Home Apple hírek Hatalmas kötvénykibocsátást hajt végre az Apple

Hatalmas kötvénykibocsátást hajt végre az Apple

Az Apple összesen 14 milliárd dollárban bocsátott ki kötvényeket, kihasználva az olcsó hitelfelvételi költségeket. Az iPhone gyártója május óta már harmadszor vesz fel hitelt a piacról, de mégis, mire költheti el az összeget?

Igen kedvezményesen lehet hitelhez jutni az amerikai piacon, amit a legnagyobb vállalatok is igyekeznek kihasználni. Az Apple például május óta már harmadszor bocsát ki kötvényeket, most épp 14 milliárd dollár értékben – írja a Yahoo Finance.

A hitelfelvétel hat különböző konstrukción keresztül történik, melyek közül a leghosszabb lejáratú egy 40 éves kötvény. Ennek hozama 95 bázisponttal magasabb, mint a benchmark amerikai állampapíré, ami igen kedvezményes szint, tekintve, hogy eredetileg 115-120 bázispontos prémiumról volt szó – értesült a Bloomberg az ügyet ismerő források alapján.

Az Apple kötvény-kibocsátási aktivitása pedig azért is kirívó, mert 2020 előtt legutóbb csak 2017-ben volt arra példa, hogy a technológiai óriás egy naptári éven belül egynél többször dobjon piacra vállalati kötvényt. Ahogy azonban a kamatok rendkívül alacsonyak, a világ legértékesebb cége is bátran vesz fel hitelt a nyílt piacról.

Hatalmas pénzeket oszt vissza a részvényeseinek az AppleForrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

A kérdés az, mégis mire költi az Apple az így befolyó tőkét, főleg, hogy évekkel ezelőtt még épp arról volt híres a cég, hogy hatalmas készpénztartalékkal rendelkezik. A vállalat saját közlése szerint általános üzleti célokra használják a tőkét, például részvények visszavásárlására és osztalékfizetésre.

Emellett a források szerint különböző tőkeberuházásokra, vállalati felvásárlásokra és korábbi adósságok törlesztésére is mehet a friss tőkéből.

Következésképpen, az Apple jelentős részben a részvényeseit kívánja jutalmazni. Ez azonban már korábban is megindult. A társaság ugyanis már egy ideje folyamatosan építi le a nettó készpénzállományát, igen jelentős tőkét visszajuttatva a részvényeseinek.

Mindazonáltal egyes számítások szerint az Apple-nek évi több mint 100 milliárd dollárt kellene visszajuttatnia a részvényeseinek ahhoz, hogy néhány éven belül leépítse a hatalmas készpénztöbbletét.

Most Popular

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet...

Az iPhone-felhasználók 90 százaléka frissített eddig iOS 14-re

Az Apple hivatalos számokat nem közölt, de a Mixpanel szerint nagyjából a felhasználók 90 százaléka frissített már. Frissítések terén sosem állt rosszul az Apple és...

Recent Comments