pixeles felbontású AMOLED kijelző jelenleg minden szempontból a legjobbak között van, az 1750 nites maximális fényerejének köszönhetően tűző napsütésben is tökéletesen látható, az LTPO technológiának köszönhetően pedig 1 és 120Hz között tudja állítani a képfrissítési rátát. Utóbbi azt jelenti, hogy ha a kijelzőn valamilyen mozgás van (például scrollozunk a képernyőn vagy videót nézünk rajta), akkor a telefon szép, folyamatos képet biztosít, viszont ha nem történik semmi, akkor nem fogyasztja fölöslegesen az akkumulátort, és automatikusan lecsökkenti a képfrissítés gyakoriságát.

200 megapixeles kamera

Bár ahogy fentebb írtuk, az S23 Ultrával a Samsung célja láthatóan nem az volt, hogy mindenben felüllicitálják a tavalyi csúcsmodellt, néhány látványosabb fejlesztés azért így is került a telefonba, amelyek közül az egyik a hátlapi kamerarendszert érinti. Itt a gyártó több dolgot is kicserélt, de a legfontosabb változás egyértelműen az, hogy a főkameránál a 108 megapixeles ISOCELL HM3 szenzor helyét egy 200 megapixeles ISOCELL HP2 szenzor vette át. Az új szenzor minimálisan nagyobb, mint a korábbi, az f/1.7-es rekeszértéknek köszönhetően pedig több fényt is tud beengedni, emellett a pixel binning technológiának köszönhetően képes 16 pixelt összevonva egyesíteni azok fényerejét. Utóbbi funkció nem újdonság, ugyanakkor a HP2 szenzor más előnyökkel is rendelkezik, ilyen például, hogy jobban képes belőni az expozíciós értéket, elkerülve a túlságosan világos fotókat, valamint sötét környezetben gyorsabban képes megtalálni a fókuszt.

A telefon alapból 12 megapixeles fotókat készít, azonban ha ez nem felel meg az elképzeléseinknek, akkor a menüben egy gombnyomással válthatunk 50 vagy akár 200 megapixeles felbontásra is. Utóbbinak a fényképek mérete miatt igazából nem sok értelme van, az 50 megapixeles módot viszont érdemes folyamatosan bekapcsolva tartani, ugyanis a tapasztalataink szerint a telefon ilyenkor érezhetően jobb minőségű képeket készít. Ez vélhetően részben a szoftveres megoldásoknak is köszönhető, ugyanakkor a fényképekbe belenagyítva az is látszik, hogy 50 megapixeles módban a képek részletessége is sokat javul. Szintén átlag feletti a telefon portréfotós funkciója is: az S23 Ultra még egy ágas-bogas bokornál is szinte tökéletesen pontosan különíti el egymástól a hátteret és az előteret, erre a szintű precizitásra a legtöbb versenytárs jelenleg nem képes.

Az S23 Ultra telefotó kamerái nem változtak a tavalyi modellhez képest, aminek nem is lett volna sok értelme, hiszen a Samsung csúcsmobilja eddig is egyedülálló volt abban, hogy a készülékben két, egy 3x-os és egy 10x-es optikai zoomra képes telefotó lencse is található. A zoommal készült fotók minősége ennek ellenére is javult némileg, hiszen a 200 megapixeles kamera a felbontása miatt sokkal alkalmasabb arra, hogy a digitális zoomból is értékelhető eredményt hozzon ki. Bár 100x-os ráközelítésnél a fényképek már értelemszerűen nem lesznek olyanok, amiket szívesen raknánk ki az Instagramra, az azért mindenképpen elismerésre méltó, hogy egy óriásplakátot lefotózva olyan betűk is tisztán olvashatóvá válnak a fényképen, amiket szabad szemmel már nem láthatunk. Bár a Samsungnak az elmúlt napokban magyarázkodnia kellett amiatt, hogy az S23 Ultra kifejezetten a Hold fotózására kifejlesztett funkciója nagyobb mértékben használja a mesterséges intelligenciát, mint azt a felhasználók gondolnák, ugyanakkor az óriásplakátos példából kiindulva nyilvánvaló, hogy a rendkívüli zoom nem kizárólag a neurális hálózatok munkáját dicséri, hiszen a betűk nem csak olvashatóak, de értelmes szöveget is alkotnak, amit az MI önmagától aligha tudna kitalálni (A lenti fotókon nem a szóban forgó óriásplakát látható, itt a betűk kevésbé láthatóak).

Bár a nagy látószögű objektív a puszta adatok alapján nem sokat változott, érdemes megjegyezni, hogy a Samsung kicserélte a kameraszenzort, így az S23 Ultrában a Sony IMX563 helyett immár egy IMX564 szenzort találunk. Nem tudjuk, hogy ennek vagy inkább a szoftveres megoldásoknak köszönhető, de a telefon sokkal részletesebb nagy látószögű fotókat készít, mint az elődje, igaz, ez a különbség inkább csak akkor érzékelhető, ha jobban belenagyítunk a fotókba.

A pixel binningnek és a nagyobb rekeszértéknek köszönhetően az S23 Ultra az éjszakai fotók terén is jobban teljesít, mint az elődje. Ez elsősorban a fényképek világosságában nyilvánul meg, amiben az Ultra nem csak a Samsung tavalyi telefonjánál, de a legtöbb csúcskategóriás telefonnál jobbnak bizonyult. A telefon a videók tekintetében is fejlődött, hiszen az idei Ultrával immár nem csak 24, de másodpercenként 30 képkockás sebességgel is rögzíthetünk 8K-s videókat, és természetesen itt is ugyanúgy érvényes, hogy sötét környezetben is valamivel világosabb képet kapunk.

Bár azt nem tudnánk határozottan állítani, hogy összességében ma az S23 Ultra készíti a legjobb fotókat, ugyanakkor az biztos, hogy a rendkívüli zoomnak és a rengeteg beállításnak köszönhetően az egyik legszélesebb repertoárral rendelkezik az okostelefonok között, ami nagyjából minden környezetben képes kiemelkedő fotókat készíteni, így nehezen tudnánk elképzelni, hogy a telefon kamerája bárkit eltántorítana a vásárlástól. Ha negatívumokat kéne mondanunk, akkor azt említhetnénk, hogy a korábbi Samsung telefonokhoz hasonlóan néha az S23 Ultra is hajlamos arra, hogy túlszaturálja a képeket, emellett ha valaki elfelejti bekapcsolni az 50 megapixeles módot, az nyilvánvalóan csak az árnyékát fogja kapni annak, amire a telefon képes lenne.

Kiemelkedő üzemidő

Mivel a Samsung a fenntarthatóság jegyében továbbra sem tesz töltőt a telefon dobozásba, így nem tudjuk megmondani, hogy a 45 wattos gyorstöltéssel mennyi időbe telik feltölteni a telefon 5000 milliamperórás akkumulátorát, de más, hasonló töltési teljesítménnyel és akkumulátorral rendelkező telefonokból kiindulva egész biztos, hogy legalább egy órát rá kell szánnunk a töltésre. Ami jó hír, hogy a Samsung továbbra is kiválóan optimalizálja a telefonjait, így az S23 Ultrától is az átlagosnál hosszabb üzemidőre számíthatunk, bár ez nyilván nagyban függ attól, hogy milyen beállításokkal és mire használjuk a telefonunkat. Mi adaptív fényerővel, 120Hz-es képfrissítéssel és a legnagyobb felbontással használtuk a telefont olyan alkalmazásokkal, mint a Chrome vagy a Facebook, ebben a felállásban pedig azt tapasztaltuk, hogy a telefon akkumulátorának töltöttsége egy napi használattal (ami nagyjából öt óra képernyőidőt jelent) alig több mint 50%-ot csökkent. Ez alapján az S23 Ultra üzemideje optimális esetben akár a két napot is elérheti, de az biztos, hogy ha valaki nem forgat több órás videókat a telefonjával, annak nem kell attól tartania, hogy a készülék a nap végére lemerül.

Érdemes megemlíteni, hogy bár az elmúlt hetekben számos újság számolt be arról, hogy az S23 Ultra az úgynevezett USB Power Delivery funkció bekapcsolásával képes arra, hogy az akkumulátor kihagyásával közvetlenül a hálózatról nyerje a működéséhez szükséges áramot, ez a funkció egyelőre csak a felhasználók egy szűkebb körének érhető el, és egyelőre nincs hír arról, hogy később Magyarországon is megjelenne a telefonokban.

Bár nem exkluzív funkció, de a felhasználók biztosan értékelni fogják, hogy a telefon bemutatása után néhány héttel a Samsung egy nagyobb vérfrissítést hajtott végre a Bixby hangasszisztensnél, ami jóval többet tud, mint eddig. Bár az a funkció, hogy a telefon a beírt üzeneteink alapján a mi hangukon tudjon válaszolni a beérkező hívásokra, Magyarországon egyelőre még szintén nem elérhető, de például a sima text-to-voice megoldást már a hazai Samsungok is tudják, vagyis ha éppen nem tudjuk felvenni a telefonunkat, akkor egy üzenetet begépelve a készülék beolvassa azt a hívó félnek.

A telefon egyéb funkcióit tekintve leginkább csak magunkat tudnánk ismételni, hiszen az S22 Ultrához képest nem sok minden változott: az idei készülék szintén IP68-as víz-és porvédelmet kapott, a sztereó hangszóró továbbra is kiemelkedő hangminőséget produkál egy okostelefonhoz képest, megtalálható benne a készülékházba becsúsztatható digitális toll, az adatkapcsolati lehetőségek között pedig az 5G mellett megtaláljuk az Ultra Widebandet (UWB) és a Wi-Fi 6e-t is. Bár gyakorlati jelentősége egyelőre nem sok van, de a Samsung ezzel minimálisan lemaradt a konkurenciától, hiszen több gyártó, például a OnePlus és a Xiaomi már Wi-Fi 7-et rakott a legújabb csúcstelefonjaiba, noha minden bizonnyal még évekbe fog telni, mire ez a szabvány szélesebb körben is elterjed.

Mi a biometrikus azonosításban sem vettünk észre változást a korábbi modellekhez képest, ami azt jelenti, hogy a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó többnyire megbízhatóan működik, de azért előfordult, hogy elsőre nem ismerte fel az ujjlenyomatunkat, az arcazonosítás pedig sötétben is pontosan működik, ám ebben a tekintetben az S23 Ultra nem tartozik a legfürgébbek közé. Szőrszálhasogatásnak tűnhet, de érdemes azért megjegyezni, hogy a Samsung a tavalyi szériánál átállt a Z-tengelyes lineáris motorról az X-tengelyes lineáris motorra, ami a haptikus visszacsatolásra is hatással volt. Bár az X-tengelyes lineáris motort hagyományosan jobbnak tartják, ugyanakkor egyértelmű, hogy az S23 Ultra a billentyűzet használatakor nem tud olyan valósághű és pontos fizikai visszajelzést adni, mint a korábbi Samsung telefonok.

Itthon nehéz lesz eladni

Az nem kérdés, hogy a képességei alapján az S23 Ultrának minden esélye megvan arra, hogy megismételje az elődje sikerét, sőt, az első adatok alapján könnyen lehet, hogy túl is fogja szárnyalni az S22 Ultra eladásait. Patrick Chomet, a cég ügyvezető alelnöke a február végén megrendezett barcelonai Mobil Világkiállításon a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy az S23 Ultra eladásai eddig sokkal jobbak, mint az S22-é voltak, és részben ennek is köszönhetően a Samsung 2023-ban két számjegyű növekedést ért el a prémium okostelefonok piacán. Ez a hír nem is meglepő, hiszen a Galaxy S23 Ultra az USA-ban pont ugyanannyiért, vagyis 1200 dolláros indulóáron került boltokba, mint az elődje, Magyarországon viszont még úgy is nehéz lesz eladni a telefont, hogy tudjuk, hazánkban a Samsung piacvezetői pozíciója még dominánsabb, mint globálisan. Ennek oka, hogy a Galaxy S23 Ultra a hazai boltokba 609 ezer forintos indulóáron érkezik, ami egész pontosan 120 ezer forinttal több, mint amennyibe a tavalyi modell legolcsóbb változata került, ez pedig minden bizonnyal sokakat elriaszt majd a vásárlástól.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

A Honor olyan telefont hoz a magyar piacra, ami igazi ritkaságnak számít A Honor Magic Vs-hez hasonló, táblagéppé szétnyitható telefont eddig csak a Samsung és a Huawei árult Európában, de a frissen bemutatott Magic 5-széria is komoly kihívója lesz a nagy gyártók csúcskészülékeinek.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments