szombat, április 13, 2024
Home Macbook Tényleg a profiknak készültek az új MacBook Pro modellek

Tényleg a profiknak készültek az új MacBook Pro modellek

Az Apple hosszú évek után végre olyan, Pro névre hallgató hordozható számítógépeket tett le az asztalra, melyekre a professzionális felhasználók is felkapják a fejüket. A jelentősen újradizájnolt MacBook Pro széria tagjainak ezüst vagy asztroszürke színű alumínium burkolata alatt a vállalat új M1 Pro és M1 Max SoC-jei találhatóak.


[+]

Az új chipek jobb számítási és grafikus teljesítménnyel, illetve jobb hatékonysággal működnek, mint a konkurens megoldások, vagy akár a tavalyi M1, részletesebb bemutatásukat viszont egy külön cikkre tartogatjuk. Amit mindenképp érdemes már most kiemelni, az az akár 10 magos CPU és az M1 Pro esetében 16, az M1 Maxnál pedig 32 feldolgozóegységgel rendelkező GPU, a 16, 32, vagy az M1 Maxot választva akár 64 GB memória, valamint az 512 GB-tól egészen 8 TB-ig terjedő kapacitással elérhető SSD.

Hirdetés

[+]

Az „akár” kifejezést külön kiemelnénk, mert bár az Apple mindkét SoC esetében a jobb specifikációkkal büszkélkedik, az új modellek legolcsóbb változatába CPU-ból és GPU-ból is kicsit gyengébb kivitel került, érdemes tehát alaposan átböngészni a specifikációkat a rendelés leadása előtt.

Az idei MacBook Prok 14,2 és 16,2 hüvelykes Liquid Retina XDR kijelzővel kerülnek forgalomba, melyek Mini LED háttérvilágítást kaptak, jellemzőik közül pedig az 1000 nites tipikus és 1600 nites csúcsfényerőt, a DCI-P3 színtérlefedettséget, a True Tone funkciót tartjuk kiemelésre méltónak. A megjelenítők képátlótól függően 3024 x 1964 és 3456 x 2234 pixeles felbontással büszkélkedhetnek, és végre megkapták az iPad Pro és idei iPhone Pro modellekből ismerős ProMotion technológiát, ami a maximum 120 Hz-es adaptív képfrissítés almás fantázianeve.


[+]

Sokan biztosan kiszúrták már a termékfotókon a kijelző tetején elhelyezett, belógó kameraszigetet, erre a kialakításra pedig a korábbinál vékonyabb kávák miatt volt szükség, ám az iPhone-okkal ellentétben itt nincsenek arcalapú azonosításra alkalmas szenzorok, a sziget csak az immár Full HD felbontású webkamera számára ad otthont.


[+]

Ez a „notch” egyébként a bemutató alapján nem vesz el semmit a hasznos területből, gyakorlatilag az eddig kihasználatlan területeket töltötték ki kijelzővel, ahol az új gépeken a felső állapotsáv kapott helyet.


[+]

Vezeték nélküli kapcsolatok közül ugyanúgy a Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5.0 támogatott, a vezetékes lehetőségek sora viszont (vissza)bővült, mostantól ugyanis a(z ezúttal mérettől függetlenül három darab) Thunderbolt 4 mellett HDMI kimenet, SDXC kártyaolvasó, sőt, a korábbinál nagyobb energiaátvitelre képes MagSafe csatlakozó is helyet kapott, nem is beszélve a nagy impedanicájú fejhallgatókhoz optimalizált 3,5 milliméteres jack csatlakozóról.


[+]

A hangokat illetően a hat egységből álló, Dolby Atmos támogatottságú hangszórórendszer és a három beépített mikrofonról érdemes megemlékeznünk, míg beviteli eszközként egy méretes, üvegborítású, Force Touch funkciót támogató trackpadet és a TouchID ujjlenyomatolvasóval kiegészített, a Touch Bar érintősáv helyett fizikai felső gombsorral rendelkező, háttérvilágításos Magic Keyboard billentyűzetet kapunk.


[+]

A 14,2 hüvelykes változat 70, míg a 16,2 hüvelykes modell 100 wattórás akkumulátorral rendelkezik, melyek a gyártó szerint vezeték nélküli internethasználat során 11, illetve 14 órára elegendőek, míg az Apple TV appban történő filmlejátszást 17, valamint 21 órán át teszik lehetővé. Mindkét gép a macOS Monterey operációs rendszerrel előtelepítve érkezik (ami egyébként a korábbi MacBookokra és Macekre október 25-én válik elérhetővé), az előrendeléseket pedig akár már most leadhatjuk, a szállítás azonban csak október 26-án kezdődik.


[+]

A kisebb variáns alapára 879 990 forint, míg a nagyobb változatért legjobb esetben is 1 079 990 forintot kell kifizetnünk, ezek az összegek viszont a konfigurálás végére jelentősen megnőhetnek.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments