szombat, május 25, 2024
Home Apple hírek LÉNYEG: Az oroszok szétbombázták az eddigi életünket, Szlovákiában sem babra megy a…

LÉNYEG: Az oroszok szétbombázták az eddigi életünket, Szlovákiában sem babra megy a…

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Az oroszok szétbombázták az eddigi életünket, Szlovákiában sem babra megy a játék

Illusztráció (AP/TASR)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

A rendszeres hírfogyasztók már készülhetnek az oroszok becsődölt ukrajnai agressziójának egy éves évfordulójára. Pénteken minden csatornát eláraszt majd ez a téma, és az összes épkézláb elemző ezt a konfliktust fogja boncolgatni élő adásban. És ez így is van rendjén. Mármint abban az értelemben, hogy hasznos, ha objektíven beszámol a média arról, mennyire tarthatatlan a helyzet keleten, és mennyire embertelen az, amit Putyin művel Ukrajnában.

Új világban élünk

Mert egy másik világban éltünk egészen tavaly február 24-ig. Ami olyan volt, amilyen, de posztcovidostul, mindenestül is számítani lehetett valami olyanra, hogy belátható időn belül jóra fordulhatnak a dolgok. Azóta meg minden másképpen van. Főleg, mert a nagyhatalmi identitásukba beleháborodó oroszokat magával ragadta a kínzó érzés, hogy kinőtték a 17 millió négyzetkilométeres birodalmukat. És ha már sokkal több mindenre amúgy is képtelenek, akkor inkább nekiálltak a fegyvereikkel barbár módon terrorizálni a szomszédjukat, meg a fél világot. Mert ennyi jár nekik. Miközben abban bíznak, hogy a Nyugat meg majd szépen lassan belefárad abba, hogy tartsa a lelket a megtámadottakban. Közben a trollkommandói segítségével meg ezerrel ontják az embereket elbizonytalanító álhíreket és hamis információkat, hiszen azt bezzeg kitapasztalták Moszkvában, hogy a hazug pletykák több embert érnek el, mint a valós hírek. Mert az előbbiek gyakran érdekesebbek, fontosabbnak tűnnek és rájátszanak az előítéleteinkre.

Hüvelyesek és hülyeségek

Ilyen helyzettel szembesült most a szlovák védelmi minisztérium is, amelyik arra figyelmeztet, hogy újabb dezinformációs hullám indult el. A tárca arról számolt be, hogy olyan híresztelések terjednek az országban, miszerint szlovák katonákat terveznek küldeni az ukrajnai konfliktus helyszíneire. Itt már nem babra megy a játék, hiszen Szlovákia biztonságáról van szó, mondja erre a miniszter. A napokban egy éles tölténnyel „megajándékozott” Jaroslav Naď nem győzi magyarázni, hogy a szlovák katonákat nem Ukrajnába indítják, csupán az Európai Unió segítségnyújtási missziójába irányítják, mert a cél az ukrán erők kiképzése. Hogy a szomszédos honvédők képesek legyenek megfelelően védekezni az orosz agresszióval szemben. De a hamis hírek most még a szokásosnál is kelendőbbek, hiszen belátható időn belül választások lesznek nálunk, és a kampány már javában dübörög. Így a hazai politikusok legalja, akik korábban abból éltek, hogy minket cseszegessenek a gyűlöletükkel, most abból próbálnak profitálni, hogy a világ összes baját, beleértve az ukrajnai háborút is, a hanyatló Nyugat nyakába varrják. Mert az egy egyszerű és emészthető üzenet, és nálunk börtön sem jár azért, ha a világba kürtölünk egy szemenszedett hazugságot.

Háború – több fronton

Hasonlóképpen látja ezt Zuzana Čaputová is, aki kitanácskozta magát Varsóban a kelet-európai NATO-s tagállamok vezetőivel. A szlovák államfő szerint a partnereinkkel együtt egységesen azt valljuk, hogy Oroszország az agresszor, Ukrajna pedig védekezik, és ezért segíteni kell Kijevnek. Ám azt az elnök sem felejtette el megjegyezni, hogy az eszement vérontás kapcsán információs háború zajlik. Úgy véli, a közvélemény manipulációja – mint amilyen korábban a katonai mozgósításról szóló fake news is volt – veszélybe sodorja a biztonságunkat, és lerombolja az állami intézmények tekintélyét.

Több tiszteletet a hitványoknak!

Hogy ebben a tevékenységben a Moszkva-baráttá vedlett fasisztákon kívül kik érdekeltek, elég, ha megnézzük, a bűnüldöző szervek leginkább melyik politikai szervezet körül szaglásznak. Az előző megbízatási időkban maffiaállamot kiépítő Robert Fico és társai nyaka körül a főügyész igyekezete ellenére például egyre szorosabb a hurok, ahogy azt most a Szlovák Földalapnál feltárt legújabb eset is mutatja. Így aztán nem csoda, hogy a smeresek gyorsan elterelnék a figyelmet, és beállnak baromságokat vonyítani a barnaingesek közé. Ezek aztán tényleg annyira érdemlik ki a tiszteletünket, hogy az már szinte fáj.

Sidó Árpád

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments