szombat, május 25, 2024
Home Apple hírek Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját...

Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját…

A múlt hónap elején érkezett egy hír, miszerint a Huawei tömegesen gyártja saját lapkakészleteit.

Ez azért volt nagy hír, mert az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma megtiltotta a cégnek, hogy olyan élvonalbeli chipet szerezzen be, amelyet az öntödék amerikai technológiával gyártanak. A tavalyi év kiemelkedően elismert Huawei Mate 50 Pro zászlóshajójaként a Huawei a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 olyan lapkakészletét használta, amely nem támogatja az 5G-kapcsolatot.

Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

Január végén a Biden-adminisztráció bejelentette, hogy elutasítja a kínai gyártóhoz szállító amerikai vállalatok exportengedély-kérelmét. Ez azt jelenti, hogy amint a Snapdragon chipek készlete kifogy, a Huawei még a Snapdragon szilícium 4G változatait sem fogja tudni használni.

Kínában pedig az a probléma, hogy az ország legnagyobb öntödéje, a SMIC a 12-14 nm-es folyamatcsomópontot használó chipek gyártására korlátozódik, szemben a TSMC és a Samsung által jelenleg gyártott 3 nm-es chipekkel.

Az alacsonyabb folyamatcsomópontszám kisebb tranzisztorok használatát jelzi, így több fér el egy chipben. És minél nagyobb egy chip tranzisztorszáma, annál erősebb és energiahatékonyabb a chip.

Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

Lesz valaha még olyan kiváló chipset a Huawei-nél, mint a Kirin 9000 volt?

Még akkor is, ha a korábbi pletyka jogosnak bizonyul, és a Huawei képes is 12-14 nm-es folyamatcsomópont segítségével sorozatgyártásra chipeket, a telefonok, amelyekben ezeket használni fogják, nem lesznek olyan gyorsak, mint a más, akár kínai gyártók által gyártott készülékek Kínában, mint például a Xiaomi, az Oppo, a Vivo és a OnePlus. Ennek az az oka, hogy a Huawei nemzetbiztonsági fenyegetésnek számít az Egyesült Államokban a kommunista kínai kormánnyal való állítólagos kapcsolatai miatt.

Elgondolkodhatunk azon, hogy Kína vezető öntödéje miért nem tud chipet előállítani alacsonyabb folyamatcsomópont használatával. Ennek az az oka, hogy a 10 nm-es vagy annál kisebb csomópontot használó szilícium előállításához szükséges egyetlen gépet nem lehet Kínába szállítani.

A gép az extrém ultraibolya (EUV) litográfiai gép, amellyel rendkívül vékony áramköri mintákat marnak szilícium lapkákra. Csak egy cég, a holland ASML cég gyártja a gépet, és Hollandia, az Egyesült Államok és Japán megakadályozza, hogy Kínába szállítsák.

De a Huawei saját HarmonyOS operációs rendszerével, XMAGE fényképezőrendszerével és a Huawei Mobile Services ökoszisztémájával, továbbra is önállóan halad előre. A Huawei Central szerint a Huawei félvezető részlege, a HiSilicon a szankciók ellenére is folytatta az új lapkakészlet-konstrukciók kidolgozását. A csúcson, a szankciók előtt a Huawei volt a TSMC legjobb öntödei második legnagyobb vásárlója az Apple mögött.

Mi rejtőzik a közelgő P60 sorozatban?

A Huawei szabadalmi kérelmet nyújtott be olyan EUV-komponensekre, amelyek egységesebb fényforrást biztosítanak, mint a jelenlegi ASML-gép. Ha a Huawei meg tudja építeni saját verzióját az EUV litográfiai gépből a szabadalmak megsértése nélkül, akkor a Kirin név alatti betiltás előttihez hasonló erős chipeket tud építeni. Ez pedig egy óriási lépést tehet Kínában afelé, hogy önellátóvá váljon a félvezetők terén, amire az ország már évek óta törekszik.

Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

Az Egyesült Államok azon az állásponton van, hogy a Huawei chipgyártó képességei lehetővé teszik számára, hogy nagy teljesítményű alkatrészeket fejlesszen ki katonai eszközökhöz, ezért az előző két amerikai kormányzat korlátozta az öntödéket abban, hogy a Huawei-jel üzleteljenek. Míg a kínai SMIC 7 nm-es chipeket tud előállítani, ezek csak kriptovaluta bányászatra szolgálnak, és közel sem elég kifinomultak okostelefonokhoz.

Ha már a készülékeknél tartunk, a következő hónapban a Huawei várhatóan bemutatja legújabb csúcsmodell termékcsaládját, a Huawei P60-at. A cég „P” sorozatú telefonjai általában a fotózásra összpontosítanak.

A P60 Pro modell a hírek szerint a Snapdragon 8+ Gen 1 csak 4G-s verziójával vagy a csak 4G-t használó Snapdragon 8 Gen 2-vel lesz felszerelve. A pletykák szerint a hátsó kameratömb egy 50 MP-es Sony IMX888 érzékelőt, az ultraszéles kamerához egy 50 MP-es Sony IMX858-at, és egy 64 MP-es OmniVision OV64B érzékelőt kap a periszkóp kamerához.

 

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments