szombat, július 20, 2024
Home Apple hírek Több mint 3000 milliárdos kárt okozott a közösségi oldalaknak az Apple új...

Több mint 3000 milliárdos kárt okozott a közösségi oldalaknak az Apple új adatvédelmi irányelve

Azért senki ne aggódjon, nem fog csődbe menni sem a Google, sem pedig a Facebookból lett Meta.

Idén májusban az Apple a ledobta az atomot és teljesen új lehetőségeket adott a felhasználók kezébe az adatvédelmükkel kapcsolatban. A törekvés lényege, hogy az almás eszközöket használók könnyebben dönthessék el, kinek adnak engedélyt és kinek nem arra, hogy kövesse az internetes tevékenységüket.

Nem meglepő módon az emberek hatalmas százaléka döntött amellett, hogy megtiltja a nyomon követést, ez pedig nagyon sok cégnek okozott kellemetlenséget és egy olyan problémát állított eléjük, amire még mindig nem találták meg a megfelelő megoldást.

A Financial Times jelentése szerint a nagy techvállalatok közel 10 milliárd dollárt, átszámítva több mint 3000 milliárd forintot buktak el az Apple új funkciója miatt. Ez a különbözet az év második felében csúcsosodott ki a Snapchat, a Facebook, a Twitter és a YouTube bevételeit vizsgálva.

Mike Woosley, a Lotame operatív igazgatója egy egyszerű példával magyarázta az őrületes veszteséget. Egy férfi fehérneműket gyártó céget hozott fel, akiknek korábban egy 5 dolláros, ezer férfit célzó reklámból átlagosan egy új vásárlójuk lett.

„Most ahhoz, hogy egyáltalán 1000 férfit elérj, legalább 2000 embernek kell megmutatnod a reklámot, mert nem tudod, hogy ki a férfi és ki a nő. […] Ha a Facebookon már nem éri meg hirdetni, azonnal tovább kell állni. Éppen ezért nagyon népszerű ilyen szempontból is a TikTok, hiszen sokkal olcsóbb ott az elérés (1000 főre lebontva).”

Az Apple májustól engedélyezi a felhasználóknak, hogy letiltsák az alkalmazások nyomon követését, amihez egy egyszerű felugró üzenetet is csináltak. Nem meglepő módon a legtöbben élnek is ezzel a lehetőséggel, aminek az lett az eredménye, hogy a hirdetők szép lassan elhagyták az iOS-es alkalmazásokat. Persze voltak próbálkozások a technika kikerülésére, ezeket azonban az Apple minden alkalommal lereagálta, persze a felhasználók előnyére.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments