szerda, május 25, 2022
Home Apple hírek Messze az Apple AirTag a legkisebb gonosz

Messze az Apple AirTag a legkisebb gonosz

A rivális követőkütyük leleplezése jó eséllyel teljesen szerencse kérdése.

Nagyjából tíz hónappal az Apple AirTag piacra kerülését követően máris odáig fajult a követőkütyü mások megfigyelésére való használata, hogy Pennsylvania államban törvényjavaslat készült az efféle termékekkel való visszaélések bűncselekménnyé minősítésére. Ugyan különféle követőeszközök már nagyon régóta elérhetőek a széles publikum számára, azonban eddig nem volt túl elterjedt a használatuk, a létezésük az AirTaggel került be a köztudatba.

Apple AirTagForrás: Apple

A The New York Times riportere arra volt kíváncsi az ügy kapcsán, hogy a bárki számára olcsón elérhető eszközökkel milyen hatékonysággal követhetőek mások, továbbá az áldozatoknak mennyi esélyük van a követőeszközök kiszúrására. A kísérletről tudó férjét tesztalanyként használva az Apple AirTag mellett a közvetlen rivális Tile követőkütyüt, továbbá a járművek követésére kitalált LandAirSea mobilnetes és GPS-es követőeszközt próbálta ki.

Megállapítsa szerint az Apple AirTag az iPhone egyesült államokbeli dominanciája miatt meglehetősen jól működött, bár kisebb népsűrűségű helyeken már nem volt zseniális a teljesítménye, nem tudta elég a közelében elhaladó iPhone venni a jelét. A kipróbált termékek közül messze az AirTag volt képes a leghatékonyabban felhívni magára a követett személy figyelmét, bár androidos mobil használata esetén valószínűleg csak az időszakos pittyegés hívta volna fel a férje figyelmét a követőeszközre, már ha nincs kiiktatva benne a hangszóró.

TileForrás: Tile

A rivális Tile követőkütyü az AirTaghez képest nem bizonyult túl praktikusnak mások megfigyelésére, hiszen hiszen aránylag kevés járókelő telefonján található meg az appja. Ez azért is jó hír, mert a rivális termék jelenleg egyáltalán nem képes riasztani a mobilozókat a velük együtt utazó eszközökről.

Az előre borítékolhatónak megfelelően a teszt ászának a LandAirSea bizonyult, a megfelelő elrejtése esetén a követett személynek fogalma sem lesz a megfigyeléséről, ráadásul gyakran és precíz koordinátákat fog szolgáltatni a kémkedő félnek.

LandAirSea 54 követőeszközForrás: LandAirSea

A hardver alapvetően 30 dollárba kerül, de a mobilnet miatt szükség van egy havi 20-50 dolláros előfizetésre hozzá. A legolcsóbb csomag esetén az eszköz 3 percenként telefonálja haza a GPS-koordinátákat, míg a legdrágábbal közel valós időben, három másodperces frissítésekkel követhető a célszemély mozgása.

Összességében az AirTag bizonyult a legkisebb gonosznak, az alternatív termékek készítői nem is gondoltak rá, hogy visszaélésszerű használat esetén hogyan hívják fel az áldozatok figyelmét a követésükre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments