csütörtök, május 30, 2024
Home Iphone Ha nem telik Iphone-ra a lányodnak, menj harcolni Ukrajnába - így toboroz...

Ha nem telik Iphone-ra a lányodnak, menj harcolni Ukrajnába – így toboroz az orosz hadsereg

Hazaszeretetre, erkölcsre, és pénzre hivatkozva próbálják az orosz seregbe csábítani az önkéntes katonákat. A közösségi médiában pár hete feltűnt propagandavideók egytől egyig társadalmi feljebblépést és pénzt, élhetőbb jövőt vízionálnak. A szereplők szinte minden esetben szegény és kilátástalan helyzetben lévő férfiak, akik más és más okból, de végül mind csatlakoznak a hadsereghez – hazatérésük után pedig lakást vesznek, okostelefont adnak ajándékba, vagy épp nyaralásra indulnak.

Egy adósságba keveredett férfi úgy dönt, csatlakozik az orosz hadsereghez. Hazatérve végrehajtók várják a lakása előtt, melynek ajtaját trágárságokkal és fenyegetésekkel firkálták össze. A férfit közrefogják, de mikor az bemutatja nekik a behívóját, a végrehajtók elszégyellik magukat, és nem csak hogy elengedik, de még az ajtajáról is nekiállnak letörölni a krétával ráfirkált feliratokat.

Egy középkorú férfi bemegy a gyárigazgatóhoz, hogy felmondjon, és ezt mondja neki: „15 évig vezettem egy traktort. Ezalatt felneveltem a fiamat, de a traktor még mindig ugyanaz. Most aláírtam a hadsereggel, és egy vadonatúj páncélost fogok vezetni.” 

A fentiekhez hasonló videók december elején-közepén jelentek meg először az orosz közösségi médiában a VKontakte-n, azóta pedig egyre többet publikálnak belőlük. A séma minden esetben ugyanaz: a főszereplő egy kilátástalannak tűnő helyzet megoldásaképp lép be a seregbe – a probléma pedig minden esetben megoldódik ettől. Van, aki a barátnőjét szerzi vissza, miután önkéntesnek áll – a lány könyörög neki, hogy vegye vissza – van, aki a haverokat nyűgözi le, miután visszatér és a keresetéből egy új lakást vesz magának.

Az alábbi videóban az egykor kitüntetett, de azóta leszerelt és gyárban dolgozó katona lánya magyarázza a barátnőjének, hogy miért nem tellik neki okostelefonra. Az apja az ajtó előtt hallgatja, majd mikor a lánya odaadja neki a malacperselyben gyűjtögetett pénzét, a férfi kilátástalan anyagi helyzete miatt úgy dönt, inkább visszamegy a hadseregbe, még akkor is, ha korábban azt gondolta, hogy soha nem tesz ilyet. Fél év múlva hazaengedik a frontról, a lányát pedig rögtön a találkozás pillanatában egy iPhone-al lepi meg.

Egy másik videóban a kisnyugdíjas nagypapa már virslit sem tud venni magának és az unokájának, ezért eldönti, hogy eladja az autóját, egy régi Ladát. Az utolsó pillanatban azonban megérkezik az unoka, aki inkább bevonult a seregbe önkéntesként, és így nem kell eladni az autót.

Egy harmadik videóban harmincas orosz férfiak egy csoportja száll be egy autóba, mikor egy idős asszony megkérdi őket, hova mennek. „Grúziába. Örökre.” – mondja egyikük. Mikor az asszony elejti a bevásárlószatyrát, a férfiak elhajtanak, ahelyett, hogy segítenének – ám ekkor megjelenik egy fiatalabb férfiakból álló csoport, akik segítenek a néninek a szatyorral. „A fiúk elmentek, a férfiak itt maradtak” – összegzi a nő a videó végén a történteket. 

Nem tudni, kinek a megbízására készültek a videók

A videók mindegyikében közös, hogy a főszereplők kilátástalan élethelyzetekből menekülnek a hadseregbe. Egyikük például azt mondja: „ebben a városban csak két lehetőséged van: iszol és iszol, vagy börtönbe mész.” 

A filmeket a „Besoroztak” nevű csoport készítette és posztolta. Nem világos, hogy a propagandavideók állami támogatással készültek-e. A CNN megkereste az orosz védelmi minisztériumot, de ők nem válaszoltak a kérdésre.

A filmekben szereplő színészek közül viszont többet is sikerült meginterjúvolni egy orosz lapnak. Ők mind azt mondták, hogy a szerepükért 8 ezer rubelt (kb 43 ezer forint) kaptak, ami jó fizetésnek számít. Volt olyan, aki csak a helyszínen tudta meg, mit kell eljátszania. Volt köztük, aki egyetértett a videókkal és volt aki azt mondta, őt nem érdekli, csak az, hogy kifizessék érte.

„Azt mondták, hogy a videókat belső használatra szánják egy vállalatnak. Egy kicsit csaltak. Az, hogy katonai uniformist kell öltenem a jelenet végén, csak a helyszínen derült ki” – mesélte egyikük. Ő biztos benne, hogy egy ilyen videó senkit sem győz meg arról, hogy katonának álljon. „Nem hiszem, hogy bárki is komolyan veszi ezeket. Nagyon rossz minőségűek, ezért is gondoltam, hogy belső használatra lesznek. Jobban is meg lehetett volna csinálni. Legközelebb biztosan nem veszek részt ilyen forgatásban.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments