szombat, május 25, 2024
Home Apple hírek Nem bízik a fogyasztókban, visszaesésre számít a csipkirály

Nem bízik a fogyasztókban, visszaesésre számít a csipkirály

Forgalmának jelentős visszaesésére számít a jelenleg futó negyedévben a világ legnagyobb csipgyártói közé tartozó TSMC a világgazdaság lassulása és a felhalmozódott készletek miatt, ami már az első háromhavi teljesítményre is rányomta a bélyegét.

Microchip Photo Illustrations Microchip and TSMC logo displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on April 10, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)Fotó: AFP

A tajvani félvezetőgyártó csütörtöki prognózisa alapján az árbevétele 16 százalékkal, 15,2–16 milliárd amerikai dollárra zsugorodhat a június végén záruló második negyedévben. Egy éve még 18,16 milliárdos forgalmat ért el ugyanebben az időszakban a vállalat.

Az első fél évben 10 százalékos visszaesésre számít a menedzsment, és 2023 egészét is egy számjegyű csökkenéssel zárhatja a TSMC a 2022-eshez hasonló, 32–36 milliárd dolláros beruházási költségek mellett.

Az Apple legnagyobb beszállítójának számító, mobiltelefon-, autó- és számítógépcsipeket előállító társaság első háromhavi nyeresége 206,9 milliárd tajvani dollárra (6,76 milliárd amerikai dollárra) bővült a tavalyi 202,7 milliárdról, ezzel meghaladta a 192,8 milliárdos elemzői konszenzust. A bevételek a társaság prognózisával összhangban 4,8 százalékkal mérséklődtek az év elején.

A legfejlettebb csipek gyártásában meglévő piaci dominanciájának és csúcskategóriás megrendelőinek köszönhetően a tajvani vállalat eddig elkerülte a nagyobb visszaesést, az egyre mélyülő gazdasági lassulás hatásait azonban valószínűleg így sem ússza meg.

Az első negyedéves eredményt a lanyhuló világpiaci kereslet mellett a vártnál jóval magasabb készletszintek is erodálták, ezek a problémák pedig a harmadik negyedévben is éreztethetik hatásukat

 – mondta el a negyedéves eredmények kapcsán C. C. Wei vezérigazgató. A működési környezetben ezzel együtt javulásra számítanak az év második felében.

A TSMC a külföldi termelés növelésére készül, a csippiacot övező globális figyelem mellett ugyanis jó néhány kormányzat igyekszik különböző ösztönzőkkel magához csábítani az ágazat képviselőit. Wei elmondása szerint egy kifejezetten autóipari igényeket kiszolgáló üzem létesítését is fontolgatják Európában. Tavaly év végén egy arizonai gyár építését kezdte el a cég, ahol három nanométeres csipeket gyártanak majd, várhatóan 2026-tól. Az amerikai beruházás nagyjából 40 milliárd dollárjába kerül az ázsiai vállalatnak.

A TSMC árfolyama 2023-tól  

A TSMC részvényárfolyama tavaly 22 százalékot zakózott, az idén viszont már 14 százalékot ralizott a kurzus, 434 milliárd dollárra duzzasztva a társaság piaci értékét.

Az ASML csipgyártó gépei iránt továbbra is erős a kereslet, így a vállalat az első negyedévben nagy bevételről és nyereségről számolt be. A cég bizakodóan látja a jövőt, és a kínai piac kapcsán igyekszik nyugtatgatni a befektetőket.

 

 

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments