csütörtök, augusztus 5, 2021
Home Apple hírek Hatalmas kötvénykibocsátást hajt végre az Apple

Hatalmas kötvénykibocsátást hajt végre az Apple

Az Apple összesen 14 milliárd dollárban bocsátott ki kötvényeket, kihasználva az olcsó hitelfelvételi költségeket. Az iPhone gyártója május óta már harmadszor vesz fel hitelt a piacról, de mégis, mire költheti el az összeget?

Igen kedvezményesen lehet hitelhez jutni az amerikai piacon, amit a legnagyobb vállalatok is igyekeznek kihasználni. Az Apple például május óta már harmadszor bocsát ki kötvényeket, most épp 14 milliárd dollár értékben – írja a Yahoo Finance.

A hitelfelvétel hat különböző konstrukción keresztül történik, melyek közül a leghosszabb lejáratú egy 40 éves kötvény. Ennek hozama 95 bázisponttal magasabb, mint a benchmark amerikai állampapíré, ami igen kedvezményes szint, tekintve, hogy eredetileg 115-120 bázispontos prémiumról volt szó – értesült a Bloomberg az ügyet ismerő források alapján.

Az Apple kötvény-kibocsátási aktivitása pedig azért is kirívó, mert 2020 előtt legutóbb csak 2017-ben volt arra példa, hogy a technológiai óriás egy naptári éven belül egynél többször dobjon piacra vállalati kötvényt. Ahogy azonban a kamatok rendkívül alacsonyak, a világ legértékesebb cége is bátran vesz fel hitelt a nyílt piacról.

Hatalmas pénzeket oszt vissza a részvényeseinek az AppleForrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

A kérdés az, mégis mire költi az Apple az így befolyó tőkét, főleg, hogy évekkel ezelőtt még épp arról volt híres a cég, hogy hatalmas készpénztartalékkal rendelkezik. A vállalat saját közlése szerint általános üzleti célokra használják a tőkét, például részvények visszavásárlására és osztalékfizetésre.

Emellett a források szerint különböző tőkeberuházásokra, vállalati felvásárlásokra és korábbi adósságok törlesztésére is mehet a friss tőkéből.

Következésképpen, az Apple jelentős részben a részvényeseit kívánja jutalmazni. Ez azonban már korábban is megindult. A társaság ugyanis már egy ideje folyamatosan építi le a nettó készpénzállományát, igen jelentős tőkét visszajuttatva a részvényeseinek.

Mindazonáltal egyes számítások szerint az Apple-nek évi több mint 100 milliárd dollárt kellene visszajuttatnia a részvényeseinek ahhoz, hogy néhány éven belül leépítse a hatalmas készpénztöbbletét.

Most Popular

Minél hamarabb frissítse az iPhone-ját és az iPadjét! | 24.hu

Az Apple új frissítést tett elérhetővé iPhone és iPad eszközökre, és az iOS 14.7.1-et érdemes minél hamarabb telepíteni a kompatibilis eszközökre, ugyanis komoly biztonsági...

Az Apple verhetetlen, ha tabletekről van szó | 24.hu

A piacvezető Apple több táblagépet értékesített, mint a második és harmadik helyezett együttvéve. Az IDC piackutató cég közzétette legújabb, 2021. második negyedévéről szóló...

Egy év után kapta vissza a tulajdonosa a folyóba esett iPhone-ját

Egy skót folyó medrében bukkant egy búvár a piros színű iPhone-ra, ami egy éven át hevert ott. Az elmúlt években több történetet is...

Furcsa hiba: minden előjel nélkül törhet el az új MacBook Pro kijelzője

Több felhasználó is arra panaszkodott, hogy az M1-es processzorral szerelt MacBook kijelzője minden különösebb erőbehatás nélkül, magától berepedt. Bármennyire is vigyáz valaki a...

Recent Comments