Home Apple hírek Hatalmas kötvénykibocsátást hajt végre az Apple

Hatalmas kötvénykibocsátást hajt végre az Apple

Az Apple összesen 14 milliárd dollárban bocsátott ki kötvényeket, kihasználva az olcsó hitelfelvételi költségeket. Az iPhone gyártója május óta már harmadszor vesz fel hitelt a piacról, de mégis, mire költheti el az összeget?

Igen kedvezményesen lehet hitelhez jutni az amerikai piacon, amit a legnagyobb vállalatok is igyekeznek kihasználni. Az Apple például május óta már harmadszor bocsát ki kötvényeket, most épp 14 milliárd dollár értékben – írja a Yahoo Finance.

A hitelfelvétel hat különböző konstrukción keresztül történik, melyek közül a leghosszabb lejáratú egy 40 éves kötvény. Ennek hozama 95 bázisponttal magasabb, mint a benchmark amerikai állampapíré, ami igen kedvezményes szint, tekintve, hogy eredetileg 115-120 bázispontos prémiumról volt szó – értesült a Bloomberg az ügyet ismerő források alapján.

Az Apple kötvény-kibocsátási aktivitása pedig azért is kirívó, mert 2020 előtt legutóbb csak 2017-ben volt arra példa, hogy a technológiai óriás egy naptári éven belül egynél többször dobjon piacra vállalati kötvényt. Ahogy azonban a kamatok rendkívül alacsonyak, a világ legértékesebb cége is bátran vesz fel hitelt a nyílt piacról.

Hatalmas pénzeket oszt vissza a részvényeseinek az AppleForrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

A kérdés az, mégis mire költi az Apple az így befolyó tőkét, főleg, hogy évekkel ezelőtt még épp arról volt híres a cég, hogy hatalmas készpénztartalékkal rendelkezik. A vállalat saját közlése szerint általános üzleti célokra használják a tőkét, például részvények visszavásárlására és osztalékfizetésre.

Emellett a források szerint különböző tőkeberuházásokra, vállalati felvásárlásokra és korábbi adósságok törlesztésére is mehet a friss tőkéből.

Következésképpen, az Apple jelentős részben a részvényeseit kívánja jutalmazni. Ez azonban már korábban is megindult. A társaság ugyanis már egy ideje folyamatosan építi le a nettó készpénzállományát, igen jelentős tőkét visszajuttatva a részvényeseinek.

Mindazonáltal egyes számítások szerint az Apple-nek évi több mint 100 milliárd dollárt kellene visszajuttatnia a részvényeseinek ahhoz, hogy néhány éven belül leépítse a hatalmas készpénztöbbletét.

Most Popular

Komoly fejlődés következik az Apple-nél, az M1 Pro és az M1 Max csak a kezdet volt

Még fényesebb a jövője az amúgy is tündöklő CPU-knak. Merész húzás volt az Apple-től, mikor 2020 novemberében bejelentették, szakítanak az Intellel és sok év...

27,5 millió forintért kelt el az USB-C-s iPhone X

Hirdetés 86 ezer dollárt, azaz nagyjából 27,5 millió forintot fizet ki valaki egy olyan 64 GB-os, fekete, használt Apple iPhone...

Az Apple azt tervezi, csak a szemüvegén keresztül lehetne látni az iPhone kijelzőjét

Az Apple egy újonnan felfedezett szabadalmi terve szerint a cég csodaszemüvege egy speciális biztonsági funkciót is kapna. Ha valaki nyilvános helyen használja az...

Egy lakás árát fizették ki az első USB-C-s iPhone-ért

Jövedelmezőnek bizonyult a barkácsolás. Gazdára talált a világ első USB-C-s iPhone-ja, amit nem a saját fejlesztésű Lightning-csatlakozóját erőltető Apple-nek, hanem egy svájci mesterszakos egyetemistának,...

Recent Comments