szombat, május 25, 2024
Home Macbook Teljesen újragondolt MacBook Air és frissített Pro hozza az M2-t, amit a...

Teljesen újragondolt MacBook Air és frissített Pro hozza az M2-t, amit a MacOS 13 Ventura tesz még jobbá

Az Apple még tovább fejlesztette már most is nagyon erős mobil processzorát, új eszközökkel jön az M2-es chip.

Olyan ütemben fejleszti saját, ARM-alapú chipjét az Apple, hogy nehéz lekövetni, de az alap M1-et fogja most váltani az M2, ami a teljesen átdolgozott MacBook Airrel és a 13″-es MacBook Pro új változatával  együtt érkezik. 

A második generációs, 5 nm-es technológiával készített, 20 milliárd tranzisztorból álló M2 18%-kal gyorsabb CPU-val, 35%-kal erősebb GPU-val, 40%-kal jobb Neural Engine-nel dolgozik, és akár 24 GB egyesített memória használatát támogatja, 100 GB/s-os sávszéllel. Növelték a gyorsítótár méretét és az energiahatékonyságot is – az Apple azt állítja, a legújabb, 10-magos PC-s laptop chip CPU-jához képest kétszer olyan teljesítményt tud hozni.

Az M2-vel szerelt MacBook Air már júliusban befut, viszont nem váltja le teljesen a jelenleg kapható, M1-es MacBook Airt, mindkettő megvásárolható lesz a továbbiakban is. A különbség egyértelműen látható már első pillantásra is: az 599 990 Ft-os induló ártól elérhető újabb Air külseje teljesen megváltozott, a teste egyenletesen vékony, nem „emelkedő”. A kijelző méretét 13,6″-esre növelték, átvéve a 2021-es MacBook Prónál is látható kameraszigetes megoldást, fényereje pedig 500 nitig növelhető.

Az összecsukva is csak 11,3 mm-es laptop MagSafe csatlakozót kapott (mágneses, így ha kirántjuk a kábelt, nem megy vele a gép is), van rajta két Thunderbolt és egy 3,5mm-es jack, továbbá Touch ID-s, de érintősáv nélküli Magic Keyboard billentyűzetet és 1080p-s webkamerát is találunk rajta. Az Apple 40%-kal nagyobb teljesítményt ígér, mint az M1-es Air esetében. Az akkumulátor akár 20 órán át is bírja, de 30 perc alatt feltölthetjük 50%-ra a két USB-C csatlakozós, 35W-os gyorstöltőt használva. Színek esetében ezüstből, asztroszürkéből, éjkékből és csillagfényből (amit én pezsgőnek hívnék) választhatunk.

A 13″-es MacBook Pro esetében nem ilyen radikálisak a változások, csak a belsőt frissítették, és az árát növelték. Az M2-es gépet 649 990 Ft-ért vihetjük haza. Akár 20 órán át is bírja az akksija.

Erős hardverhez erős rendszer

A macOS 13 a Ventura nevet kapta (egy kaliforniai város után), és jobbá teszi mind a korábbi, mind a legfrissebb Mac gépeket, sőt, még játszani is jobb lesz rajtuk. Az egyik izgalmas új funkció a Stage Manager, mely automatikusan rendezi a használt alkalmazásokat, hogy gyorsan válthassunk köztük. Az épp futtatott app előtérbe kerül, a többi pedig oldalon lesz látható kicsiben, így mindig azt húzhatjuk elő, ami épp kell – vagy egyszerre akár többet is.

A felhasználók könnyedén használhatják majd iPhone-jukat webkameraként, akár vezeték nélküli csatlakozással is, kihasználva a fejlett kamerarendszer előnyeit, illetve ez nem csak helyettesíteni tudja a beépített webkamerát, hanem kiegészíteni is, hogy egyszerre két kameraképet tudjunk mutatni, rögzíteni. A Handoff a FaceTime-ot is fogja támogatni, hogy azonnal válthassunk az iPhone, az iPad és a Mac között.

A Safari még biztonságosabbá válik, egyúttal csinálhatunk megosztott lapfülcsoportokat, hogy a család több tagja is azonnal elérhessen mindent, ha például egy utazás tervezése zajlik. A böngésző támogatni fogja a jelszavakat leváltó passkey-eket, a helyben tárolt, nem megosztható azonosítókat, amikkel bejelentkezhetünk számos szolgáltatásba anélkül, hogy jelszót kellene megadnunk.

A Mail appban okosabban kereshetünk, időzíthetünk és visszavonhatunk e-maileket, de az app azt is tudja majd jelezni, ha lemaradt a csatolmány vagy egy CC-zendő címzett. Kérhetünk értesítést, ha egy levélhez később szeretnénk visszatérni, vagy tanácsot kaphatunk, ha egy üzenetre rég nem érkezett válasz.

A Messagesben, ahogy iOS-en is, visszavonhatjuk vagy szerkeszthetjük az üzeneteket, megjelölhetjük őket olvasatlanként, vagy visszanyerhetjük a véletlenül törölteket. A fájlokból küldhetünk másolatot vagy megoszthatjuk ugyanazt az egy példányt közös szerkesztésre, és a SharePlay is támogatott lesz.

Frissül a Spotlight dizájnja, a Quick Look funkcióval pedig rögtön a keresőablakban láthatunk előnézeteket. Bővül a keresési lehetőségek tárháza is, illetve kiadhatunk olyan parancsokat, mint hogy induljon el egy időzítő, vagy fusson le egy shortcut.

A felhasználók megoszthatják iCloud fotókönyvtárukat akár 6 családtaggal (nem feltétlenül az egészet), és mindenki láthatja a friss képeket egy helyen.

Az Apple azt állítja, az M1 és M2 ereje elegendő AAA játékok problémamentes futtatásához, a Metal 3 segítségével pedig szuper lehetőségekhez jutnak a fejlesztők. Ennek köszönhetően a GRID Legends és a Resident Evil Village hamarosan megjelenik macOS-re, a No Man’s Sky pedig nem csak Mac-en, de M1-es iPadeken is játszható lesz.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments